Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJAVILA REFERENDUM

Čelnica Sinn Feina progovorila o ujedinjuju Irske i Sjeverne Irske: 'To neće biti sljedeći mjesec, ali bit će...'

Protest to mark 100 days since the start of a conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, in London
Foto: Toby Melville/REUTERS
1/3
08.02.2024.
u 13:48

Irski Sinn Fein je danas pojačao svoju kampanju za glasovanje o ponovnom ujedinjenju Irske jer je njegova čelnica rekla da se to očekuje u roku od šest godina.

Mary Lou McDonald govorila je za Sky News nakon obnove izvršne vlasti Sjeverne Irske, gdje njena stranka prvi put od 1997. i Sporazuma na Veliki petak ima najveći broj zastupnika u Skupštini.

"Ono u što čvrsto vjerujem jest da ćemo u ovom desetljeću imati te referendume, a moj je posao i posao ljudi poput mene koji vjeruju u ponovno ujedinjenje jest da osvojim srca i umove i uvjerim ljude u tu priliku. Dio toga će, usput, biti stvarno učvršćivanje našeg odnosa s Britanijom kao susjedom i dobrim prijateljem", kazala je Mcdonald, a na pitanje misli li to napraviti prije 2030. godine odgovorila je potvrdno, prenosi Klix.ba

Prema odredbama Sporazuma na Veliki petak, postoji put za održavanje izbora o ponovnom ujedinjenju u Sjevernoj Irskoj.

Zakon navodi da "ako se u bilo kojem trenutku učini vjerovatnim da bi većina onih koji glasaju izrazila želju da Sjeverna Irska prestane biti dio Ujedinjenog Kraljevstva i postane dio ujedinjene Irske", tajnik Sjeverne Irske naredit će glasovanje. Manje je jasno kako bi se pokazala većina. Prema Institutu za vladu, u Sporazumu Velikog petka ne postoji paralelni mehanizam za referendum u Republici Irskoj.

EDITORIAL USE ONLY An artwork made from 2,000 recycled aluminium cans, depicting the National Flag of Ireland, which has been installed by not-for-profit recycling initiative Every Can Counts in Dublin ahead of the Ireland v England Six Nations rugby match. Picture date: Saturday March 18, 2023. Photo: David Parry/PRESS ASSOCIATION
Foto: David Parry/PRESS ASSOCIATION

No navodi se da bi se trebala održati najmanje dva referenduma - jedan o načelu ponovnog ujedinjenja, a zatim jedan o izmjeni ustava ako se Sjeverna Irska nakon pregovora pristane pridružiti Republici Irskoj.

Upitana o svojim prijašnjim komentarima da je jedinstvo nadohvat ruke, predsjednica Sinn Feina rekla je da je govorila u "historijskim terminima".

"Ne mislim da će se to dogoditi sljedeći tjedan ili sljedeći mjesec", dodala je.

Govoreći o svom predviđanju za sljedećih šest godina, gospođa McDonald je rekla: "Da, i dopustite mi da kažem da to nije tako daleko - tako da postoji jako puno posla koji treba obaviti".

File photo dated 30/06/20 of Sinn Fein leader Mary Lou McDonald (left) and Deputy First Minister Michelle O'Neill during the funeral of senior Irish Republican and former leading IRA figure Bobby Storey at the Republican plot at Milltown Cemetery in west Belfast. Michelle O'Neill is poised to become Northern Ireland's first nationalist first minister. Photo: Thomas McMullan/PRESS ASSOCIATION
Foto: Thomas McMullan/PRESS ASSOCIATIO

"Stalno sam govorila vladi u Dublinu da stvarno trebaju preuzeti ovaj razgovor koji je sada u toku širom Irske. Trebaju mu dati strukturu i mjesto i, naravno, mora biti uključiv - želimo čuti svaki glas, uključujući one kojima ponovno ujedinjenje ne bi bila prva opcija - one koji izlaze i vode kampanju za uniju, poručila je McDonald.

Ipak poručila je da uprkos tome svi žive zajedno i da se to neće promijeniti.

"Volimo Irsku i želimo ono što je najbolje za našu djecu, za naše unuke. Mislim da je to najjača, najmoćnija zajednička osnova koju svi dijelimo", zaključila je McDonald, prenosi Klix.ba.

VEZANI ČLANCI: 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije