Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijesni nalaz

Čamac iz srednjeg vijeka prebačen iz Kupe, gdje je pronađen, u jezero

Čamac iz srednjeg vijeka pronađen u Kupi
Foto: Danijel Prerad
1/15
08.12.2018.
u 11:05

Akciju je proveo Hrvatski restauratorski zavod u suradnji s Gradom Siskom, JVP Sisak, sisačkim Gradskim muzejom, Hrvatskim vodama te ronilačkim klubovima "Sisak" i "Orca" iz Petrinje

Jedinstveno očuvani čamac monoksil, iz 16. ili 17 stoljeća, premješten je iz rijeke Kupe u sisačku ciglarsku grabu gdje će čekati sve dok se ne pronađe novac za njegovu skupu restauraciju.

Monoksili su čamci izdubljeni iz jednog komada drveta, a počeli su se koristi još u prapovijesti te su bili relativno česti sve do prije stotinjak godina. Ovaj sisački, dug šest metara i širine 70-ak centimetara, jedinstven je po tome što je cjelovito sačuvan.

"Nalaz je vriejdan obzirom na očuvanost, obično smo nalazili samo ulomke takvih čamaca. Ovog je  Kupa sama iznijela van. Nije iskopan, radi se o slučajnom nalazu. Korito ga je iznijelo van radom vode, našli su ga ronioci petrinjskog kluba Orca, nas obavijestili i obzirom na očuvanost odlučili smo ga konzervirati u ovom jezeru." - kazuje Ivana Miletić Čakširan iz Konzervatskorskog odjela Ministarstva kulture u Sisku.

>> Video: Čamac iz srednjeg vijeka pronađen u Kupi 

Procjena troškova njegove restauracije je najmanje nekoliko stotina tisuća kuna, a ovaj vodeni muzejski depo u Ciglarskoj grabi jedinstveni je primjer u kontinentalnoj Hrvatskoj očuvanja takve vrste drvene baštine. 

"Zatrpat ćemo ga slojem pijeska i mulja kako bi se stvorili anaerobni uvjeti, uvjeti bez kisika gdje će njegovo propadanje biti svedeno  na minimum dok ne nađemo sredstva za restauraciju i konzervaciju. Sama restauracija drvenih objekata koji su bili u vodi je komplicirana i trajat će najmanje dvije do četiri godine." - ističe Krunoslav Zupčić iz Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda, koji je vodio postupak prebacivanja monoksila.

Akciju je proveo Hrvatski restauratorski zavod u suradnji s Gradom Siskom, JVP Sisak, sisačkim Gradskim muzejom, Hrvatskim vodama te ronilačkim klubovima "Sisak" i "Orca" iz Petrinje.

Čamac iz srednjeg vijeka pronađen u Kupi
1/15

 

Ključne riječi

Komentara 1

NO
nogogaz
11:22 08.12.2018.

Mozda su slovenci i u ono vrime trgovali balkanom? Ili su vec u ono vrime izbjeglice sa balkana bjezale priko kupe u civilizaciju? Ali svaka cast nasima za ovo otrice! Virujem da ce bit taj artefakt vrhunski restavriran i cuvanan na vrhunskom nivou kojeg je vridan!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije