Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

Čačić: Prozivaju me, a jedini sam župan koji se odriče cijele plaće

Radimir Čačić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
20.02.2020.
u 18:16

Državna revizija pročešljala je financijske izvještaje Varaždinske županije te se pokazalo da su nezadovoljni podacima o trošenju novca na službena putovanja i ugostiteljske usluge. A na što je Županija ukupno potrošila više od pola milijuna kuna.

Župan Čačić kaže kako su dobili bezuvjetno pozitivno mišljenje revizije, a uvjetno samo po računovodstvenoj reviziji, a da im je revizija u okviru bezuvjetnog mišljenja dala određene sugestije. Jedna od tih sugestija je da bi pravilnik o reprezentaciji trebao biti precizniji što će i poslušati i s čime se slažu.

– Druga primjedba je da službenici dužnosnici nemaju isti tretman po pitanju službenih putovanja. Službenici moraju navesti kuda idu, s kim razgovaraju, podnijeti detaljan izvještaj, a dužnosnici to ne rade. Revizija je to prigovorila iako na to nema pravo jer ja nisam dužan prijavljivati s kim sam bio i što smo razgovarali već gdje ide, kad i opstale opće razloge. To je zatiranje u političku dio priče - kaže Čačić.

Poručuje i da mu je smiješno da se njega sada proziva za troškove reprezentacije, a jedini je župan koji se odriče svoje plaće i živi od mirovine.

– A ni ona nije saborska, odnosno povlaštena na što sam imao pravo jer to nisam tražio – kaže Čačić.

Županijska skupština Varaždinske županije baš je prije desetak dana, kaže, donijela odluku o ovlaštenju župana za dodjeljivanje nagrada i potpora, a koje se pravnim i neprofitnim osobama svake godine dodjeljuju od njegove plaće, plaće župana koje se on odrekao. Naime, Čačić ne prima plaću za profesionalno obavljanje svoje dužnosti, a zbog čega na godinu u proračunu uštedi oko 200 tisuća kuna, a s kojima se potom potiče izvrsnost, obrazovanje deficitarnih zanimanja, razvoj obrazovanja, vrhunske rezultate u sportu, kulturi, umjetnosti i drugim područjima od interesa za Županiju, daju potpore za školovanje, potpore umirovljenicima i druge potpore za socijalnu solidarnost, kao i potpore za ostale potrebe građana.

Najveći iznos nagrade/potpore propisan je za fizičku osobu u iznosu od 10.000,00 kn, a za pravnu osobu 20.000,00 kn, sve u neto iznosu.

Za 2018. godinu Čačić je dodijelio ukupno 17 potpora i šest nagrada u ukupnom iznosu od gotovo 176 tisuća kuna.

Najviše je dobila Udruga udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije ZIPKA i to 20 tisuća kuna za uređenje obiteljske kuće četiriju sestara bez roditeljske skrbi dok je 16 tisuća kuna otišlo Športsko rekreacijskoj udruzi Sudovčina za dovršenje uređenja prostora sportskog objekta.

Komentara 4

MO
moškov
20:06 20.02.2020.

jedini zupan cije je poduzece zbankrotiralo....otislo u likvidaciju...neokomunisticka demagogija...

BE
bergorest
20:48 20.02.2020.

Župan koji je uništio brojna poduzeća kao GK Zgorje, opljačkao državu a za nagradu slučajni sa svojom bagrom tom kriminalcu otpisao je stotine miljuna dugova.

ZO
zokanabelom
18:20 20.02.2020.

Pa zgazi te što te prozivaju, u čemu je to problem za jednu takvu poštenjačinu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije