Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepoželjni teret

Složena situacija: Puigdemont je prvi politički zatvorenik u Njemačkoj

Reakcija Katalonaca na uhićenje Carlesa Puigdemonta bila je izlazak na ulice i poruka za oslobađanjem političkih zatvorenika
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
27.03.2018.
u 11:12

Njemačko sudstvo mora prije svega ocijeniti postoji li u njemačkom kaznenom zakonu slično kazneno djelo kao u španjolskom zakonu

Bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont, koji je prije točno 147 dana napustio Španjolsku gdje je bio optužen za pobunu, uhićen je u Njemačkoj koja si je na taj način stavila na leđa nepoželjni teret.

Svi lideri u zatvoru

Nakon što je 3. studenoga 2017. optužen za pobunu, Puigdemont pobjegao je u Belgiju i predao se belgijskoj policiji. Pušten je uvjetno. Bio je u Danskoj, Švedskoj, Finskoj i tamošnje policije nisu ga uhitile premda postoji europski nalog za njegovo uhićenje koji je izdala Španjolska.

Očito su u tim državama smatrali kako je bolje ne uhititi čovjeka koji, zapravo, ništa nije učinio da bi ga se trebalo kazneno goniti po Europi. Najgore što su mogli učiniti, Puigdemontovi sljedbenici, odnosno skupine branitelja “Katalonske Republike”, to su i učinili – u nedjelju navečer sučelili su se s policijom u Barceloni. Jer, dok nema nasilja, ne bi se moglo nekoga osuditi za pobunu, a za što se u Španjolskoj može biti kažnjen i do 30 godina zatvora. Da su prosvjedi protiv uhićenja Puigdemonta, na koje je u Barceloni pozvala Katalonska nacionalna skupština (ANC), separatistička organizacija čelnika Jordija Sàncheza, koji je u zatvoru također optužen za pobunu, bili mirni, ne bi se moglo govoriti o pravoj pobuni. Nakon sučeljavanja s policijom, koja je prosvjednicima branila približavanje zgradi u kojoj se nalazi delegacija španjolske vlade, uhićeno je najmanje šest osoba, a oko 90 ih je ozlijeđeno.

Reakcija Katalonaca na uhićenje Carlesa Puigdemonta bila je izlazak na ulice i poruka za oslobađanjem političkih zatvorenika
1/23

Španjolska traži od Njemačke da izruči Puigdemonta, ali njemačko sudstvo mora ocijeniti postoji li u njemačkom kaznenom zakonu slično kazneno djelo kao u španjolskom zakonu na temelju kojeg bi se moglo postupiti s izručenjem. Do odluke, zasigurno, neće tako brzo doći. Puigdemontovi odvjetnici govorili su mu kako ne smije odlaziti u Njemačku gdje bi mogao biti uhićen. I u onim demokracijama koje su, da tako kažemo, najosjetljivije na zaštitu ljudskih prava, događa se da moraju donijeti odluku o razini prava za zaštitu.

Hoće li zatražiti ili ne politički azil, Puigdemont je ipak prvi politički zatvorenik u Njemačkoj. Tužiteljstvo savezne države Schleswig-Holstein, u kojoj je Puigdemont uhićen, morat će najprije donijeti tehničku odluku, odnosno, kako je rekao zamjenik tužitelja Ralph Dopper, zadržati ili ne Puigdemonta u zatvoru. Nakon toga Španjolska mora svu dokumentaciju vezanu za Puigdemontovu optužbu predati njemačkom, čiji će vrhovni sud imati 60 dana za donošenje odluke o eventualnom izručenju katalonskog čelnika španjolskim vlastima. Nova njemačka ministrica pravosuđa, socijaldemokratkinja Katarina Barley, objasnila je kako je sve u rukama sudaca u Kielu (Schleswig-Holstein) te kako treba čekati prve sudske odluke.

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

Reakcija Katalonaca na uhićenje Carlesa Puigdemonta bila je izlazak na ulice i poruka za oslobađanjem političkih zatvorenika
1/12

Nasilje odgovara Madridu

Andrej Hunko iz stranke Die Linke zatražio je hitno oslobađanje katalonskog čelnika čije je uhićenje nazvao sramotnom. Po njemu optužba za pobunu ne ulazi u 32 kaznena djela predviđena za pokretanje europske optužnice.

Potpredsjednik liberaldemokratske stranke (FDP), Wolfgang Kubicki, pravni stručnjak, isključio je mogućnost da Njemačka izruči Puigdemonta Španjolskoj na temelju samo optužbe za pobunu. U Njemačkoj postoji slično kazneno djelo, odnosno “za veleizdaju države”, ali se govori o činu “s nasiljem ili pozivanjem na nasilje”.

Puigdemont je bio izabran na slobodnim izborima i nije pozivao na pobunu. Španjolski zakon nije bio primjenjiv u Belgiji, pa vjerojatno ne bi trebao biti primjenjiv u Njemačkoj. No, ostaje osnovno pitanje, odnosno može li Njemačka koja je osjetljiva na demokratska pitanja i zaštitu ljudskih prava izručiti Puigdemonta Španjolskoj samo na temelju toga što ga Madrid optužuje za pobunu? Puigdemont iz Njemačke poručuje svojim sljedbenicima u Barceloni da izbjegnu sukobe i nasilje kako se ne bi “opravdalo” španjolsku optužbu.

Komentara 7

Avatar reference
reference
13:42 27.03.2018.

zamislite da su ovo Rusi uradili.

KA
KaraMarko
13:28 27.03.2018.

S.Koreja je nista za Njemacku...

Avatar superhik74
superhik74
12:46 27.03.2018.

Malo sutra prvi politicki zatvorenik a nece biti niti zadnji u Njemackoj banani, jer je to entitet ogranicenog suvereniteta. Zatvori su tamo prepuni politickih zatvorenika kao Ursula Haverback, Sylvia Stolz, Udo Walendy, Horst Mahler, Monika Schaefer itd. itd. Doslovno su oteli su pokojnog Ernst Zundel-a iz Kanade iz zatvorili ga zbog "negiranja Holokausta" nakon sto je covjek u nekoliko sudskih procesa koje su cionisti vodili protiv njega u Kanadi dokazao na sudu da je ono sto pokazuju u Auschwitzu kao "plinska komora" sovjetski falsifikat konstruiran nakon rata, sto je potvrdio americki strucnjak za prave plinske komore (jer su Ameri sve do 1999 u nekim saveznim drzavama ubijali na smrt osudjene zatvorenike vodikovim cijanidom) Fred Leuchter . Isto je kasnije potvrdio i njemacki kemicar German Rudolf kojeg su nakon kemijske analize uzoraka zidova iz tzv. "plinskih komora za ljude" i pravih plinskih komora za dezinfekciju odjece zatvorili a onda je morao pobjeci u SAD da ga opet ne zatvore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije