Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sindikati upozoravaju Sanaderovu vladu na rizičnost jednostranog raskida kolektivnih ugovora i sporazuma o plaćama u javnim službama

Čekaju odluku i smišljaju taktiku

24.03.2009.
u 20:45

Sutrašnjim rebalansom proračuna za tekuću godinu Vlada treba uštedjeti deset milijardi kuna i tako proračunske prihode spustiti na 116 milijardi. Unutar tih deset milijardi, pet bi se trebalo uštedjeti po ministarstvima, još toliko država bi se zadužila ako uzmogne, a 1,4 milijarde planira se namaknuti uštedama na plaćama.

Razlike među sindikatima

Spasitelji državnog proračuna?

Sporazumjevši se sa sindikatima državnih službi, Vlada je osigurala tek oko 300 milijuna kuna na ime ušteda za plaće. Očekuje se da će preostali dio do 1,4 milijarde odrezati jednostranim raskidom sporazuma o osnovici plaća u javnim službama sklopljenog 2006. godine, kao i kolektivnih ugovora u tom sektoru.

Taktika za štrajk
– Čekat ćemo odluku Vlade. Potkopava li ona temelje uljuđenog i pravednog društva, reagirat ćemo kako nam Ustav i zakon nalažu – jedinstveni su sindikati zdravstva, obrazovanja, kulture i socijalne skrbi, koji su odbili potpisati sporazum s Vladom i pristati na smanjenje osnovice plaće za šest posto.

Predsjednik liječničkog sindikata dr. Ivica Babić mogućnost raskida kolektivnih ugovora od strane države smatra rizičnom avanturom u koju se on na njihovu mjestu ne bi upuštao.

– Situacija od Pariza do Budimpešte to potvrđuje. Nije to prijetnja nego samo upozorenje o situaciji u državi – kaže Babić, a Ribić na upit o štrajku kaže da “čekaju odluku i pripremaju taktiku”.

Javnosektorski sindikati u utorak su detaljno obrazlagali kako njihovo nepristajanje na niže plaće nije odraz neodgovornosti i neshvaćanja gospodarskog trenutka, nego je posrijedi neizdrživost situacije da se od godinama potplaćenih i društveno degradiranih traži da se još jednom odreknu.

Neprihvatljivo im je da se usluga, primjerice, profesora ili liječnika smatra nečim virtualnim, dok se usluga konobara ili banke smatra gospodarstvom. To se godinama sustavno događa i vodi u negativnu selekciju u sektorima javnih usluga. Ako je to cilj, treba reći da je to politička odluka, ističu.

– Naša obveza da zaštitimo cijenu rada ujedno znači i zaštitu kvalitete usluge koju građani dobivaju. Naša je usluga u 20. stoljeću bila na visokoj razini, mislim da je zaslužuju i naša djeca u 21. stoljeću – navodi Zdenka Gizdić, predsjednica Strukovnog sindikata medicinskih sestara.

Subvencije iz aviona
Vilim Ribić kaže da su bili spremni sugerirati svojim članovima smanjenje plaća, ali im Vlada u pregovorima nije htjela ponuditi zaštitu dostojanstva njihova rada nakon izlaska iz krize. – Pa naš je prijedlog zapravo trebao biti prijedlog Vlade, a ne da ga Vlada odbije! – zavapio je uzrujani Ribić.

Mehanizam koji je Vlada ponudila vodi u novo zaostajanje njihovih plaća nakon krize. – Materijalna prava u javnim službama ne treba dirati dok god se gradi Pelješki most, a subvencije bi se trebale bacati iz aviona jer bi tada bila pravednija distribucija – kaže Ribić. Za njihove osnovne plaće izdvaja se 28 milijardi kuna, a još tri milijarde za materijalna prava. No 1,4 milijarde znači ustezanje i dogodine, kažu.


Surađivali: N. Koščić, T. Ušić, Lj. Marić, M. Zrinjski, J. Peršić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije