Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ceh ugositelja: Kolege, cijepite se. To je jedini instrument koji jamči kraj ove agonije

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a ponovno će uputiti prijedloge nadležnim institucijama koji su, navode, nužni za opstanak sektora
05. svibnja 2021. u 15:11 2 komentara 388 prikaza
Puni kafići na Trgu kralja Tomislava u Samoboru
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Ceh ugostitelja Hrvatske obrtničke komore (HOK) u srijedu je poručio da samo dugoročna potpora svih razina vlasti jamči opstanak ugostiteljstva te zatražio da se nastavi s potporama za očuvanje radnih mjesta i naknadom fiksnih troškova sve dok bilježe pad prihoda i dok ne budu mogli poslovati u punom kapacitetu. 

Vodice: Započela prodaja domaćih mandarina iz Metkovića GLOBALNA PANDEMIJA Tko se othrvao korona-krizi? Ovi su sektori dobro poslovali

"Ugostitelji kažu kako su im dvije zabrane rada u proteklih godinu dana i smanjeni poslovni kapaciteti, unatoč ekonomskim mjerama Vlade RH, doveli u pitanje opstanak poslovanja. Oni koji su imali nekakve zalihe, već su ih potrošili, većina ih je opterećena kreditima, a prihoda nema ili su znatno smanjeni", navodi se u priopćenju o sastanku koji je predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Joso Smolić danas održao u Šibeniku.

Riječ je o četvrtom regionalnom sastanaku s predstavnicima županijskih cehova ugostitelja, ovaj put Šibensko-kninske, Zadarske i Ličko- senjske županije. Tako su u proteklih mjesec dana održani sastanci s predstavnicima cehova ugostitelja iz cijele Hrvatske, a kako bi se dobio uvid u stvarno stanje poslovanja te dogovorili daljnji prijedlozi za poboljšanje položaja ugostiteljskog sektora s obzirom da je pandemija osjetno ugrozila njihovo poslovanje.

Smolić u priopćenju ističe kako su na sastancima održanim u Dalmaciji, Istri i Slavoniji dobili informacije o specifičnim problemima s kojima se susreću ugostitelji u kriznim uvjetima poslovanja, a zajedničko im je jedno - značajan pad prihoda zbog mjera suzbijanja pandemije i neizvjesna budućnost. Stoga će Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a ponovno uputiti prijedloge nadležnim institucijama, a oblikovala ih je struka i temelje se na potrebama ugostitelja. 

Biljana Borzan NAJDONATOR Biljana Borzan: U kriznoj 2020. hrvatske tvrtke donirale su rekordne količine hrane

"Oni imaju za cilj spriječiti masovno zatvaranje ugostiteljskih objekata, a pomoć tražimo do trenutka normalizacije poslovanja tj. mogućnosti poslovanja u punom kapacitetu. Vjerujem da ćemo kroz dijalog s institucijama pronaći pravo rješenje za sve", rekao je Smolić. 

Ujedno je ponovio apel svim kolegama i njihovim zaposlenicima da pristupe cijepljenju, "jer je to jedini instrument koji jamči kraj ove agonije, a Hrvatsku čini sigurnom destinacijom pred nadolazeću sezonu".

Ceh ugostitelja HOK-a u ime svojih članova traži nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta i naknada za pokrivanje fiksnih troškova dok god objekti bilježe pad prihoda u odnosu na referentno razdoblje iz 2019., odnosno dok ne bude moguće poslovanje u punom kapacitetu. Od države se traži jamstvo istog, kako bi se poslovanje moglo planirati. Ugostitelji naglašavaju i važnost podrške lokalne samouprave u dijelu koji se tiče plaćanja najma javnih površina i prostora te ukidanje poreza na potrošnju, ističe se u priopćenju.

KORONA-KRIZA Diljem EU drastično poskupljuju web kamere, laptopi i TV uređaji: Njemački stručnjaci objasnili uzrok

Među zahtjevima ugostitelja je i nastavak poreznog rasterećenja (izjednačavanje PDV-a na tople napitke, pivo i vino s PDV-om na hranu), koji je "važna mjera, naročito u trenutku kada se potpore za očuvanje radnih mjesta i naknade za podmirivanje fiksnih troškova prestanu isplaćivati".

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a zatražit će od Stožera civilne zaštite mogućnost rada u zatvorenim prostorima ugostiteljskih objekata, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a na jednak način kako je to dozvoljeno hotelima, zaključuje se u priopćenju.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Kakve će biti posljedice lockdowna? Prijevoz i njegovo drastično poskupljenje goruće su pitanje

nedjeljom u 2
Stanković najavio novog gosta, odmah se zaredali komentari gledatelja: 'Šteta što ne može povesti suprugu'
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto