Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priznao prebrzu vožnju

Ćelić opovrgnuo zataškavanje, glavni ravnatelj poslao kontrolu u PU zadarsku

Josip Ćelić
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Autori: Frane Šarić, Hina
24.10.2019.
u 15:36

Na pitanje novinara zašto je vozio tako brzo i je li razmišljao o posljedicama, Ćelić je odgovorio kako definitivno i nedvojbeno priznaje počinjenje prekršaja

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić danas je opovrgnuo da je zataškao prometni prekršaj, ali je priznao da je vozio 166 kilometara na sat cestom gdje je dopuštena brzina 50 kilometara na sat, te istaknuo da će, dokaže li mu se zataškavanje, odmah podnijeti ostavku.

"Ako se dokaže da sam bilo što zataškavao, istog trenutka podnosim ostavku", izjavio je Ćelić u Korenici novinarima, koje je zanimalo kako tumači sinoćnji prilog RTL televizije da ga je 12. ožujka policijski presretač u Briševu kod Zadra zaustavio jer je automobil karlovačkih registracija vozio višestruko prekoračenom brzinom.

Večernji list uputio je PU zadarskoj upit o kronologiji događaja, o predloženim sankcijama počinitelju te informacijama je potpisao zapisnik, je li bio alkotestiran, je li se zaustavio odmah na traženje policije, kao i je li dosad bio kažnjavan.

- Vezano uz Vaš upit napominjemo da je postupanje policije u ovom slučaju predmet ispitivanja stručnog tima kojeg je glavni ravnatelj policije jutros uputio u Policijsku upravu zadarsku. Stoga u ovom trenutku nismo u mogućnosti iznositi konkretne informacije kako ne bi utjecali na konačno mišljenje/nalaz spomenutog stručnog tima - odgovorili su.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je u četvrtak da će posebno oformljen tim utvrditi sve činjenice vezane za slučaj. Na upit je li to točna informacija i kakva se poruka šalje javnosti, Milina je kazao kako može reći da je tu informaciju "vidio jučer temeljem upita" medija te da se i njegov zamjenik očitovao.

"Poruka je da stalno upozoravamo policijske službenike da se u službi i van službe moraju pridržavati svih pravila, posebno pravila u prometu", rekao je Milina, napominjući da je donesen novi zakon, stroži o prometu koji "vrijedi za sve".

Milina je kazao da je, s obzirom da se radi o zamjeniku glavnog ravnatelja, oformio stručni tim koji je upućen da ispita sve činjenice o tom događaju. Nakon toga moći će, kazao je, nešto više reći.

"Policijski službenici moraju biti primjer. Od policijskog službenika pa do mene osobno, mi moramo biti primjer svim građanima u svom ponašanju u službi i van službe", rekao je Milina. Naglasio je da će sankcije uslijediti, ako se utvrdi odgovornost.

Ćelić priznao prekršaj, ne i zataškavanje

RTL je emitirao i snimku iz presretača koja je, navode u prilogu, misteriozno nestala iz MUP-ovog sustava i policijske evidencije, odnosno da je Ćelić odmah kada je zaustavljen nazvao načelnika PU zadarske i tražio da se njegov prekršaj izbaci iz policijskog izvješća i ne bilježi u informacijskom sustavu. 

Na pitanje novinara zašto je vozio tako brzo i je li razmišljao o posljedicama, Ćelić je odgovorio kako definitivno i nedvojbeno priznaje počinjenje prekršaja.

"S obzirom da je postupak u tijeku, ja ne bih sad o razlozima, neka ide sve svojim tijekom. Postupak je u tijeku i ja ga ne bih mogao ni ne bih smio komentirati javno. Definitivno, prihvaćam i priznajem počinjenje prekršaja. Ono što ne mogu prihvatiti su zlonamjerne optužbe da sam u bilo kojem dijelu zataškao, stornirao ili nekome izričito nešto naredio ili naložio da se stornira, to je apsolutno netočno", istaknuo je.

Ukoliko mu se ipak to na bilo koji način dokaže, izrazio je spremnost preuzeti kompletnu odgovornost, ali da to u ovom trenutku odlučno opovrgava. Upitan zašto se toliko dugo čekalo s tim slučajem te da li mu to netko sada podmeće, Ćelić je kazao kako sada ne bi želio ništa staviti u svoju obranu.

Ubrzati procesuiranje prometnih prekršaja

Zauzeo se za ubrzanje procesuiranja prometnih prekršaja, posebno u nekim policijskim upravama gdje postupak ide presporo. 

"U mom slučaju to je sedam mjeseci, a u nekim slučajevima to je i preko dvije godine. To definitivno nije dobro i moramo raditi na projektu modernizacije rada Prometne policije, da kad netko počini prekršaj to bude u najkraćem mogućem roku, a ne da traje sedam mjeseci, godinu ili dvije i pol godine što je, nažalost, slučaj i ovom trenutku u drugim policijskim upravama", kazao je Ćelić.

Novinari su ga pitali i cure li ovakve i druge informacije iz policije, na što je odgovorio kako bi to dao istražiti, a vjeruje da će policija pokrenuti detaljnu istragu te utvrditi jesu li informacije iscurile i u kojoj mjeri, te od koga.

S RTL-a kažu kako je ovaj slučaj prijavljen nakon što su emitirali spomenuti prilog, što je potvrđeno i u službenom policijskom priopćenju iz PU zadarske.

"Izvješćujemo Vas da su policijski službenici Postaje prometne policije Zadar prilikom kontrole prometa službenim vozilom dana 12.03.2019. godine u 12.41 sati na ŽC 6011 u mjestu Žerava snimili 46-godišnjeg vozača kako upravlja osobnim vozilom karlovačkih registarskih oznaka brzinom od 165,6 km/h na mjestu na kojem je brzina ograničena na 50 km/h", kažu u zadarskoj policiji.

Zbog tog prekršaja, ističu, vozaču je izdan prekršajni nalog na novčani iznos od 5.000 kuna te predložena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima B kategorije na tri mjeseca.

Komentara 10

LU
lukathereem
14:23 24.10.2019.

U policiji nešto gadno ne štima to je svima već jasno

IS
istinaizlike
14:02 24.10.2019.

"Ako se DOKAŽE..." Ajmo, ispis poziva s telefona, pa da vidimo!

DU
Deleted user
14:17 24.10.2019.

Ovom "CB" razlog za podnošenje ostavke nije vožnja od 166 km/h (116 km/h više od dopuštene)??? Ima li to stvorenje moral, hoće li moći danas-sutra na nekakvoj televiziji ili u kakvoj školi, kao visoko rangirani policijski službenik, trabunjati o sigurnosti na cestama, odgovornom ponašanju u prometu ili lupati floskule o nužnosti poštivanja zakona i propisa? Kod pojedinaca iz ove naše vrle policije najveće je pitanje kako uopće nose uniformu i zašto već davno prije nisu smješteni iza rešetaka...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije