Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Haradinaj bi vojsku

Çeku davao vojne mirovine i onima bez ratnog staža

Agim Çeku
Foto: Reuters/Pixsell
16.09.2018.
u 11:41

Na Kosovu se očito sve vrti oko ratnih zapovjednika, pa su tako suprotstavljeni Thaçi i Haradinaj, dok je Agim Çeku čak i optužen

Predsjednik Kosova, Hashim Thaçi i premijer, Ramush Haradinaj, osim različitih mišljenja i stavova oko razmjena teritorija, opet su se našli na različitim stranama, i to nakon što je kosovska vlada usvojila i proslijedila Skupštini na usvajanje triju zakona kojima se predviđa preoblikovanje sigurnosnih snaga u vojsku. Predloženim zakonima, Kosovske sigurnosne snage će i dalje imati isto ime, ali se mijenja njihov mandat, a dobivaju i obrambene ovlasti. Jedan od zakona predviđa da se Ministarstvo sigurnosnih snaga preoblikuje u Ministarstvo obrane.

Konzultirali se, ali...

Međutim, kosovske su vlasti prošle godine odustale od te inicijative nakon velikog pritiska SAD-a i drugih predstavnika međunarodne zajednice, koji su inzistirali na tome da se vojska Kosova može osnovati samo ustavnim promjenama, a ne usvajanjem zakona. I dok premijer Ramush Haradinaj tvrdi kako je odluka donesena prema nadležnostima Vlade te da sada Skupština treba usvojiti zakon na koji se čekalo 20 godina te kako je to odluka koja pripada Kosovu i koja je u skladu s Kosovskim ustavom, predsjednik Kosova Hashim Thaçi smatra kako bi taj proces ipak trebao biti koordiniran s međunarodnom zajednicom.

– Neke su odluke naše i pripadaju nama. Oni su dio našeg autoriteta, ali imamo konzultacije sa svima. Postupamo prema Ustavu. Nastavili smo konzalting s međunarodnim čimbenicima, ali naša odluka je naša, rekao je Haradinaj.

Dok se čeka reakcija Washingtona i Bruxellesa na odluku premijera Haradinaja, kosovski tužitelj Aleksander Lumezi optužio je Agima Çeku, zamjenika ministra snaga sigurnosti Rustema Berishe koji je također naveden u optužnici, da je sudjelovao u zloporabama mirovinskih fondova na Kosovu.

General Agim Çeku bio je kosovski premijer od 2006. do 2008. godine. Kao bivši pripadnik JNA služio je u Zadru te je nakon početka srpske agresije prešao u redove Hrvatske vojske, gdje je stekao čin brigadira. Sudjelovao je u svim važnijim operacijama HV-a, od akcije Maslenica do Oluje. Sam je 1998. godine zamolio otpust iz vojne službe te je otišao na Kosovo, gdje je sudjelovao u jedinicama Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Ondje je uspostavio profesionalni vojnički sustav te OVK pretvorio u ozbiljnu vojnu formaciju preuzevši zapovjedništvo. Nakon završetka rata na Kosovu nadgledao je demilitarizaciju OVK i formiranje Kosovskog zaštitnog korpusa. Srbija je protiv njega podigla optužnicu zbog ratnih zločina te je bio uhićen 2003. godine u Sloveniji, 2004. u Mađarskoj i konačno 2009. u Bugarskoj. Sva je tri puta pušten na slobodu.

Pola nema ratnog staža

Podignuta je optužnica protiv još deset osoba. Prema optužnici, svih 12 optuženih sudjelovalo je u manipulacijama: oko 40.000 ljudi s Kosova dobilo je pravo na mirovinu temeljem statusa ratnih veterana, a istraga je utvrdila da gotovo polovica njih nije sudjelovala u ratu protiv Srbije od 1998. – 1999. godine. Istraga tvrdi da je zloporabama kosovskom proračunu nanesena šteta od 68 milijuna eura.

Upravo Çeku je na čelu komisije koja donosi odluke o dodjeli veteranskim mirovina. Riječ je o istrazi koja je trajala određeno vrijeme, a jedan od tužitelja je, nakon što je primio prijetnje smrću, napustio Kosovo i preselio se u SAD. Američki veleposlanik na Kosovu Greg Delawie izrazio je zadovoljstvo podignutim optužnicama te naveo kako je “ponosan što je Kosovo učinilo ovaj važan korak u borbi protiv korupcije”.

Pogledajte i video: Oružje koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske

Ključne riječi

Komentara 26

RA
rastamanaman
11:51 16.09.2018.

hvala bogu da smo mi uređena država pa se kod nas to nije događalo

Avatar Sveti_Stavim
Sveti_Stavim
11:55 16.09.2018.

Vidio on kako se to radilo u RH ...

DI
Direkt
13:25 16.09.2018.

Navika iz Hr imovinskog rata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije