Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Čekanje na Stepinčevu svetost prilika je za novi dijalog

Posve je neobično da se u proces kanonizacije uključuje neka druga crkva
13. lipnja 2015. u 12:00 12 komentara 304 prikaza
Alojzije Stepinac
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Traženje putova i krčenje neprohodnih staza često može biti naizgled posve neshvatljivo. Čini se da je tako i sa zastojem u proglašenju svetim kardinala Alojzija Stepinca, čija je kauza za kanonizaciju gotova, no donesena je odluka da se ipak pričeka s proglašenjem još neko vrijeme. Koliko će to trajati, nitko ne zna. No, gorčina koju osjećaju katolički kler u Hrvatskoj i katolički vjernici zbog toga poteza poprilična je jer je neupitna Stepinčeva svetost, zbog koje se i sama mjesna crkva prozvala Stepinčevom crkvom.

Vatikan cijelu stvar očito promatra odozgo, tj. iz neke druge perspektive, koja je nama nedokučiva u ovom trenutku. Ekumenizam, odnosno izgradnja odnosa s pravoslavnim crkvama, čak i eventualno buduće zajedništvo, prioritet je još od vremena Ivana Pavla II., a Benedikt XVI. sanjao je o tome. Također i papa Franjo.

S druge strane možda se mogao pronaći neki drugi modus, a ne osnivanje te mješovite komisije jer ono zvuči kao svojevrstan novi proces preispitivanja Stepinčeve uloge. A zna se da SPC, osobito njegovo tvrdo krilo, o Stepincu razmišlja isključivo kao o ratnom zločincu. Zapravo, posve je neobično da se u proces kanonizacije uključuje neka druga crkva, što potvrđuju i sami neki episkopi SPC-a, koji kažu da je Stepinac pitanje Katoličke crkve i da SPC to uopće ne bi trebalo zanimati.

Međutim, ako su već stvari takve kakve jesu, svakako bi trebalo nastojati izbjeći da rad mješovite katoličko-pravoslavne komisije postane novo "suđenje" kardinalu Stepincu. Srpska pravoslavna crkva u papinoj gesti osnivanja komisije i sjedanja za zajednički stol zbog spornih tema treba vidjeti prije svega otvorenu i pruženu ruku suradnje i dijaloga. Svjesna, zapravo, da već dovršenu kanonizaciju omiljenog kardinala nikako ne može poništiti ili izbrisati. I ako se to dogodi na taj način, Stepinac će biti most između dviju crkava. A tada se i ova strpljivost u čekanju isplatila.

>>Može li Srpska pravoslavna crkva usporiti kanonizaciju Stepinca?

>>Pokop Alojzija Stepinca Udba je snimala da može prepoznati građane koji su imali hrabrosti doći

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
 • Malenkost:

  Goirdano Bruno, ziva i strasno izmucena i izmrcvaljena spalila katolicka crkva u Rimu 1600, cekao je 400 godina da katlicka crkva prizna da mu je s spaljivanjem na lomaci usred rima ucinjena nepravda. Amen.

 • Avatar Chicha
  Chicha:

  Stepinac ne moze da postane svetac iz prostog razloga sto gori u paklu!

 • slovenc007:

  Ako si nedužan nemaš se čega bojat. Nikakva mješana komisija ti ništa nemože. E ako nisi onda je to druga pjesma i onda ti više odgovara, da su u komisiji tvoji ljudi!