Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
žele neovisnu državu

Čečeni se u Ukrajini bore protiv Putinova 'carstva zla', opisali taktiku Rusa: 'Šalju trupe kao stoku na klanje'

Ukrainian servicemen ride a tank in Bakhmut
Foto: Stringer/REUTERS
1/3
23.12.2022.
u 11:20

Čečeni se bore za neovisnu državu od raspada Sovjetskog Saveza. Nakon pobjede u prvom čečenskom ratu, porazila ih je Rusija, a Putin je postavio marionetskog vođu, Ramzana Kadirova, podupirući ga milijardama dolara podrške.

Među najsmrtonosnijim saveznicima Ukrajine u ratu s Rusijom su Čečeni, jedni od najstarijih neprijatelja Vladimira Putina. Njihovo kretanje obavijeno je velom tajne, no Sky News dobio je pristup njihovoj tajnoj bazi u blizini bojišnice u Bakhmutu. Čečenski bataljun Sheikh Mansour bori se protiv Rusije u Ukrajini od 2014. godine. Taktika njihovog neprijatelja, kažu, nije se promijenila od početka ovog rata.

"Šalju naprijed trupe kao stoku na klanje. Ostavljaju zemlju prekrivenu leševima. Rade to svaki dan, nemaju sažaljenja za vlastiti narod", rekao je čečenski borac Idris. To je ista vrsta borbe koju je Rusija koristila u svojoj domovini 1990-ih.

Čečeni se bore za neovisnu državu od raspada Sovjetskog Saveza. Nakon pobjede u prvom čečenskom ratu, porazila ih je Rusija, a Putin je postavio marionetskog vođu, Ramzana Kadirova, podupirući ga milijardama dolara podrške. On kombinira brutalnu represiju sa samopromocijom na društvenim mrežama. Njegove čečenske snage bore se na strani Rusije u ovom ratu. 

Ramzan Kadirov
Foto: Stringer/REUTERS, ilustracija

U Ukrajini zapovjednik Muslim Cheberloyevskii vodi bataljun Sheikh Mansour, jednu od najaktivnijih borbenih jedinica. Daje vrlo malo intervjua, ali napravio je iznimku za Sky News. 

"Rusija mora izgubiti. Ako danas ne obranimo Ukrajinu, svi će izgubiti", istaknuo je. Iskoristio je intervju kako bi upozorio kreatore politike na Zapadu da ne čine dovoljno kako bi porazili Putina.

"Mislim da je potrebna veća potpora. Zapad daje potporu u dijelovima, oni su ograničeni. Streljivo se brzo koristi, nema ga dovoljno na bojnom polju. Da imamo više, mogli bismo brže pobijediti", kaže. 

Njegovi ljudi koriste i dio improviziranog oružja. Primjerice, zapovjednik je pokazao ručnu granatu na raketni pogon napravljenu od aparata za gašenje požara napunjenog plastičnim eksplozivom. Na radnom stolu u blizini izrađivao se samoubilački prsluk kojeg nose ako ih Rusi zarobe. Također, njihova je baza minirana.

Kadirov je nepopularan, ali dobro financiran i zaštićen tisućama dobro naoružanih snaga sigurnosti. Kad rat završi, Čečeni kažu da će se nastaviti boriti protiv Rusije, nadajući se da će ga srušiti. U ime mnogih od njih govori Asadullah, Ukrajinac koji je prešao na islam i pridružio se bataljunu.

"Ako danas završi rat u Ukrajini, a mi pobijedimo, za nas se neće završiti. Borit ćemo se do trenutka kada potpuno uništimo to carstvo zla", rekao je.

VIDEO Zelenski iznio 'ukrajinsku formulu mira', obratio se na summitu G20: 'Rat se mora i može zaustaviti'

Komentara 22

Avatar Vasanocnamora
Vasanocnamora
13:18 23.12.2022.

Kad otvorim novine zelim citati o cinjenicama. A obicno me cekaju navijaci...

Avatar Behemot
Behemot
14:37 23.12.2022.

Sažetak: Ukrajinac koji je prešao na Islam potpomognut Englezima želi Čečeniju osloboditi od Rusije.

TA
tabula
15:09 23.12.2022.

Čekaj malo... Kadirov Putinova marioneta, a Čečeni bez mobilizacije, dragovoljno idu u rat u čast Rusije, Kadirova i Putina? A Zelenski nije Zapadna (američka marioneta, EU se tu ništa i ne pita) marioneta? Evo u VL čitam da glavni ukrajinski general traži da se oni koji izbjegavaju mobilizaciju i dezerteri žestoko kažnjavaju. Ovdje je netko žestoko polupao lončiće. Gdje je tu logika? Očigledno orepisano iz nekog objektivnog engleskog medija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije