Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
već prije ljeta?

Novi udar na standard: HEP traži 22, struja će biti skuplja 15 posto?

struja
Arhivska fotografija
10.04.2012.
u 09:20

Poskupljenje električne energije bit će umjereno, ali ne mogu govoriti o postocima, kaže Zlatko Koračević, predsjednik uprave HEP-a

Do ljeta će struja poskupjeti – a nova cijena električne energije bit će veća najvjerojatnije 15 posto.

– Hrvatska elektroprivreda uskoro će Ministarstvu gospodarstva, odnosno Vladi, uputiti zahtjev za poskupljenje električne energije – kaže naš izvor iz HEP-a.

Već u svibnju...

Doznajemo da će Hrvatska elektroprivreda u svom zahtjevu tražiti poskupljenje struje od čak 22 posto, a nadaju se da će im Vlada na kraju odobriti poskupljenje od barem 15 posto.

Nova cijena struje najvjerojatnije će vrijediti od 1. srpnja, ali još je u igri i varijanta prema kojoj bi struja mogla poskupjeti već u svibnju.

– Moguće je da cijene povisimo već 1. svibnja, a svakako ćemo to učiniti prije ljeta jer je ljeti potrošnja električne energije manja pa će i udar na standard građana biti manji – rekao je naš izvor iz HEP-a. Iako službeni zahtjev za povišenje cijene struje još nije došao u Banske dvore, očekivati je da će se to dogoditi vrlo brzo. Uostalom nedavno su i predsjednik uprave HEP-a Zlatko Koračević i prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić najavili da će do ljeta struja poskupjeti.

Iako je struja posljednji put službeno poskupjela prije gotovo četiri godine – 1. srpnja 2008. godine – kada je Vlada Ive Sanadera HEP-u odobrila povišenje cijene od 20 posto, računi za struju u međuvremenu su “korigirani” već dva puta. Prvi put u srpnju 2011. godine nakon isteka roka Vladine “mjere za ublažavanje porasta cijene električne energije”, odnosno nakon što je Vlada Jadranke Kosor prestala subvencionirati kućanstva s godišnjom potrošnjom manjom od tri tisuće kWh.

Tada je cijena struje za oko 1,6 milijuna kućanstva porasla u prosjeku oko 10 kuna.

Nadoknada uvozom

Drugi put cijena struje je za nekoliko kuna porasla nedavno, nakon što je Vlada Zorana Milanovića 1. ožujka povisila stopu PDV-a sa 23 na 25 posto. Realno, struja je već trebala poskupjeti, ali se to nije dogodilo jer je cijena električne energije u nas ponajprije socijalna kategorija. No takva politika dugoročno je neodrživa i toga su, čini se, u Vladi i te kako svjesni.

Osim toga, kako je Hrvatska drugi najveći svjetski uvoznik električne energije po stanovniku, jasno je da se se više ne može braniti cijena struje. Povrh svega, u prvom tromjesečju ove godine HEP je zbog suše znatno smanjio proizvodnju električne energije te je na pokrivanju manjka proizvodnje uvozom već izgubio 60 milijuna eura. Nešto više od polovice ukupne HEP-ove proizvodnje električne energije dolazi iz hidrocentrala, a kako meteorolozi najavljuju sušno proljeće i ljeto, jasno je da će se manjak domaće proizvodnje i dalje nadoknađivati uvozom. A prema procjenama energetskih stručnjaka, za to će trebati od 150 do 200 milijuna eura. I kad HEP-ove hidrocentrale rade punim kapacitetima, HEP uvozi oko pet milijardi KWh godišnje, za što plaća između 200 i 250 milijuna eura.

Komentara 154

ĆA
ćaćaća
14:38 10.04.2012.

ljudi..nasmješite se sutra će biti gore..

TV
tiha voda
09:21 11.04.2012.

Kada misle podići plaće radnicima, tako bi se trebali približavati Europi.

AM
a_morte_i_rossi
13:04 10.04.2012.

jos cete vi upoznati nase komuniste ne brinite!!! ima vremena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije