Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Čak 1860 radnika nije dobilo ni minimalac, većinom na Jadranu

Večernji list prvi donosi što su utvrdile inspekcije Državnog inspektorata koji je ponovno osnovan 1. travnja ove godine
29. kolovoza 2019. u 06:35 45 komentara 17691 prikaza
Konobari u ugostiteljskim objektima na moru
Foto: Goran Kovacic/pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Unatoč nestašici radnika, na što se osobito žale u ugostiteljstvu, građevini i trgovini, i pričama o dobrim uvjetima i plaćama, podaci koji smo dobili od Državnog inspektorata nakon inspekcijskih nadzora u jadranskoj i kontinentalnoj Hrvatskoj pokazuju, nažalost, da dobar dio poslodavaca još ne poštuje zakone.

HGK Sastanak u HGK Poduzetnici i Državni inspektorat za partnerski odnos: Treba nam prevencija i edukacija

Ne isplaćuju ni minimalnu plaću, doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, neki strance zapošljavaju bez dozvole za rad i boravak. Time nanose štetu svim poštenim poslodavcima koji ispunjavaju obveze, ali i državi i svim građanima. Inspektori rada su od 1. travnja 2019., otkako je ponovno krenuo s radom Državni inspektorat, do 15. kolovoza 2019. obavili 3072 nadzora, od toga 1262 u priobalnim županijama.

Najveći broj nezakonitosti iz radnih odnosa utvrđen je u građevinarstvu, ugostiteljstvu i drugim uslužnim djelatnostima te trgovini. Zabrinjava da su inspektori nadzorom otkrili da poslodavci za 1860 radnika nisu isplatili minimalnu plaću. Bode u oči i da od ukupnog broja tih radnika minimalac nije dobilo 1425 radnika u jadranskoj Hrvatskoj, i to njih čak 1384 u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji te Ličko-senjskoj.

Ne prijavljuju radnike

Inspektori rada donijeli su 412 upravnih mjera, od toga njih 174 u jadranskim županijama. Većina ih se odnosila na privremene zabrane obavljanja djelatnosti poslodavcima zbog neprijavljivanja radnika na mirovinsko osiguranje s prvim danom rada ili na odgovarajuće radno vrijeme, rada stranaca bez dozvole za boravak i rad, na naredbe poslodavcima da radnicima dostave obračune neisplaćene plaće...

sućuraj Uvala Blace na Hvaru Inspekcija utvrdila da je obala devastirana. Vidjelica Mirjana: Prvi put čujem za sve to

Od 87 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti 71 bilo je u jadranskim županijama, od toga najviše (63) u Primorsko-goranskoj, Istarskoj i Ličko-senjskoj županiji jer su za poslodavce radili radnici neprijavljeni na mirovinsko osiguranje, te stranci bez dozvola. No, nakon što su poslodavci ispravili nezakonitosti, zabrana obavljanja djelatnosti ukinuta je za njih 49.

Inspektori rada utvrdili su i 1590 prekršaja, od toga njih 749 u priobalju, što znači da se na štetu radnika jednako krše na Jadranu i kontinentu. Protiv poslodavaca prekršajnim sudovima podnijeli su 757 optužnih prijedloga, a od toga gotovo polovicu u jadranskoj Hrvatskoj.

Najčešći prekršaji odnosili su se na neprijavljivanje radnika na mirovinsko i zdravstveno osiguranje i prijavljivanje nakon roka, neisplatu minimalne plaće, prekovremeni rad, dnevni i tjedni odmor, neizdavanje potvrde o ugovoru o radu prije početka rada, sklapanje ugovora na određeno, nedostavljanje radnicima isprava o plaći...

OKLAJ Policija i inspektorat upali u ilegalnu klaonicu, dočekali ih 'prizori od kojih se okreće želudac'

S 279 radnika, od toga za njih 155 u jadranskoj Hrvatskoj, poslodavci nisu sklopili pisani ugovor o radu ni izdali potvrdu o ugovoru prije početka rada. Prednjače u tome poslodavci u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji. Zatim 277 radnika nije prijavljeno na mirovinsko osiguranje, od toga njih 163 u priobalju i opet ih je najviše, 119, bilo u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji. A 462 radnika na mirovinsko su prijavljena nakon isteka roka, 122 stranca radila su bez dozvola, od toga njih 102 u priobalju, a najviše (80) u Istri i Primorsko-goranskoj te Ličko–senjskoj županiji.

Loši sanitarni uvjeti

Radnici se u prijavama najčešće žale na nesklapanje pisanog ugovora o radu, neprijavljivanje na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, povredu odredbi o radnom vremenu i odmorima, neisplatu plaće...

Turistička inspekcija je obavila 4158 nadzora tvrtki i građana koje se bave ugostiteljstvom i uslugama u turizmu. Na kontinentu je bilo 1217 nadzora, u priobalju 2941. U 3342 slučaja (80%) nije bilo povrede propisa. U 816 nadzora bilo je 877 povreda propisa.

Sanitarna inspekcija provela je 5141 nadzor, njih 2633 na Jadranu i na kontinentu 2508. Najčešći nedostaci, posebno u sektoru ugostiteljstva, tiču se opće higijene i uvjeta u kojima se obavlja djelatnost rukovanja i čuvanja hrane te sustave samokontrole hrane.

SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
 • Avatar Pepica.Pušić
  Pepica.Pušić:

  Političarima ne kasni plaća, a ko j.be široke mase! Kako netko može zaposlit radnika i onda mu ne platit? Takvog "poslodavca" treba strpat u zatvor, i uzet mu kompletnu zaradu koju je ostvario prevarom!

 • mikrogrizzly:

  To je neki propust u zakonskoj regulaciji odnosno evo kako se to radi u Belgiji - na kraju godine, poslodavac prilaže Poreznoj dokaz da je isplatio 12 mj. plaća svim zaposlenim. Ako toga nema, Porezna odmah pokreće stečaj dotične tvrtke. ... prikaži još! Pa tko voli ne isplaćivati plaće, samo nek izvoli... U našem pak pravosuđu - kad netko ne isplati plaću, onda se to smatra nekim mangupskim deliktom i nema ozbiljnih posljedica odnosno zakinuti radnik, ionako blizu živč. sloma i šupljih džepova, mora platiti visoku odvj. tarifu i "ganjati" privatnom tužbom poslodavca, ako slučaj ode u zastaru - ostat će i dalje praznih džepova plus što je platio odvjetnika. I nitko ne vidi problema u cijeloj toj pravosudnoj proceduri. Ah, da - bolje i loš zakon nego nikakav, to je spasonosna isprika koju slušamo već stoljećima.

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  hm, i tima smo mi smanjili stopu pdv-a?! onima koji varaju državu neizdavanjem računa, onima koji ne prijavljuju ljude, onima koji ne isplaćuju čak ni minimalac? krajnje je vrijeme da država njih generalno dere, kao struku, ceh, granu gospodarstva! najveće ... prikaži još! porezne utaje su baš u ovom, nazovi turističkom sektoru.