Naslovnica Vijesti Hrvatska

Čačić u Rumunjskoj izabran za predsjednika Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade

Radimir Čačić je prvi župan, predstavnik jedne hrvatske regije, koji je izabran na vodeću poziciju u jednom od radnih odbora i Izvršnom odboru Skupštine europskih regija.
26. ožujka 2018. u 11:05 4 komentara 719 prikaza
Foto: Varaždinska županija
Pogledajte galeriju 1/5

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić je u Aradu u Rumunjskoj jednoglasno izabran za novog predsjednika Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade te člana Izvršnog odbora Skupštine europskih regija (SER, engl. Assembly of European Regions), najvišeg upravljačkog tijela SER-a zaduženog za upravljanje ovom organizacijom koja okuplja regije iz čak 35 država, iz Europske unije, ali i izvan EU-a, priopćili su iz Varaždinske županije.

Blaženka Divjak: 'Meni nikad ne bi palo na pamet da za Čačića kažem da je maneken'

Riječ je najvećoj neovisnoj regionalnoj mreži u Europi osnovanoj još 1985. godine.

U rumunjskom Aradu se od 20. do 22. ožujka održavaju plenarne sjednice sva tri odbora: Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade, kao i Odbora za gospodarstvo i regionalni razvoj te Odbora za socijalnu politiku i javno zdravstvo.

Radimir Čačić je prvi župan, predstavnik jedne hrvatske regije, koji je izabran na vodeću poziciju u jednom od radnih odbora i Izvršnom odboru Skupštine europskih regija.

- Varaždinska županija ima uspješne primjere dobre prakse, posebno na području obrazovanja, koje ćemo rado podijeliti s drugim regijama. Posebno se zalažemo za obrazovanje za poduzetništvo, pri čemu želimo poboljšati situaciju u Varaždinskoj županiji i cijeloj Hrvatskoj općenito. Rezultati istraživanja Global Entrepreneuship Monitora pokazuju da razina obrazovanja osnovnoškolaca i srednjoškolaca u Središnjoj i Istočnoj Europi ne doprinosi dovoljno ni razvoju poduzetničkog kapaciteta mladih ljudi, niti razvoju poduzetničkih kompetencija i razumijevanju tržišnog gospodarstva. Pokazalo se da nordijske države prednjače u tome, stoga ćemo se zalagati za prijenos znanja među regijama u ovom području – rekao je župan Čačić. Oba programska prijedloga uvrštena su u program rada Odbora.

Dodao je da, osim toga, uspješan program mobilnosti Eurodyssey može poslužiti kao temelj za razvoj sličnih programa mobilnosti i razmjene službenika u javnim službama.

- Time će se značajno ojačati kapaciteti regionalnih i lokalnih uprava, što nam je, vjerujem, svima u interesu – istaknuo je Čačić.

Najavio je da će Varaždinska županija u lipnju ove godine biti domaćin radionice Skupštine europskih regija, a na njoj će postojeće i potencijalne nove članice imati priliku čuti o EU fondovima koji stoje na raspolaganju, a posebno čuti iskustva ove organizacije koja je registrirana kao neprofitna i stoga može sudjelovati u raznim projektima.

Varaždinska županija ujedno je jedna od tri regije dobitnice posebnog priznanja Skupštine europskih regija “Shine Bright” koje se iskazuje članicama koje aktivno sudjeluju i doprinose zajedničkim programima i projektima. Priznanje je svečano uručeno na plenarnom zasjedanju u Aradu. 

Čačić: 'Ovo je luda država. Vrijeme je da se maknu manekenke!' Pronađena je velika količina streljiva u Varaždinskoj županiji Varaždinska županija Pokraj dravskog nasipa pronašao vrećicu punu streljiva Snijeg/Ilustracija SNIJEG STVARA PROBLEME Odgođena nastava u Varaždinskoj županiji, osnovci iz Bjelovara također bez nastave

 

Grijanje
UŠTEDA
Sezona grijanja nije gotova: Evo kako uštedjeti

A1 izdvaja za Vas