Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Padaju rekordi

Burze euforično slave Trumpove poteze

U.S. Homeland Security Secretary John Kelly (R) looks on as U.S. President Donald Trump signs an executive order at Homeland Security headquarters in Washington, U.S., January 25, 2017.  REUTERS/Jonathan Ernst
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
27.01.2017.
u 10:03

Očekivanja o porastu infrastrukturnih radova pogurala su dionice rudarskog i građevinskog sektora

Burzovni indeksi na Wall Streetu nakon inauguracije Donalda Trumpa bilježe rekorde. Dow Jones indeks prvi put u povijesti probio se iznad 20.000 bodova, zbog dobrih poslovnih rezultata kompanija i početka provođenja mjera američkog predsjednika koje je najavio pred izbore.

Iako Trump još nije izašao s detaljima o planiranom smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje, tržište je uvjereno da će i to doći na dnevni red s obzirom na to da neke obećane mjere iz izborne kampanje već poduzima.

Potpisao je, primjerice, uredbu o labavljenju regulacija u domaćem proizvođačkom sektoru i nastavku gradnje dvaju naftovoda kako bi proširio energetsku infrastrukturu. Očekuje se da će Trumpove najavljene politike potaknuti rast gospodarstva i inflacije pa bi američka središnja banka mogla ubrzati povećanje kamata, što bankama odgovara.

Financijski sektor širi veći optimizam i zbog Trumpova obećanja o smanjenju regulacije u tom sektoru. Istodobno su se poklopili i dobri rezultati kompanija. Od 104 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih gotovo 70 posto ostvarilo je veću zaradu nego što se očekivalo.

Zato već i analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju porasle na godišnjoj razini za 6,8 posto, što bi bio najveći rast zarada u posljednje dvije godine.

– Očekivanja porasta infrastrukturnih radova pogurala su dionice rudarskog i građevinskog sektora u zeleno. Nadalje, zaokret od borbe protiv klimatskih promjena te nastojanje da se osnaži američki plinski i naftni sektor taj su sektor ugurali među dobitnike na burzama.

S druge strane, očekivanja viših kamatnih stopa te smanjenja regulative djelovali su pozitivno na financijski sektor – komentira Davor Špoljar, analitičar tržišta kapitala u Erste banci.

Trump je ovih dana razgovarao i s čelnicima triju najvećih američkih proizvođača automobila kako bi ih nagovorio na veću proizvodnju i zapošljavanje u SAD-u. Potom su cijene dionica GM-a, Forda i Fiat Chryslera odmah porasle.

Američki optimizam pozitivno se raširio i na ostatak svjetskog tržišta pa su porasle i cijene dionica na europskim i azijskim burzama.

I dok burze rastu, postoji malo veći pritisak na slabljenje američke valute, zato što Trump ističe da jak dolar šteti američkom gospodarstvu, a i njegova protekcionistička politika čini strane ulagače nervoznima. Zbog slabog dolara, porasla je na međunarodnim tržištima cijena nafte.

>> Trump žustro poručio meksičkom predsjedniku: 'Ako nećeš platiti zid, nemoj ni dolaziti u SAD'. Nieto mu odgovorio preko Twittera

Komentara 8

KW
Kwokal
10:48 27.01.2017.

Nebi me čudio, kao odgovor na situaciju na burzama, novi val neustrašivih napada na Trumpovu djecu i ženu.

Avatar comparator
comparator
10:56 27.01.2017.

Evropa pored ovako jasne politike USA izgleda kao propala jugoslavija i njezina partijska konsomoljskaja družina. Ameri jednostavno vole kapitalizam koji prirodnim putem motivira poduzetništvo i gotovo da mu nije potrebna nikakva strategija jer preveliko reguliranje sputava ionako kompliciranu vezu kapitalaa s potrebama tehnologije koja je u prošlom i u nastavku ovog stoljeća izuzetno uznapredovala i ne vidi joj se kraj.

Avatar tabasko
tabasko
12:39 27.01.2017.

Čovjek sa vizijom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije