Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.06.2015. u 12:00

Posve je neobično da se u proces kanonizacije uključuje neka druga crkva

Traženje putova i krčenje neprohodnih staza često može biti naizgled posve neshvatljivo. Čini se da je tako i sa zastojem u proglašenju svetim kardinala Alojzija Stepinca, čija je kauza za kanonizaciju gotova, no donesena je odluka da se ipak pričeka s proglašenjem još neko vrijeme. Koliko će to trajati, nitko ne zna. No, gorčina koju osjećaju katolički kler u Hrvatskoj i katolički vjernici zbog toga poteza poprilična je jer je neupitna Stepinčeva svetost, zbog koje se i sama mjesna crkva prozvala Stepinčevom crkvom.

Vatikan cijelu stvar očito promatra odozgo, tj. iz neke druge perspektive, koja je nama nedokučiva u ovom trenutku. Ekumenizam, odnosno izgradnja odnosa s pravoslavnim crkvama, čak i eventualno buduće zajedništvo, prioritet je još od vremena Ivana Pavla II., a Benedikt XVI. sanjao je o tome. Također i papa Franjo.

S druge strane možda se mogao pronaći neki drugi modus, a ne osnivanje te mješovite komisije jer ono zvuči kao svojevrstan novi proces preispitivanja Stepinčeve uloge. A zna se da SPC, osobito njegovo tvrdo krilo, o Stepincu razmišlja isključivo kao o ratnom zločincu. Zapravo, posve je neobično da se u proces kanonizacije uključuje neka druga crkva, što potvrđuju i sami neki episkopi SPC-a, koji kažu da je Stepinac pitanje Katoličke crkve i da SPC to uopće ne bi trebalo zanimati.

Međutim, ako su već stvari takve kakve jesu, svakako bi trebalo nastojati izbjeći da rad mješovite katoličko-pravoslavne komisije postane novo "suđenje" kardinalu Stepincu. Srpska pravoslavna crkva u papinoj gesti osnivanja komisije i sjedanja za zajednički stol zbog spornih tema treba vidjeti prije svega otvorenu i pruženu ruku suradnje i dijaloga. Svjesna, zapravo, da već dovršenu kanonizaciju omiljenog kardinala nikako ne može poništiti ili izbrisati. I ako se to dogodi na taj način, Stepinac će biti most između dviju crkava. A tada se i ova strpljivost u čekanju isplatila.

>>Može li Srpska pravoslavna crkva usporiti kanonizaciju Stepinca?

>>Pokop Alojzija Stepinca Udba je snimala da može prepoznati građane koji su imali hrabrosti doći

Komentara 12

MA
Malenkost
12:30 13.06.2015.

Goirdano Bruno, ziva i strasno izmucena i izmrcvaljena spalila katolicka crkva u Rimu 1600, cekao je 400 godina da katlicka crkva prizna da mu je s spaljivanjem na lomaci usred rima ucinjena nepravda. Amen.

Avatar Chicha
Chicha
17:28 13.06.2015.

Stepinac ne moze da postane svetac iz prostog razloga sto gori u paklu!

SL
slovenc007
16:13 13.06.2015.

Ako si nedužan nemaš se čega bojat. Nikakva mješana komisija ti ništa nemože. E ako nisi onda je to druga pjesma i onda ti više odgovara, da su u komisiji tvoji ljudi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije