Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Većina za Junckera

Cameron: Ušao sam u borbu i držao se svog pištolja ali izgubio sam oko Junckera

David Cameron
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
27.06.2014.
u 17:38

Na glasanju je 26 članica EU glasalo za Junckerovu kandidaturu, a jedino su Cameron i mađarski premijer Viktor Orban glasali protiv.

– Ušao sam u borbu i držao sam se svoga pištolja. Izgubio sam. Danas je loš dan za Europu. Ali zaista vjerujem da sam učinio dobru stvar glasajući protiv Junckera jer je on loš kandidat izabran na temelju lošeg principa – poručio je britanski premijer David Cameron nakon što je Europsko vijeće, unatoč njegovu agresivnom protivljenju, nominiralo Jean-Claudea Junckera za novog predsjednika Europske komisije.

Na glasanju je, očekivano, 26 članica EU glasalo za Junckerovu kandidaturu, a jedino su Cameron i mađarski premijer Viktor Orban glasali protiv.

- Ovo je loš dan za Europu - rekao je Cameron na konferenciji za novinare nakon glasanja o Junckeru. - Očito je da današnji ishod nije onakav kakav sam želio, no nekad moraš izgubiti bitku da bi dobio rat. Smrtno sam ozbiljan u želji da reformiram EU. Ispunjavam svoju riječ i, kad kažem da neću popustiti, tada ne popuštam. To sam danas pokazao. Ja i dalje smatram da je britanski nacionalni interes da se EU reformira. Hoće li to biti teško učiniti? Da. Danas nisam bio uspješan. Sada je zadatak reformiranja EU još teži - dodao je britanski premijer.

Cameron i Gavrilo Princip

Ishod glasanja mogao bi biti najveći poraz Davida Camerona u njegovu premijerskom mandatu. Ugledni list Guardian danas je objavio izvještaj koji je na rubu sprdanje s netaktičnošću britanskog premijera. Članak ga, naime, uspoređuje s Gavrilom Principom, atentatorom na austrougarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda prije točno 100 godina.

Obojica su, ironizira Guardian, uvjereni nacionalisti koji se bore protiv opasnog nadnacionalnog neprijatelja i spremni su žrtvovati se u toj borbi, ali za razliku od Gavrila Principa, koji je barem imao podršku nekoliko drugih zavjerenika, britanski premijer Cameron u pokušaju političkog “atentata” na Jean-Claudea Junckera nema podršku nijednog drugog zavjerenika.

Ipak, i Orban je ostao vjeran svome stavu. On drži da eurofederalisti poput Junckera žele uskratiti članicama neke ovlasti koje im pripadaju. - Svojim glasom protiv Junckera želim poslati jasnu poruku da sam protiv takvih pokušaja - rekao je Orban uoči glasanja. 

Jean-Claude Juncker, dugogodišnji premijer Luksemburga i predsjednik Eurogrupe, bio je kandidat kojega je Europska pučka stranka uoči izbora za Europski parlament istaknula kao svog kandidata za predsjednika Komisije. Ovo je bilo prvi put da su velike političke grupacije uoči europskih izbora isticale po jednog svog kandidata za šefa Komisije, a Juncker je "pobijedio" zahvaljujući tome što su pučani osvojili relativnu većinu u EP-u. David Cameron je svoju Konzervativnu stranku prije nekoliko godina odveo van iz članstva u Europskoj pučkoj stranci i osnovao novu političku grupaciju koja se protivi eurofederalizmu.

Nakon što je digao ruku za Junckera, hrvatski premijer Zoran Milanović na odlasku iz Bruxellesa rekao je kako Cameronovi današnji problemi vjerojatno izviru iz te stare odluke da britanski konzervativci ne budu više članovi Europske pučke stranke.

Razgovarao sam s njim baš prije izlaska. Cameron je predsjednik jedne kompleksne, u povijest duboko ukorijenjene stranke koja ima taj svoj odnos s Europom i euroskepticizmom. On je obećao prije dosta godina da će njegova stranka izaći iz Europske pučke stranke i jednom kad je to napravio od toga nije mogao pobjeći. I u tome ja gledam nekakav izvor svih ovih događaja i danas. Naprosto, to je jedna drugačija politička kultura. Rezultati europskih izbora prije mjesec dana su bili izrazito nepovoljni za Konzervativnu stranku i to vrši dodatni pritisak na Camerona i konzervativce. A sad, sâm Juncker je jedan razuman, normalan kandidat, jedan insajder u dobrom smislu riječi - rekao je premijer Milanović. 

Nakon glasanja na Europskom vijeću, Junckera kao novog predsjednika Komisije još mora potvrditi i većina zastupnika u Europskom parlamentu, što se očekuje 16. srpnja. 

>>Merkel: Neće biti drame ako za šefa EK izaberemo Junckera

>>Merkel Cameronu: Narušavate duh EU

Komentara 10

MY
mycropht
18:16 27.06.2014.

"Držao se svog pištolja". Ma, doslovno prevođenje engleskih fraza je genijalna ideja. Sjedi, jedan!

PR
Protivcenzure
18:55 28.06.2014.

kako nešto sa toliko kompromisa može biti uspješno.

L0
luena 01
10:55 30.06.2014.

Smjesni su ovi Britanci ,nisu od danas u EU ,1973 su bili prvi koji su se zauzimali za EG (Gemeinschaft) zajednicu i bili prvi koji su bili njezina clanica,imali su vremena radit na reformama vise od tridesetljeca.. pa nisu... kasno pale,malo bi mjenjali malo bi bili clanica pa nebi ,ma daj odite ionako najavljujete ne znam vec koji put...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije