Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kažnjen zbog propusta u vođenju navigacije

Časnik Marka Pola izgubio dozvolu i kažnjen sa 25.000 kn

jadrolinija
Dino Stanin
09.12.2009.
u 15:03

Protiv drugog kormilara Željka Baržića Vijeće za prekršaje Lučke kapetanije Šibenik jučer je obustavilo postupak jer nije dokazano da je učinio djelo koje mu se stavlja na teret.

ŠIBENIK - Sanjin Tulić, drugi časnik palube Jadrolinijina broda Marko Polo, kažnjen je sa 25.000 kuna novčane kazne zbog propusta u vođenju navigacije, odnosno zato što nije provjerio plovi li brod u planiranom kursu.

Na dvije godine oduzete su mu i tri brevete, odnosno dozvole za plovidbu. Protiv njegova kolege, drugog kormilara Željka Baržića Vijeće za prekršaje Lučke kapetanije Šibenik obustavilo je postupak jer nije dokazano da je učinio djelo koje mu se stavlja na teret, a optuživalo ga se da nije motrio plovidbu.

- Postupak je obustavljen jer je po brodskom dnevniku dokazano da je Željko Baržić u tom trenutku obavljao protupožarnu ophodnju - kazala je Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Riječ je o nepravomoćnim odlukama Vijeća za prekršaje Lučke kapetanije Šibenik kojima je iza zatvorenih vrata predsjedala Branka Mikulandra. Vijeće će već ovaj petak saslušati i kormilara Vlatka Jukića, kojemu je prema Pomorskom zakoniku također predviđena novčana kazna od 1000 do 30.000 kuna.

Kada će biti saslušan zapovjednik broda Zdenko Radić, koji je odgovoran zato što osobno nije upravljao brodom prije nasukavanja, odnosno dok je prolazio kroz Rivanjski kanal, još nije poznato.

Podsjetimo, putnički RO-RO brod nasukao se u subotu 24. listopada 2009. godine u 1.59 sati na sjeverozapadnu stranu otoka Sita. Brod je ploveći iz Rijeke u Dubrovnik kod svjetionika Mrtovnjak trebao promijeniti kurs kako bi sigurno plovio između Pašmana i Sita. Međutim, kako drugi časnik palube Sanjin Tulić u tim trenucima nije provjerio plovi li brod u planiranom kursu, brod je produžio u pravcu otoka Balabra u koji je i udario.

Brod je u sudaru oštetio zadnji desni bok, odnosno oštećen mu je desni propeler kojem su otpala krilca. Inače, jak udarac desnim krmenim bokom osjetili su i potvrdili saslušani kormilari u službi na komandnom mostu i osoblje u službi stroja. Na komandnom mostu su u trenutku nasukavanja bili drugi časnik palube Sanjin Tulić i kormilar Vlatko Jukić.

Komentara 3

OB
-obrisani-
15:24 09.12.2009.

Ahahahha Bosanski musliman kapetan ladje. Jedino bi im sandolinu dao da voze.

Avatar Santo_Cavernicolo
Santo_Cavernicolo
17:41 09.12.2009.

znači, za uništenje najvećeg hrvatskog putničkog broda, iz apsolutnog nehaja i zajebancije... 25.000 kuna... pa to mu nije niti jedna plaća...

OB
-obrisani-
18:51 09.12.2009.

Godina 2009 je pokazala da Hrvati nemate uvjeta i mogučnosti za ulazak u EU a to smo izvan vašega zavičaja ionako svi znali. Ali 2009 godina je pokazala i velika iznenađenja, naime da Hrvati monogo slabije nego što mislite igrate nogomet i što je još ekskluzivnije naime to da očito neznate ni brodove vozite. I šta če sada sve to ogromne more jednoj gubitničkoj naciji ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije