Naslovnica Vijesti Hrvatska

Čamac iz srednjeg vijeka prebačen iz Kupe, gdje je pronađen, u jezero

Akciju je proveo Hrvatski restauratorski zavod u suradnji s Gradom Siskom, JVP Sisak, sisačkim Gradskim muzejom, Hrvatskim vodama te ronilačkim klubovima "Sisak" i "Orca" iz Petrinje
08. prosinca 2018. u 11:05 1 komentara 813 prikaza
Čamac iz srednjeg vijeka pronađen u Kupi
Foto: Danijel Prerad
Pogledajte galeriju 1/15

Jedinstveno očuvani čamac monoksil, iz 16. ili 17 stoljeća, premješten je iz rijeke Kupe u sisačku ciglarsku grabu gdje će čekati sve dok se ne pronađe novac za njegovu skupu restauraciju.

Arheloška nalazišta u Konjevratima Istraživanje Arheolozi pokraj Šibenika pronašli vrijedne dokaze o životu!

Monoksili su čamci izdubljeni iz jednog komada drveta, a počeli su se koristi još u prapovijesti te su bili relativno česti sve do prije stotinjak godina. Ovaj sisački, dug šest metara i širine 70-ak centimetara, jedinstven je po tome što je cjelovito sačuvan.

"Nalaz je vriejdan obzirom na očuvanost, obično smo nalazili samo ulomke takvih čamaca. Ovog je  Kupa sama iznijela van. Nije iskopan, radi se o slučajnom nalazu. Korito ga je iznijelo van radom vode, našli su ga ronioci petrinjskog kluba Orca, nas obavijestili i obzirom na očuvanost odlučili smo ga konzervirati u ovom jezeru." - kazuje Ivana Miletić Čakširan iz Konzervatskorskog odjela Ministarstva kulture u Sisku.

>> Video: Čamac iz srednjeg vijeka pronađen u Kupi 

Procjena troškova njegove restauracije je najmanje nekoliko stotina tisuća kuna, a ovaj vodeni muzejski depo u Ciglarskoj grabi jedinstveni je primjer u kontinentalnoj Hrvatskoj očuvanja takve vrste drvene baštine. 

"Zatrpat ćemo ga slojem pijeska i mulja kako bi se stvorili anaerobni uvjeti, uvjeti bez kisika gdje će njegovo propadanje biti svedeno  na minimum dok ne nađemo sredstva za restauraciju i konzervaciju. Sama restauracija drvenih objekata koji su bili u vodi je komplicirana i trajat će najmanje dvije do četiri godine." - ističe Krunoslav Zupčić iz Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda, koji je vodio postupak prebacivanja monoksila.

Akciju je proveo Hrvatski restauratorski zavod u suradnji s Gradom Siskom, JVP Sisak, sisačkim Gradskim muzejom, Hrvatskim vodama te ronilačkim klubovima "Sisak" i "Orca" iz Petrinje.

Čamac iz srednjeg vijeka pronađen u Kupi
1 / 15
Čamac iz srednjeg vijeka pronađen u Kupi

 

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas

  • nogogaz:

    Mozda su slovenci i u ono vrime trgovali balkanom? Ili su vec u ono vrime izbjeglice sa balkana bjezale priko kupe u civilizaciju? Ali svaka cast nasima za ovo otrice! Virujem da ce bit taj artefakt vrhunski restavriran i cuvan ... prikaži još!an na vrhunskom nivou kojeg je vridan!