Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Druženje uz kotao

Čačić dijelio grah. Da bar njegov Coning tako dijeli plaće

praznik rada, trakošćan, čačić (1)
Marko Jurinec/PIXSELL
Autori: mz/VLM, tr/VLM, ljr/VLM
02.05.2012.
u 08:00

Dobro radi, ali... Hotel radi od polovice prosinca, a radnici dosad dobili samo dvije plaće

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić 1. svibnja proveo je s kolegama iz HNS-a u Trakošćanu, gdje su u suradnji s lokalnom samoupravom podijelili 2000 porcija graha.

Doprinose platili

I dok su lijepo vrijeme i organiziran program u trakošćanski kompleks privukli mnoštvo posjetitelja, prepun gostiju bio je i obnovljeni hotel Trakošćan s četiri zvjezdice, u vlasništvu Čačićeva Coninga. Mnogi su radnici tog hotela ironično gledali kako Čačić dijeli grah jer oni nisu primili plaće za tri mjeseca. Ipak, na pitanje kad su dobili zadnju plaću, većina od 45 zaposlenih radnika nije željela odgovoriti.

– Premda je hotel počeo raditi polovicom prosinca, dosad smo dobili samo dvije plaće, i to u istom mjesecu. Stoga mi je, zbog veće osnovice za obračun poreza, obračunato otprilike tisuću kuna poreza. Premda nam je obećano da ćemo sljedeću plaću dobiti prije 1. svibnja, do danas uplate nije bilo. Porezi i doprinosi su nam uplaćeni – kazao je jedan radnik.

Direktor hotela Elvis Pavleković tvrdi kako su dosadašnji problemi s neisplatama plaća rezultat vezanosti za Coning grupu, pri čemu je i hotel dijelio probleme građevinskog sektora na tržištu. No, to će se, tvrdi, odsad promijeniti.

– Ovoga tjedna radnicima stiže treća plaća, a nakon toga sve ćemo im plaće isplaćivati normalno. Naime, hotel odlično posluje, bilježimo “bum” u poslovanju, svi su nam kapaciteti popunjeni seminarskim, školskim i kongresnim grupama pa možemo pokrivati plaće i materijalne troškove poslovanja, uključujući i kredite. Iako nismo očekivali, imamo i popunjen buking od srpnja do rujna, a idući mjesec zaposlit ćemo još nekoliko ljudi – izjavio je Pavleković i dodao da je vrlo zadovoljan jer da takve rezultate hoteli uobičajeno mogu očekivati tek u trećoj godini poslovanja.

Već nekoliko godina postoje problemi s neredovitom isplatom plaća u Coning grupi. Plaće kasne po nekoliko mjeseci, a nedavno je regionalni povjerenik Sindikata graditeljstva Mladen Zemljić rekao kako su radnici Coning grupe u ožujku dobili plaće za studeni i prosinac prošle te siječanj ove godine, a do 15. svibnja trebali bi dobiti plaću za veljaču i ožujak. Dinamika isplate vezana je uz spor koji je Coning zbog 19 milijuna kuna pokrenuo protiv Ministarstva vanjskih poslova za obavljene radove, rekao je i dodao kako Coning prodaje i višak nekretnina da bi isplatio plaće!

CO na seminaru u hotelu

Podsjetimo, dva dana prije izbora Čačićev Coning je dobio četiri milijuna kuna vrijedan kredit od Croatia osiguranja, a zaposlenici te tvrtke ovih su dana u tom hotelu održali seminare.

Komentara 40

JA
Jaximus
08:18 02.05.2012.

Kako netko tko ne isplaćuje plaće svojim radnicima može voditi državu?

KR
krka
08:31 02.05.2012.

Od Kradimira nikaj novoga. Obje ruke kradu, kad zine-laže. Pitam se smo dokle će građani nasjedati pričicama lopina i na izborima glasove davati takvim ljudima. Čovjeku koji pronevjeri 450 miljuna kuna u svakoj uljuđenoj i uređenoj državi je mjesto u zatvoru, naravno uz zapljenu sve pokretne i nepokrene imovine. Jedino u Hrvatskoj takav lik biva nagrađen mjestom podpredsjednika vlade i ministrom gospodarstva da prodaje maglu i daje poslove svojim /pardon susupruginim / poduzečima, u kojima ne plaća radnike po nekoliko mjeseci i naravno ne uplačuje poreze i doprinose za iste. Degradacija, ne samo zakona i pozitivnih propisa u džavi, već i zdrava razuma. Lopina definitivni dela 4,5 miljuna stanovnika države budalama. Ipak, kad čovjek zdravorazumski razmisli, građani ga birali, kakav narod takva vlast, rekel bi čovjek i nažalost, rekel bi istinu!

Avatar tkozna
tkozna
08:08 02.05.2012.

Desnom daje lijevom uzima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije