Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi udar na građane

Čačić potvrdio poskupljenje struje više od 13,5 posto

lagumdžija, šprem, čačić (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
Autori: rok, mš/VLM
10.04.2012.
u 13:41

Sindikati: Struja nosi domino efekt. Krećemo prema Vladi s inicijativom za povećanje minimalne plaće

Da će cijena električne energije porasti, potvrdio je danas i prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić.

– Do sada nikad nije padala, pa neće ni sada – rekao je Čačić za Media Servis i podsjetio da HEP već dvije godine ime suglasnost HERA-e za poskupljenje struje od 13,5 posto. Čačić je rekao da nema nikakve dvojbe o tome hoće li struja poskupjeti i više od 13,5 posto jer je u međuvremenu cijena u proizvodnji energije generalno porasla.

Uz struju, ulaskom u Europsku uniju dodatno će nam poskupjeti komunalne usluge, potvrdila je ministrica Mirela Holy. A još se nismo saživjeli sa svježim poskupljenjima i nametima koji su nas snašli: viši PDV, novi porezni razredi, gorivo koje je cjenovno sve bliže luksuzu, skuplja voda i gradski prijevoz u Zagrebu... Cijenama idemo ususret standardu Europske unije, ali to se nipošto ne zbiva s plaćama, naprotiv.

Socijalna kategorija

– Stoga krećemo prema Vladi s inicijativom za povećanje minimalne plaće kako bi ona iznosila 40 posto od prosječne plaće – najavljuje Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata. Minimalna plaća iznosi 2814 kuna bruto, dok je prosječna bruto plaća za siječanj 2012. iznosila 7846 kuna. To je 36 posto, a sindikalci planiraju tražiti da se popne na 40 posto.

– Prosječni mjesečni troškovi za četveročlanu obitelj od početka godine već su skočili tristotinjak kuna, a dodatno će se povisiti sa skupljom strujom. Trošak struje iznosi oko 4 posto ukupnih mjesečnih izdataka – navodi Novosel.

Računica je odokativna, a Krešimir Sever kaže da se nisu ni usudili sastavljati stvarne troškovnike jer je velika nepoznanica koje će sve druge cijene ići gore poskupi li struja? Jer, do lančane reakcije će doći.

– Bez obzira na to što mnogi stručnjaci upozoravaju da cijene energenata nisu socijalna kategorija, ne možemo zatvarati oči pred činjenicom da u Hrvatskoj to ipak jesu, ali i trebaju ostati dok se na neki drugi način ne stvore uvjeti za povećanje standarda građana, što bi im olakšalo i plaćanje većih računa za energiju – kaže Sever.

Udari poskupljenja zasigurno su doveli do porasta predviđene inflacije od 2 i pol posto, uvjeren je Novosel.

Inflacija 2,7 posto

Ekonomski analitičari, međutim, pojašnjavaju kako će u pojedinim mjesecima tako i biti, ali da na godišnjoj razini inflacija ostaje u prosjeku od 2,7%.

– U drugom i trećem tromjesečju inflacija će doseći oko 3,5%, krajem drugog kvartala ona će biti veća nego u prethodne dvije godine. Međutim, bila je jako niska u prva dva mjeseca, pa će se na razini cijele godine kretati u predviđenih 2,7% – kaže Željko Lovrinčević.

>>"Poskupljenje struje udar na standard, ali drukčije ne ide"

Komentara 50

ĆA
ćaćaća
14:57 10.04.2012.

ljudi..nasmješite se sutra će biti gore..

SA
santos008
15:36 10.04.2012.

Plan \'\'21\'\' cm stoki sitnog zuba.

IT
i_tata_bi_sine
15:31 10.04.2012.

capronza Isto kao što je onima koji su glasali za HDZ trebalo opihditi harač od 66 a ne 6%

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije