Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČKA PREVIRANJA

Burno u EU: Pučani optužili ljevicu i zelene da su s ekstremnom desnicom srušili važni klimatski paket

Europski parlament
Monasse Thierry/ABACA/PIXSELL
09.06.2022.
u 07:00

Razočarenje nije skrivao ni glavni pregovarač Europskog parlamenta o ETS-u Peter Liese, koji također dolazi iz EPP-a, koji je na Twitteru napisao da bi predloženi model trgovanja emisijama značio i veću zaštitu klime.

Rasprava i usvajanje klimatskog paketa "Spremni za 55", koji je predviđao ambiciozno smanjenje štetnih emisija za 55 posto do 2030. godine, trebali su biti središnja tema ovotjedne plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Međutim, u trenutku kada je došlo na red glasanje, prijedlog reforme sustava trgovanja emisijama (ETS) nije dobio potrebnu većinu nakon što su ga odbili podržati zastupnici skupine socijaldemokrata i socijalista (S&D) i zelenih, pa je ETS mora biti vraćen na ponovnu raspravu, ali je zbog te odluke odgođeno i glasanje o još dva prijedloga iz zakonodavnog paketa “Spremni za 55 do 2030.”, i to na neodređen rok.

ETS je pao zbog prijedloga da se postojeća shema sistema trgovanja emisijama proširi i na područje  graditeljstva i transporta, ali je neočekivano izostala potpora socijaldemokrata i zelenih, i to uz obrazloženje da prijedlogu nedostaje ambicioznosti. ETS je potom vraćen na doradu u matični odbor, nakon čega izvjestiteljici za Socijalni fond i klimatsku politiku Esther de Lange iz Europske pučke stranke (EPP) nije preostalo ništa drugo nego da odgodi i završno glasanje oko samog Fonda, s obzirom na to da je on neraskidivo povezan sa sustavom trgovanja emisijama i da odlučivanje o preostalim prijedlozima, ako Europski parlament želi cjelovita i konzistentna rješenja, bez odluke o ETS-u ne bi bilo smisleno. 

Potez socijaldemokrata i zelenih izazvao je ogorčenje u EPP-u, čime je okončano razdoblje relativnog mira unutar neobične koalicije proeuropskih stranaka, koja ima većinu u Europskom parlamentu. Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola (EPP) ocijenila je da izvješće o reformi ETS-a nije dobilo dovoljnu potporu zbog zajedničkog glasanja "zelenih, ljevice i ekstremne desnice". Njemački kršćanski demokrat Christian Ehler (EPP) objavio je priopćenje u kojem je ustvrdio da koalicija lijevo/desnih radikala uništava europske klimatske ambicije, ocjenjujući da su socijaldemokrati, zeleni i ekstremna desnica, odbijajući predloženi sustav ETS-a, zapravo zajedno glasali protiv europske ekonomije. 

Razočarenje nije skrivao ni glavni pregovarač Europskog parlamenta o ETS-u Peter Liese, koji također dolazi iz EPP-a, koji je na Twitteru napisao da bi predloženi model trgovanja emisijama značio i veću zaštitu klime.

"Međutim, krajnja desnica, zeleni i socijaldemokrati porušili su naše kompromise i tako umanjili utjecaj Parlamenta. Nadamo se da ćemo još uvijek moći ispraviti grešku", optuživao je Liese, iako su nam iz EPP-ove političke grupacije u Europskom parlamentu kazali kako je EPP u ovom slučaju odlučio tražiti rješenja, umjesto da ide u frontalni napad na S&D i zelene. 

U EPP-u su nam objasnili da se 95 posto paketa "Spremni za 55" temelji na sporazumu između proeuropskih stranaka centra, među kojima je i S&D, smatrajući da je klimatska politika "previše važna da bi bila prepuštena ekstremima". Međutim, poručuju, u ovom su slučaju socijaldemokrati igrali na sve ili ništa, pobijajući vlastite stavove o postupnom ukidanju besplatnih naknada koje štite europsku industriju od nelojalne konkurencije zagađivača izvan Europe, s obzirom na to da, kako ocjenjuju u EPP-u, uništavanje radnih mjesta i industrije u Europi neće donijeti klimatsku tranziciju, a prijevremeno ukidanje besplatnih naknada dovodi u opasnost europska radna mjesta.

Igrajući na sve ili ništa, socijaldemokrati su zapravo glasali protiv cijelog sustava trgovanja emisijama, a za EPP je ovaj primjer dokaz što se događa kad proeuropske političke opcije ne rade dovoljno zajedno. Međutim, kako su nam kazali u EPP-u, u toj grupaciji su spremni pronaći rješenje i nastaviti naprijed, s obzirom na to da EPP klimatski paket "Spremni za 55" želi pretvoriti u "priču o uspjehu".

Komentara 1

RE
realisticki
07:39 09.06.2022.

Jedan odo najvećih slabosti EU je stvaranje grupacija na političkoj i ideološkoj osnovi unutar EU organizacije.i. Tako nešto sigurno nije pedviđeno kod samog osnivanja EU, jer te grupacije stvaraju ubalans u pravičnom donošenju odluka. Da stvar bude još gorja ii unutar tih grupacija, po nekim interesnim pitanjima se stvaraju nove frakcije koje otežavaju rad i efikasnost cijele EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije