Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Čak 82% građana neće trošiti manje zatvore li trgovine nedjeljom vrata

Blagajnica
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/2
07.06.2021.
u 11:26

Visokih 83 posto ispitanika smatra da poslodavci ne plaćaju pošteno radnike koje rade nedjeljom

Trećina svih hrvatskih obitelji ima najmanje jednog člana koji barem povremeno radi nedjeljom. Iskustva s radom nedjeljom ima 41 posto svih zaposlenih, a 60 posto ispitanika izjasnilo se da bi im smetalo da član najuže obitelji i tog dana mora raditi.

Neki su to od rezultata do kojih je došla agencija Ipsos koja je za Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u prosincu 2020. godine provela istraživanje o stajalištima građana o radu nedjeljom na uzorku od 1000 osoba starijih od 16 godina.

Potencijalni rad nedjeljom nekog od članova obitelji, čak i kad bi bio primjereno plaćen, bio bi manji ili veći problem za 60 posto osoba starijih od 16 godina.

– Može se zaključiti da su građani s obzirom na prihvatljivost posla nedjeljom podijeljeni u trećine, pa bi tako trećina njih prihvatila posao nedjeljom čak i ako bi bio slabije plaćen, trećina bi to učinila samo ako mora, a trećina ni u kojem slučaju ne bi prihvatila posao nedjeljom – navodi se u rezultatima istraživanja.

Zaposleni su skloniji prihvatiti bilo kakav posao nedjeljom od nezaposlenih. Oko visine satnice za rad nedjeljom 42 posto ispitanika smatra da bi je trebalo povećati za 100 posto, dok četvrtina misli da bi trebala rasti 50%. Nešto više od dvije trećine sudionika (71%) uglavnom ili potpuno podržava prijedlog zakona kojim bi se regulirao, odnosno ograničio rad nedjeljom i blagdanima.

U svim demografskim skupinama podrška prijedlogu novog zakona na razini je od oko 70 posto. No, preferencije građana o tome kako bi konkretno trebao biti reguliran rad nedjeljom vrlo su podijeljene. Njih 29 posto smatra da bi trgovačkim poduzećima trebalo ostaviti da sami biraju hoće li raditi nedjeljom, 27% smatra da bi nedjeljom sva prodajna mjesta morala biti zatvorena, a isto toliko ih misli da bi, osim benzinskih pumpi, kioska, pekara i malih dućana, koji trebaju biti otvoreni do 12 sati, sve ostale trgovine trebale biti zatvorene.

Hrvatski građani većinom gledaju na rad nedjeljom kao na negativnu i disfunkcionalnu društvenu pojavu, kao na nešto što se nameće radnicima i smatraju da drukčije reguliranje rada nedjeljom neće izazvati negativne ekonomske posljedice na društvo. Čak 83 posto ispitanika smatra da poslodavci ne plaćaju pošteno radnike koji rade nedjeljom.

S tvrdnjom da se, ako se ukine pravo na rad nedjeljom, ništa bitno neće promijeniti kod hrvatskih građana u vezi s potrošnjom, uglavnom ili u potpunosti se slaže 82% ispitanih. Vjerski razlozi nisu dominantan faktor negativnog odnosa prema radu nedjeljom za gotovo dvije trećine ispitanika.

– Ovo Ipsosovo istraživanje omogućilo nam je da steknemo dodatan uvid u razumijevanje građana o potrebi nove regulacije rada nedjeljom. Istraživanje je pokazalo da predložena mjera Ministarstva potpuno korespondira sa stajalištima i željama građana. Posebno se pritom ističe podatak da golema većina građana smatra da se ništa bitno neće promijeniti ako se trgovinama ukine rad nedjeljom te smatra da će trošiti jednako kao i prije – ističu u Ministarstvu gospodarstva.

VIDEO Tomašević pomogao ženi koja se onesvijestila: “Prišao je da joj pomogne, a prvo je došao sanitetski prijevoz”

Komentara 2

TM
trade_mark
11:38 07.06.2021.

Pa naravno. Stalno se kačimo i uspoređujemo s Austrijom i Njemačkom, a tamo dućani zatvoreni od subote popodne.

Avatar Maryo
Maryo
13:06 07.06.2021.

Ne kupujem nedjeljom i blagdanom.. kad bi tako svi, trgovine nedjeljom i praznikom bi bile zatvorene. Nažalost Vlada RH i Crkva nisu pokazale zainteresiranost za svakog radnika koji rade u trg. centru da nedjeljom ili za blagdana ostane doma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije