Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
energetika

Čačić: Groteskno je da smo najveći uvoznik struje na svijetu

elka,radimir čačić,zlatko koračević (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
12.09.2012.
u 15:53

HEP i Domaći proizvođači kabela potpisali su ugovor o isporuci kabela u vrijednosti 287 milijuna kuna

U Hrvatskoj je danas najzapuštenije područje energetike i kao takvo ima najviše šansi za zamah. Velikih investicija u tom sektoru nije bilo 40 godina te smo najveći uvoznik struje na svijetu, što je potpuno neshvatljivo i groteskno, a kako već u ovom mandatu Vlade pokrećemo investicije u tom sektoru veće od dvije milijarde eura, ovaj je projekt pretpostavka da bi uopće imali koristi od onoga što planiramo napraviti – kazao je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić na današnjem potpisivanju ugovora između HEP-a i konzorcija Domaći proizvođači kabela o isporuci kabela u vrijednosti 287 milijuna kuna.

Vodeće tvrtke segmenta proizvodnje kabela u Hrvatskoj, Elka i Eurocable, zajedničkim su, naime, nastupom ponudili najbolje rješenje na natječaju HEP-a, raspisanog sredinom srpnja, što je prema Čačiću poruka i svima ostalima da na realnim temeljima i fizibilnim projektima ima prostora i za druge hrvatske tvrtke koje znaju i mogu raditi. Posebno je čestitao onima koji su u energetskom sektoru opstali i uz sušu investicija kod kuće zbog izvoza na inozemna tržišta, čemu najbolje upravo svjedoče Eurocable i Elka.

Započet proces usklađivanja

Prema riječima Zlatka Koračevića, predsjednika uprave HEP-a, ta državna tvrtka u ovoj godini planira investicije od 3,4 milijarde kuna. Ugovorom s domaćim konzorcijem konačno su se, tvrdi, počeli mijenjati i donedavno ustaljeni procesi javne nabave u Hrvatskoj. Lani je, naime, od 2,1 milijardu investicija kroz postupke javne nabave 1,5 milijarda otišla na samo jednom ponuđaču.

Elka i Eurocable, potvrdio je to i Čačić, na javnim natječajima HEP-a nikad nisu dobile posao vredniji od 120 milijuna kuna, a sada su ostvarile enormnih 290 milijuna kuna.

– Ugovorom je započet proces usklađenja naših mreža s procesima obnovljivih izvora energije – kazao je Koračević, domećući kako model okrupnjavanja, odnosno udruživanja domaćih proizvođača na međunarodnim natječajima, osigurava i stabilnost tvrtki i nova radna mjesta.

– Sporazum s HEP-om predstavlja značajan investicijski projekt koji, uz popunjavanje proizvodnih kapaciteta, daje snažan poticaj domaćoj proizvodnji. Poslovanje naših tvrtki usmjereno je ponajprije prema inozemstvu i izvozu, ali i na mogućnosti koje nude nove investicije na domaćem tržištu, počevši s HEP-om. Ova vrijedna investicija osigurava kontinuitet proizvodnje i otvara mogućnost dugoročnog planiranja poslovanja i na domaćem tržištu kao i priliku za otvaranje novih radnih mjesta – izjavio je predsjednik uprave Elke Vatroslav Sablić.

Oprema iz EU

– Vjerujemo da ugovor označava novo razdoblje i u zajedničkom poslovanju tvrtki konzorcija te predstavlja dobar okvir daljnje suradnje – izjavio je Gordan Glavan, direktor Eurocablea.

Uz Elku i Eurocable, koji u vlasničkom udjelu sudjeluju sa 50%, konzorcij Domaći proizvođači kabela d.o.o. čine i tvrtke Brodomerkur, Cotra i Wellmax, zadužene za logističke i servisne aktivnosti.

Inače, proizvodnu halu Elke u kojoj će se proizvoditi srednjenaponski i visokonaponski energetski kabeli za potrebe HEP-a projektirale su i izgradile članice Dalekovod Grupe sa svojim kooperantima. Oprema je porijeklom iz EU, dok je cjelokupna montaža opreme obavljena korištenjem znanja i iskustva Elkinih djelatnika uz suradnju domaćih partnera.

Čačić se osvrnuo i na neke aktualnosti u zemlji. Odgovarajući prosvjednicima RIZ-a Čačić je kazao kako oni koji su prepolovili poslovanje RIZ-a i uništili tvrtku sada vrše pritiske i manipuliraju s radnicima. Ustvrdio je kako je država kao vlasnik odgovorna za stanje u RIZ-u i stoga će se ponašati odgovorno.

– Država je to preuzela i država kao odgovorni vlasnik mora to stabilizirati. Zakoni su jasni, propisi su jasni i sve ono što ide protiv zakona i propisa u ovoj zemlji se ne može tolerirati – rekao je.

Zamoljen da komentira situaciju u Spaladium Areni, Čačić je rekao da je model po kojemu su se gradile sportske dvorane za Svjetsko prvenstvo u rukometu 2009. bio prljav i bez ikakve ekonomske računice. Gradile su se, tvrdi, na neisplativ i štetan način, što je bilo bacanje novca bivše vlasti. Za izgradnju novog bloka termoelektrane Plomin, potvrdio je da su interes iskazale ugledne svjetske tvrtke te najavio da bi se do 1. travnja iduće godine trebao potpisati ugovor s jednim od ponuđača.

Komentara 185

IC
ico1
16:08 12.09.2012.

Čačiću kadće OSTAVKA?????????

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
16:09 12.09.2012.

Netko nam je prodao svu Struju,naftu,i općenito SVE. Mislim da je za sve kriv Čačić i Milinović. Prokleti SDP

IC
ico1
16:04 12.09.2012.

Kad to sve ovaj napaćeni narod uspije izgradit opeće doć neki bolestan ko Čačić i dat u KONCESIJU.. Čačiću tebije mjesto kod Sanadera ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije