Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLATIO KAZNU

Carina ulovila hrvatskog poduzetnika s ogrlicom vrijednom 3,8 milijuna kn: 'Previd se dogodio iz neznanja'

Plenković sudjelovao na energetskoj konferenciji Svijet energije 2022 – Energetska sigurnost u eri brze dekarbonizacije
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
12.07.2022.
u 18:19

Čelnik PPD-a Pavao Vujnovac se sa skupom ogrlicom vraćao iz Züricha

Carina na međunarodnom aerodromu Dr. Franjo Tuđman ulovila je 25. lipnja ove godine poduzetnika Pavla Vujnovca s neprijavljenom ogrlicom od dragog kamenja i bijelog zlata vrijednom čak 507.436 eura, odnosno 3.812.421,47 kuna. Izrečena mu je prekršajna kazna u vrijednosti od 50 tisuća kuna.

Vujnovac se sa skupom ogrlicom vraćao iz Züricha.

"S okolnostima prekršaja telefonskim putem upoznato je ODO Velika Gorica, državna odvjetnica gđa. Sanja Dlačić Jakovina, te je odlučeno da se protiv putnika pokrene prekršajni postupak, a ne kaznena prijava", navodi se u prekršajnom nalogu koji je objavio Index.hr u kojem stoji i to da su carinici ogrlicu spazili "neposrednim opažanjem/obavljanjem nadzora".

Na službeni upit Večernjeg lista oko događaja, dobili smo odgovor kojeg prenosimo u cijelosti.

- G. Vujnovac žali zbog previda koji se dogodio iz neznanja. Sva davanja i porezi bit će plaćeni sukladno važećim pravnim propisima - navodi se u odgovoru.

Redovna praksa

U Carini ističu da se u konkretnom slučaju ne radi o kaznenom djelu, nego o postupanju na koje je primjenjivo prekršajno zakonodavstvo.

''Ovo stoga jer je za kazneno djelo izbjegavanja carinskog nadzora potrebno između ostaloga, da se radi o robi koja je predmet zabrana ili ograničenja, što u konkretnom predmetu nije bio slučaj'', stoji u odgovoru Carine na upit portala Index radi li se o kaznenom djelu za koje je zaprijećena zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

Carina dodaje da su s obzirom na veću vrijednost robe izvršene konzultacije s nadležnim državnim odvjetništvom, što je, kako ističe, redovna praksa u sličnim predmetima, a nakon čega je proveden prekršajni postupak koji je pravomoćno okončan te je novčana kazna i plaćena.

Roba koja je predmet postupanja privremeno je oduzeta radi osiguranja naplate carinskog duga, nadodaje Carina. Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici je potvrdilo da je od Carine zatražilo dostavu dokumentacije radi provjere ima li u navedenom elemenata i kaznenog djela.

Vujnovac je poznat u javnosti kao čelni čovjek PPD-a,  tvrtke iz Vukovara koja se bavi uvozom, prodajom, opskrbom i distribucijom prirodnoga plina.

VIDEO: Policajka spasila dijete iz vozila u Puli: Provukla je ruku kroz prozor i uspjela otvoriti vrata

Ključne riječi

Komentara 16

NO
Nordik
18:40 12.07.2022.

Nosiš 4 milje kuna preko grane i praviš se mutav. Nakon toga se i sud pravi mutav.

RA
RadagastovBrat
18:35 12.07.2022.

Mislim da je najbolja kazna za te što mažnjavaju uzimanje tog što su ukrali i to s kamatama. Nikakvi zatvori, ništa, na ulicu stari moj

BA
banini
19:11 12.07.2022.

Pazi previd od 3,8 mil kuna, to je njemu ono za kikiriki. Ljudi to je sve naša lova, već dugo nas deru na cijeni plina i žive na našoj grbi. Pitam se kako ovakvi likovi uspijevaju doći u poziciju da vode takovo poduzeće ključno za RH. No da je drukčije bilo bi iznenađenje u ovoj državi. A što se nagelirao valjda svinjskom mašću, baš se sjaji i masti kao krmak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?