Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
burne reakcije

CDU malo bi pa malo ne bi surađivao s AfD-om

FILE PHOTO: Friedrich Merz speaks during a session of the lower house of parliament Bundestag, in Berlin
Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS
1/3
25.07.2023.
u 14:00

Šef njemačke oporbe Friedrich Merz šokirao je najavom koalicije s krajnjom desnicom na lokalnoj razini pa je povukao izjavu

Predsjednik najjače oporbene stranke u Njemačkoj, Kršćansko-demokratske unije (CDU), Friedrich Merz izazvao je brojne negativne reakcije nakon nedjeljne izjave da bi njegova stranka s desno-populističkom Alternativom za Njemačku (AfD) mogla surađivati na lokalnoj razini. Nakon burnih reakcija tu je izjavu u ponedjeljak povukao. "Da još jednom pojasnim i da naglasim – nikada drugo nisam ni tvrdio – odluka CDU-a stoji. Na lokalnoj razini neće biti suradnje AfD-a s CDU-om", poručio je preko Twittera u ponedjeljak Merz. Do 2018. šefice ove stranke bila je bivša kancelarka Angela Merkel.

No, u nedjelju navečer Merz je u intervjuu državnom ZDF-u, doduše, kategorički odbacio mogućnost pridruživanja koaliciji s AfD-om na nacionalnoj razini, ali je ipak rekao da se takav tabu ne bi trebao odnositi na lokalnu politiku. – Lokalna politika razlikuje se od državne i savezne politike. Moramo prihvatiti rezultate demokratskih izbora. I naravno da je nužno u lokalnim vijećima, gdje je izabran gradonačelnik koji pripada AfD-u, tražiti rješenja kako u tim gradovima i okruzima oblikovati svakodnevicu – rekao je Merz tijekom intervjua.

VEZANI ČLANCI:

AfD je prošlog mjeseca osvojio svoje prvo njemačko okružno vijeće u istočnoj pokrajini Thüringen, a početkom srpnja osigurao je i svoje prvo mjesto gradonačelnika u Saskoj-Anhaltu. Nedavne ankete pokazuju da desničarska populistička grupa ima 20 do 22% podrške, što je čini drugom najpopularnijom strankom u zemlji, iza CDU-a koji ima 26-28 posto. Obje su ispred triju stranaka lijevog centra koje čine njemačku vladu.

Merz je izjavom o mogućoj lokalnoj suradnji s AfD-om prekršio deklarirani stav CDU-a da nikada neće surađivati sa strankama krajnje desnice i ljevice.

VEZANI ČLANCI:

Ubrzo se i predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU), koja je s CDU-om u koaliciji na saveznoj razini, Markus Söder distancirao od Merza poručivši kako CSU "nikada ni na kojoj razini" neće surađivati s AfD-om. Slično su reagirali i Merzovi unutarstranački kolege.

Predsjednik AfD-a Timo Chrupalla rekao je kako su se u "protupožarnom zidu demokršćansko-zelenog" tabora, uperenog protiv AfD-a, pojavile pukotine. – Mi ćemo na lokalnoj i saveznoj razini srušiti te zidove u interesu građana, blagostanja, slobode i sigurnosti – poručio je Chrupalla.

VIDEO Zekanović izveo predstavu u Saboru: 'Donio' Milanovića, pa održao zanimljiv govor

Ključne riječi

Komentara 1

GO
goran2hr
20:38 25.07.2023.

CDU ili njemački "moderni desničari", po nekoj logici trebali bi koalirati sa desnom strankom (nisu AfD nikakvi ekstremisti), ali umjesto toga oni se bave čudima i spajaju nespojivo. Imali smo i mi takvu priču, kada je HDZ mogao imati stabilnu vladu sa HSP-om, no umjesto toga izabrali su si SDSS i to je sada već tradicija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije