Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Caratan: Ekonomski interesi primarni

27.08.2008.
u 19:48

Nitko ne može biti sretan zbog povećanja napetosti, ali mislim da će obje strane voditi računa o tome da se ne dogodi bilo kakav ozbiljniji konflikt – smatra profesor Branko Caratan.

– Riječ je o pokazivanju moći, s tim da je Rusija u geopolitičkoj prednosti. Zapad jest pokazao jednodušnu podršku Gruziji, ali je ne može potkrijepiti efikasnim argumentima prema Moskvi. Te napetosti donekle su uvjetovane unutarnjom situacijom i u Rusiji i u SAD-u – kaže Caratan.

Iako gruzijska kriza pogoduje republikanskom kandidatu Johnu McCainu, Caratan ne vjeruje da je gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija američka strana potaknula na poduzimanje akcije u Južnoj Osetiji. 

– Nisam pristaša teze da svi događaji mogu biti isplanirani kao u nekom velikom planskom socijalističkom poduzeću. Osnova sukoba jest u povijesnim odnosima između Gruzije i Rusije i nepromišljenom potezu gruzijskog predsjednika Saakašvilija koji se usudio vojskom upasti na teritorij pod ruskom kontrolom.

Izazvati 58. rusku armiju i očekivati da ta armija s iskustvom iz Čečenije neće odgovoriti, dokaz je naivnosti i nepostojanja dobre obavještajne službe. Putinova politika od početka je bila usmjerena na povratak ugleda Rusije na međunarodnoj sceni i sada je jednostavno stavljena u situaciju da mora odgovoriti jer su napadnuti građani kojima je prethodno dodijelila rusko državljanstvo – kaže Caratan. Usprkos sadašnjoj potpori, europske članice neće prihvatiti momentalno primanje Gruzije u NATO jer bi time prihvatile i obvezu obrane te zemlje.

Ruske prijetnje vojnim odgovorom na postavljanje dijela proturaketnog štita u Poljskoj ostat će na razini političke reakcije. Daljnje zaoštravanje vodilo bi povratku u hladni rat – rekao je Caratan koji prognozira da će sadašnje napetosti potrajati još neko vrijeme, a onda će ekonomski interesi prevladati.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije