Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okrugli stol

Čak 64% srednjoškolaca smatra da je homoseksualnost bolest

gej-gal
Anto Magzan
17.05.2011.
u 17:15

- Više od 50 posto homoseksualaca doživjelo je neki oblik nasilja, a kazne su simbolične iako postoji Zakon o suzbijanju diskriminacije, kaže Marko Jurčić iz Centra za LGBT ravnopravnost

Više od 50 posto homoseksualaca bilo je izloženo nasilju, a gotovo dvije trećine srednjoškolaca smatra da je homoseksualnost bolest, podaci su koji su izneseni na okruglom stolu održanom u povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

Marko Jurčić iz Centra za LGBT ravnopravnost ustvrdio je kako je više od 50 posto homoseksualaca doživjelo neki oblik nasilja te da su kazne simbolične iako postoji Zakon o suzbijanju diskriminacije, a ne postoji ni javna osuda na svim razinama kao u EU. Kao primjer toga naveo je slučaj Vlatka Markovića, predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, koji je nepravomoćno oslobođen optužbe da je diskriminirao homoseksualce izjavom da za hrvatsku nogometnu reprezentaciju ne bi mogao nastupiti deklarirani homoseksualac jer "nogomet igraju samo zdravi ljudi".

- Građani ne znaju za antidiskriminacijski zakon, pa zato ne znaju ni potražiti pomoć i zaštitu države - rekla je Helena Štimac Radin, predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH. Ona smatra da je zakon dobro osmišljen, ali da postoje problemi u provođenju i praksi, no ističe da se sve zemlje suočavaju s tim problemima.

Čak 64,3 posto srednjoškolaca smatra da je homoseksualnost neka vrsta bolesti i da se njihovo javno istupanje treba zabraniti zbog lošeg utjecaja na mlade, rekla je T. Š. Einwalter iz Ureda pučkog pravobranitelja. To su rezultati ankete koja je provedena u završnim razredima srednje škole i koja pokazuje visok stupanj homofobije. Ovi podaci pokazuju da je potrebno poboljšati edukaciju i osviještenost javnosti u pogledu LGBT osoba.

Upravo zbog niske razine edukacije iz Ureda za ravnopravnost spolova pokrenut je projekt uvrštavanja edukacije o ljudskim pravima u visokoškolske ustanove te kasnije u srednje i osnovne škole.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije