Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE STAJU REAKCIJE NA SKULPTURE

Čehok tvrdi da bi kipovi redovnika mogli stajati 1,5 milijuna kuna: 'Boli Bosilja briga za umjetnost'

Foto: Marko Jurinec/Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/6
29.09.2021.
u 09:55

Povela se i rasprava je li kipar, nakon što se počeo govoriti da jedan od redovnika podsjeća na Čehoka, izravnao grbav nos na glavnom kipu

Skulptura posvećena varaždinskim redovnicima i dalje izaziva reakcije. Ponovno se oglasio bivši gradonačelnik Ivan Čehok koji sad tvrdi da bi "zbog Bosiljevih laži" skulpture na kraju mogle koštati 1,5 milijuna kuna. 

Ističe da su skulpture predstavljene javnosti još u veljači 2020., ali se zbog epidemije nisu postavljale do svibnja, i to, tvrdi, nema nikakve veze s izborima. Već tada su se, kaže, ljudi šalili da mu jedan kip sliči, što je popratio šaljivim tekstom. Crkva je, tvrdi, bila o svemu obaviještena, a Grad nije određivao umjetniku kako će kipovi izgledati. Crkva je, ističe Čehok, razgovarala s umjetnikom autorom spomenika.

"Crkva je tražila da se postavi sedam kipova, mi smo to odbili i odlučili se za tri, jer bi postavljanje sedam takvih kipova stajalo grad blizu 1,5 milijuna kuna. Umjetnost ima između ostaloga funkciju reprezentiranja stvarnosti, ta tri lika su reprezenti redova a ne prezenti svih redova, to bi bilo besmisleno. Sada je Bosilj pristao postaviti svih sedam likova, potrošiti novac samo kako bi se kipovi mogli ukloniti i kako bi se mogao izmijeniti sporni nos na jednom kipu! A i promjena kapuca na postojećim kipovima stajat će dodatnih 300.000 kuna!", napominje Čehok. Gradonačelnik Neven Bosilj je, zaključuje Čehok, naredio umjetniku kako da se ponaša.

27.09.2021., Varazdin - Spomenik crkvenim redovima koji je izazvao oprecne reakcije u gradu, te posebno lice kapucina koji jako nalikuje bivsem gradonacelniku Ivanu Cehoku. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

"Vraćamo se u partijski diktiranu umjetnost! Naravno, boli Bosilja briga za umjetnost, ovime skreće pozornost s činjenice da SDP ne radi ništa, osim što je podigao cijenu smeća, zbrinjava svoje kadrove i bavi se sobom. Ako ovaj grad nema većih problema od izgleda kipova, onda smo zbilja najsretniji na svijetu", zaključio je Čehok.

Na društvenim mrežama povela se i rasprava je li kipar, nakon što se počeo govoriti da jedan od redovnika podsjeća na Čehoka, izravnao grbav nos na glavnom kipu. No, drugi tvrde da je kipar samo popravljao oštećenja jer je netko oštetio kipove.

Podsjetimo, aktualni gradonačelnik Bosilj objavio je da je rješenje o skulpturi crkvenih redova u Gradu Varaždinu potpisano 27. svibnja 2021. – tri dana pred drugi krug lokalnih izbora, što upućuje na to da je Čehok htio pridobiti glasove vjernika s gradskim novcem jer je ugovor sklopljen ne 345.000 kuna plus PDV.

"Nastojali smo u redu i tišini riješiti i ovaj problem, vodeći pritom računa o ugledu svih koji su na bilo koji način u njega više ili manje bili uključeni, odnosno namjerno isključeni. Zatečene probleme ćemo rješavati i nitko i ništa nas neće zaustaviti da otkrijemo i javnosti pokažemo što se i kako do sada radilo", poručio je Bosilj. Spomenik je trebao biti otvoren u ponedjeljak, no nakon sastanka gradonačelnika Bosilja i predstavnika Crkve odlučeno je da se kipovi dorade jer nisu zadovoljni prikazom redovnika, a nisu, rečeno je, ni uključeni svi crkveni redovi u Varaždinu.

Komentara 2

OK
okvarbudovič
19:19 29.09.2021.

mesija.

ST
Stojimir
12:02 29.09.2021.

Ak Čehok misli da vrijede 1.5 mil. Kn, pa nek ih onda toliko plati svojim novcem, a ne gradskim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije