Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOJNO POLJE TRGOVINA

Carinski rat Kini zbog 'pojasa hrđe'

Donald Trump
Foto: Reuters
11.05.2019.
u 08:29

Umjesto dosadašnjih 10 posto, nove carine iznose 25 posto da bi se prisililo američke tvrtke da vrate svoju proizvodnju u Sjedinjene Države.

Iako su u tijeku pregovori o novom trgovinskom sporazumu između Sjedinjenih Država i Kine, američki predsjednik Donald Trump od jučer je uveo nove, više carine na kineske proizvode koji ulaze na tržište SAD-a.

Umjesto dosadašnjih 10 posto, nove carine iznose 25 posto, a bit će primjenjivane na kinesku robu vrijednu oko 200 milijardi dolara. Proširen je i popis robe koja podliježe carini tako da se ovoga puta na meti našlo oko šest tisuća artikala, većinom robe široke potrošnje.  

Veliki nerazmjer

Trump se nada da će upravo ovo povećanje carina biti dobra poluga za pregovore koji su prekinuti u četvrtak, a nastavljeni već jučer. Ipak, Peking je poručio da će morati za Sjedinjene Države uvesti neke protumjere, poput težeg dobivanja viza za američke građane, ograničavanja rada američkih kompanija u Kini i nametanje većih carina za američku robu.  No postoji vrlo izrazita trgovinska neravnoteža između dvije zemlje - Kina je iz SAD-a u 2018. godini uvezla svega 120 milijardi dolara vrijedne robe, dok je u SAD izvezla robu vrijednu gotovo 530 milijardi dolara. 

Jedna od Trumpovih ideja koja stoji iza ovog drastičnog podizanja carina jest da prisili američke tvrtke da vrate svoju proizvodnju iz Kine u Sjedinjene Države, gdje su proizvodili prije nego što je Kina postala ulagački eldorado s jeftinom radnom snagom i proizvodnjom, ali u jako puno slučajeva i višim standardima kvalitete.

Trump želi zaposliti radnike koji su ostali bez posla u tzv. pojasu hrđe nakon što je tamo ugašena autoindustrija i brojne druge industrijske grane. No sve te ideje utemeljene su na vrlo naivnom i presimplificiranom razmišljanju pa Trump vjerojatno nikada neće postići svoj cilj. Štoviše, ti nezaposleni radnici sada će skuplje plaćati kinesku robu, često jedinu koja im je bila dostupna. No također treba naglasiti da Trump pod svaku cijenu želi zaustaviti kinesku trgovinsku ekspanziju, što bi se moglo pokazati kao nemoguća misija.  

Burze bez reakcija

Carine vrijede za svu robu koja je napustila Kinu nakon što su carine počele vrijediti. Trump procjenjuje da će im biti potrebno oko mjesec dana da stignu u američke luke, što mu daje još vremena za uspješno okončavanje trgovinskog sporazuma s Kinom.  Svjetske burze nisu osobito reagirale na ovo povećanje carina - azijske su bile u blagom plusu, a europske uopće nisu reagirale. No MMF je ipak upozorio da bi ovaj potez mogao rezultirati usporavanjem gospodarstva na globalnoj razini.  

Službeni Peking nije previše sretan zbog Trumpova poteza pa mu poručuje da će pregovarati ako vide da postoji volja za razgovorom i dogovorom, ali da će prihvatiti nametnuti trgovinski rat ako vide da pregovori ne vode nikamo. 

Ključne riječi

Komentara 17

DU
Deleted user
10:21 11.05.2019.

američke tvrtke i tehnologija su od kine u posljednjih trideset godina napravile ekonomsku velesilu. naivni su oni koji misle da će amerika dozvoliti da ih kina pretekne.

RI
riise
12:01 11.05.2019.

Mnogi ekonomisti kritiziraju Trumpa zbog toga što se upušta u "trgovinski rat", ali USA već desetljećima gomila vanjskotrgovinske deficite i nisam siguran da to može trajati vječno?Osim toga da bi se povećavala neto financijska imovina u privatnom sektoru (i izbjeglo nezadovoljstvo građana) potrebna je zato velika deficitarna potrošnja države...Na američkoj političkoj sceni pojavila se i vrlo upitna, ali popularna teorija koja kaže da USA može generirati deficit proračuna koliko hoće, a da ne bankrotira...!?

Avatar izvidnik1
izvidnik1
12:38 11.05.2019.

Eeee da je nama jedan Trump.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije