Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podignuta optužnica

Čak 88 puta se vozio autocestom, a da nikad nije platio ni lipe. HAC traži da im vrati novac

Pustom autocestom A3 kroz Slavoniju prometuju uglavnom kamioni
Ivica Galovic/PIXSELL
11.11.2021.
u 10:15

Terete ga za kazneno djelo prijevare i za njega traže godinu dana uvjetnog zatvora i vraćanje novca HAC-u s kamatama

Čak godinu i pol muškarac (37) se besplatno vozio autocestom i u tom je razdoblju 88 puta ušao na autocestu i izašao na željenom čvoru, a nikad nije platio ni lipe. Protiv njega podignuta je optužnica kojom ga se tereti da je od lipnja 2019. do kraja studenoga prošle godine poduzeće Hrvatske autoceste oštetio za priličan iznos.

Prema optužnici, on je “na autocesti A3 Lipovac – Zagreb – Bregana, s unaprijed stvorenom nakanom da se koristi autocestom i ne plati cestarinu, u 88 navrata prilikom ulaska na autocestu uzeo naplatne kartice i ušao na autocestu. "No, dolaskom na izlazne naplatne postaje odbijao je platiti cestarinu, navodeći da nema novca, čime je Hrvatske autoceste oštetio za ukupni iznos od 10.672 kune", tvrde tužitelji, piše Danica.hr

Terete ga za kazneno djelo prijevare i za njega traže godinu dana uvjetnog zatvora i vraćanje novca HAC-u s kamatama. Muškarac se branio kako nije plaćao jer je baš u tom razdoblju bio zapao u financijske teškoće. Nije mu, kaže, bila namjera ikoga prevariti.

"U to vrijeme sam imao firmu te sam u svrhu poslovanja gotovo svakodnevno bio prisiljen koristiti različite dionice autoceste. No, u jednom trenutku moja firma bila je blokirana, pa više nisam mogao plaćati korištenje autoceste", kazao je.

Predstavnik HAC-a tijekom istrage otkrio je kako je on vrlo često koristio različite dionice autoceste A3 Bregana – Zagreb – Lipovac te da je na izlazu izjavljivao da nema novca pa su mu blagajnici sastavili izjavu koju je on potom vlastoručno potpisao. "Ali, nikad nije podmirio ni jedan naknadno izdani račun, a nastavio je s korištenjem autoceste. Takvim ponašanjem oštetio je naše trgovačko društvo za iznos od ukupno 10.672 kune, što predstavlja naknadu za korištenje autoceste. On je takvim ponašanjem s unaprijed stvorenom namjerom korištenja autoceste na izlaznim naplatnim postajama blagajnike dovodio u zabludu da će neplaćenu cestarinu naknadno podmiriti, iako je prilikom svog ulaska na autocestu znao da to neće učiniti”, tvrdi predstavnik HAC-a.

Video: Od 15. studenoga obavezne su zimske gume: Pogledajte što sve trebate znati!

Ključne riječi

Komentara 25

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
11:03 11.11.2021.

Ako nije imao novaca za cestarinu, zašto se uopće išao voziti autocestom? U normalnim državama bi ovakav podmukljivac bio kažnjen javnim sramoćenjem u trajanju od 16 dana, te bi mu se naplatila jedinstvena kazna od 14 prosječnih plaća države uz vraćanje duga za cestarinu!

Avatar Čudomix
Čudomix
11:28 11.11.2021.

Lik nije čuo da imamo razgranatu mrežu nenaplatnih cesta. Upitno je samo za koji je tip ustanove a smjestit ga definitivno treba na besplatnu prehranu.

MI
microlion
11:22 11.11.2021.

Sljedeći put kad uđe na autocestu, ne pustiti auto van dok se sve ne naplati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije