Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
epidemiolozi zabrinuti

Capak: Strah da bi turisti mogli donijeti zarazu je realan

Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/4
02.06.2020.
u 22:42

Mislimo da sad imamo dovoljno kapaciteta da riješimo i eventualni dolazak infekcije putem turista, uvjerava

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak u Dnevniku Nove TV objasnio je kako će izgledati predizborna kampanja i kako spriječiti da turisti u zemlju unesu zarazu.

Preporuke za predizbornu kampanju se privode kraju, a Capak tvrdi kako je hodogram za izbore dogovoren s DIP-om. 

"Sad se upravo razgovara o izbornim skupovima", rekao je i najavio da bi i te preporuke mogle biti gotove u ponedjeljak.

Mnogi političari koji su već sad u kampanji, krše preporuke, na skupovima se rukuju, tapšaju građane. Capak im je poručio:

"Iako imamo izvanrednu epidemiološku situaciju, kakvu bi mnogi poželjeli, još ne preporučujem takav tip kontakta, rukovanje s nepoznatim ljudima. Preporučujem da to bude neki drugi tip pozdrava. Kao na primjer kratki naklon i pozdrav ili dodir laktovima", rekao je.  

U Hrvatsku su počeli pristizati turisti, a mnogi se boje kako bi oni mogli donijeti zarazu. Capak kaže da je to realan strah te da su i epidemiolozi zabrinuti jer mnogi turisti dolaze iz zemalja u kojima je situacija gora nego kod nas. 

"Realno je da će dogoditi neki pojedinačni slučaj, da nam netko donese koronainfekciju. Ono što je bitno, to su naši kapaciteti za njihovu brzu dijagnostiku, izolaciju, stavljanje u samoizolaciju njihovih kontakata. Na taj način smo i dosadašnju situaciju rješavali. Mislimo da sad imamo dovoljno kapaciteta da riješimo i eventualni dolazak infekcije putem turista", uvjerava.

VIDEO Krunoslav Capak o popuštanju mjera

Rekao je da rade na mjerama koje će detaljno propisati postupak u slučaju pojave zaraze kod turista.

"Još imamo nekih prijepora oko toga tko bi točno trebao dolaziti u objekt smještaja provjeriti ima li osoba simptome i mogu li oni biti povezani s koronavirusom. Očekujem da će te preporuke biti objavljene u petak", najavio je.

 

Komentara 4

DU
Deleted user
07:09 03.06.2020.

Apsolutno je nemoguće da neki zaraženi turist ne dođe. Dok ga naši registriraju tko zna koliko će zaraziti, al eto, neka para.

NE
neboiznadzagreba2
23:27 02.06.2020.

Capak i njegove izjave su totalno nebitne, kad politika kaže "ušuti" tip će smjesta zanijemiti, do tada ima mandat plašiti nas.

ZA
zaporožac
23:25 02.06.2020.

Tu čovjek nije pametan ali opreza nikad dosta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije