Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Burno na sjednici. Milaković: Oluja je bilo etničko čišćenje. Penava: Tražit ću zabranu djelovanja DSS-a

Vijećnik DSS-a Nikolić i Milaković su odmah poslije aktualnog sata napustili sjednicu Gradskoga vijeća na kojoj nije bilo niti predstavnika SDSS-a
18. prosinca 2018. u 12:51 82 komentara 9158 prikaza
Gradsko vijeće Vukovar
Foto: Branimir Bradarić

Umjesto predbožićne i jedne „light“ sjednice Gradskoga vijeća Vukovara aktualni sat te današnje sjednice pretvorio se u pravi politički rat kakav se pamti u gradskoj vijećnici.

Srđan Milaković Marijan Pavliček: 'Sramotan je Milakovićev stav o srpskoj pobuni i agresiji na Hrvatsku'

- Kada se gledaju njene posljedice akcija Oluja bila je etničko čišćenje Srba s obzirom na to da znamo koliko na tom prostoru živi danas Srba, a koliko ih je živjelo prije Oluje. Ti ljudi nisu dobrovoljno niti, kako se iznosi teza, na poziv predsjednika Franje Tuđmana ostali, rekao je zamjenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković koji je i predsjednik Demokratskog saveza Srba.

Odgovarajući na kasnije novinarske upite Milaković je rekao kako gradonačelnik Vukovara Ivan Penava zaboravlja pripadnike srpske zajednice i njihova prava koji čine trećinu stanovništva Vukovara. Ironično je rekao i kako je termin „velikosrpski“ prvi kojega se Penava sjeti ujutro koliko ga često spominje. Kazao je i kako za Penavu „velikosrbin“ nije samo onaj koji se zavukao u mišju rupu i koji šuti i ne odgovara ni na kakve napade i prozivke. Teške političke riječi u vukovarskoj gradskoj vijećnici toliko su daleko otišle da je Milaković rekao kako bi ga poslije svih termina i antisrpske histerije koja se stvara najviše začudilo kada ne bi na putu kući doživio sudbinu i vukovarskih Srba 1991. godine koji se s posla nisu vratili svojim kućama ukazujući tako još jednom na ubojstva vukovarskih Srba u ljeto te ratne godine.  

milakovic novi kriteriji Milaković: Nitko tko nije branitelj u Vukovaru više neće moći dobiti državni stan

Sve je započelo s pitanjem vijećnika DSS-a Borislava Nikolića koji je gradonačelnika pitao kakav bi njegov stav bio u svezi inicijative da se na dva mjesta u Vukovaru, kod veslačkog kluba na obali Dunava i kod vrtića u gradskoj četvrti Borovo naselje, postavi spomen ploča u spomen na ubijene civile Srba 1991. godine. Odgovarajući na to pitanje Penava ga je pozvao da se okrene oko sebe i pogleda fotografije razrušenoga grada te se prisjeti i svih građana Vukovara stradalih od granata JNA. Podsjetio je i na Deklaraciju o Domovinskom ratu istaknuvši kako je Domovinski rat temelj moderne Hrvatske. Govoreći o današnjoj sjednici kazao je kako i ona pokazuje kako se gleda na pripadnike srpske zajednice i kako ih se doživljava.

- Srbi po nekima ne mogu imati svoje političke stavove. Mi možemo i imamo obvezu da podnesemo sve na naš račun ali nemamo pravo da kažemo ništa u našu obranu. Gradonačelnik je rekao da će tražiti zabranu rada DSS-a. Ako može neka nas zabrani. I to će biti više dokaz u kakvom je stanju javno mijenje i demokratska kultura i sustav u Hrvatskoj nego dokaz mojih stavova - rekao je Milaković.

Srđan Milaković zamjenik gradonačelnika Vukovara Srđan Milaković: Ne podržavamo dolazak Pupovca u Vukovar

Vijećnik DSS-a Nikolić i Milaković su odmah poslije aktualnog sata napustili sjednicu Gradskoga vijeća na kojoj nije bilo niti predstavnika SDSS-a.   

- Srđan Milaković manipulira javnosti i jako mu dobro to ide. Manipulira i povijesnim činjenicama pa mu tako nisu sveti niti poštuje Ustav RH, Deklaracije, presude Haaga i sl. Negira planove JNA iz sredine 80-ih godina, naoružavanje srpskih ekstremista, balvane, 2. Svibanj u Borovu Selu…. Sve to Milakoviću nije dovoljno koji provodi velikosrpsku ideologiju i program Memorandum 2. SANU-a - rekao je Penava.

Pozvao je i DSS da u svome stranačkom programu se jasno odredi što je to za njih Domovinski rat, Oluja te da će moći normalno razgovarati tek kada i oni prihvate povijesne činjenice i priznaju da se u Vukovaru i Hrvatskoj dogodila velikosrpska agresija. Rekao je i kako Milaković zaboravlja da su u Vukovaru, od strane granata JNA, stradavali i Srbi među kojima i djeca i oni stariji, da je novinar Branko Polovina, inače Srbin po nacionalnosti, ubijen na Ovčari i sl.

-To za njih nije zločin. Sve to što govore je jedna neprihvatljiva razina i mu Vukovaru ćemo braniti temelje moderne Hrvatske te nećemo dozvoliti im ni pedlja da krenu na sve ono što nam je sveto. Pitam se i što rade državne institucije i zašto dozvoljavaju da se netko nabacuje blatom i pljuvačkom na temelje države Hrvatske - rekao je Penava koji je najavio kako će od upravnih tijela RH radi ovakvih stavova i izjava zatražiti i zabranu djelovanja DSS-a.

VRO Đavolja Greda VRO Đavolja greda VIDEO Kako su prije 27 godina hrvatski vojnici obranili Osijek nakon pada Vukovara

 

Gradski vijećnik Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Predrag Mišić, inače Srbin po nacionalnosti, također je ušao u verbalni sukob s Milakovićem, poručivši mu da on ne predstavlja sve vukovarske Srbe nego samo onih 794 koji su glasovali za njega na prošlim lokalnim izborima.

- Ovo što Milaković govori je sramotno i gradonačelnik Vukovara mora reagirati na to. Teze koje propagira Srđan Milaković, odvojene škole i vrtići, mogu u dogledno vrijeme dovesti novo zlo u Vukovar - rekao je Mišić.

 

'Mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, obuzeo ju je strah
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
 • sokodnaranče:

  Nazad u Smrdiju

 • ivankaspralja123:

  Prestrašno je da zločinačka tkz.nacionalna manjina koja je razrušila grad do temelja ,preko 6ipo miliona proektila ispaljenih na grad,klala ubijala,mučila, kastrirala,odvodila u logore smrti i mučenja ,protjerala ostalo stanovništvo ,radi u gradskim,županijskim i državnim službama.Tove se na državnim jaslama.Zločinci traže ... prikaži još! prava,zašto ne odgovaraju za svoja zlodjela.

 • Avatar Viktor999
  Viktor999:

  Oluja je bila ˝etničko čišćenje˝ kako za koga; za veliku većinu hrvatskih građana je to bilo čišćenje četničke bagre, raznih razbojnika, silovatelja, palikuća i sličnog balkanskog otpada te njihovih simpatizera sa teritorija RH...