Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Katalonija

U Gironi skinuta španjolska zastava, Puigdemont na ispitivanju u ponedjeljak

Carles Puigdemont
Foto: Reuters/PIXSELL
25.03.2018.
u 21:28

Oklopljeni policajci sa štitovima i pendrecima napravili su koridor ispred predstavništva Europske unije

Prosvjednici u katalonskom gradu Gironi, gdje je Carles Puigdemont bio gradonačelnik od 2011. do 2016. godine, skinuli su španjolsku zastavu s predstavništva španjolske vlade te na nju napisali „borba se nastavlja“, dok deseci tisuća Katalonaca izlaze na ulice diljem pokrajine prosvjedujući protiv Puigdemontova uhićenja u Njemačkoj.

U Gironi, uporištu zagovornika nezavisnosti, zgrada predstavništva španjolske vlade je obojana u žutu boju koja simbolizira zahtjev za puštanjem katalonskih dužnosnika iz zatvora. „Sloboda političkim zatvorenicima“, piše pak na transparentu koji su nosili prosvjednici u Barceloni.

Oklopljeni policajci sa štitovima i pendrecima napravili su koridor ispred predstavništva Europske unije. Katalonci se okupljaju i u Bruxellesu ispred zgrada europskih institucija.

U subotu u 11.19 sati njemačka policija je zadržala Puigdemonta, bivšeg predsjednika vlade Katalonije, kada je automobilom prelazio iz Danske u Njemačku. Policija ga je zatim kombijem prevezla u pritvor u gradu Neumuensteru a u ponedjeljak će ga ispitati istražni sudac. Španjolska očekuje njegovo izručenje nakon što je u petak raspisala europski uhidbeni nalog. Puigdemont se tada nalazio u Finskoj. Ondje je došao na poziv finskog parlamentarca te je na Sveučilištu u Helsinkiju održao predavanje o situaciji u Kataloniji.

U petak je španjolski istražni sudac u Madridu odobrio nastavak procesa protiv 25 katalonskih dužnosnika, uključujući Puigdemonta, optuženih za pobunu protiv Španjolske te organiziranje referenduma o nezavisnosti. Puigdemont se nije ukrcao na avion iz Finske prema Belgiji, gdje živi od kraja listopada, nego je automobilom krenuo preko Švedske, Danske i Njemačke prema belgijskom mjestu Waterloo gdje ima boravište.

Njegov odvjetnik je bio rekao kako se namjeravao javiti belgijskoj policiji nakon što je pokrenut uhidbeni nalog. Nakon što je 27. listopada u katalonskom parlamentu izglasana uspostava nezavisne republike Katalonije, Puigdemont je otišao u Belgiju otkud vodi međunarodnu kampanju. Sedam optuženih katalonskih dužnosnika nalazi se trenutno u inozemstvu.

Na izvanrednim izborima u Kataloniji održanima 21. prosinca većinu mjesta su osvojile stranke za nezavisnost no od tada ne uspijevaju uspostaviti vladu. Nakon neuspješnog kandidiranja Puigdemonta, kojem je sud zabranio kandidaturu na daljinu, a onda i Jordija Sancheza, kojeg sud nije pustio na uvjetnu slobodu iz pritvora pored Madrida, u subotu se trebalo u katalonskom parlmentu glasovati o Jordiju Turullu. No tog 51-godišnjeg zagovornika nezavisnosti u petak je pritvorio istražni sudac pod optužbom za pobunu nakon čega je odgođena parlamentarna sjednica u Barceloni.

Time je počeo teći rok od dva mjeseca u kojem stranke za nezavisnost moraju pronaći i imenovati novog kandidata ili će 5,5 milijuna Katalonaca ponovno na izbore.

Posljednja uhićenja vratila su prosvjednike na ulice. U petak je 35 osoba bilo ozlijeđeno u Barceloni kada su prosvjednici naišli na kordon policije ispred zgrade španjolske vlade. Različite organizacije pozvale su stanovnike na masovni izlazak u nedjelju. Pritvoreni katalonski dužnosnici pozvali su ogorčene stanovnike da mirno prosvjeduju. U Barceloni su zapaljene dimne kutije na jednom okupljanju a zasad nema incidenata. Katalonijom od kraja listopada privremeno upravlja španjolska vlada iz Madrida.

Komentara 7

DA
Daug
23:55 25.03.2018.

Evropska demokracija na djelu.

KA
KaraMarko
02:40 26.03.2018.

I Njemacka kaze nesto za S.Koreju...a hapse neistomisljenike. Bravo za EU demokraciju!

Avatar KalebJosua
KalebJosua
03:58 26.03.2018.

Putin radu isto Kim Jong Un radi isto....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije