Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'RBA ZADRUGE SU VELIKI PROBLEM'

Bunjac: Kada ćemo shvatiti da ljudski životi vrijede više od nečijeg profita?

bunjac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
21.04.2017.
u 11:32

Stanku je tražio i Mostov Miro Bulj kako bi ponovno progovorio o plaži Zlatni rat na Braču

Branimir Bunjac iz Živog zida zatražio je stanku u Saboru kako bi ponovno podsjetio na problem građana koji su uzeli kredite u RBA zadrugama, ali i činjenicu da se u srijedu uoči deložacije zbog nemogućnosti plaćanja takvog kredita ubio 59-godišnjak iz Sesveta.

- Ako ste otvorili portale danas, vidjeli ste da je glavna vijest smrt čovjeka u Parizu, da, to je žalosno, ali žalosnije da je u srijedu jedan obespravljeni i opljačkani građanin čekajući deložaciju u režiji RBA zadruga počinio samoubojstvo, a to nitko nije objavio. Molio je odgodu deložacije i nadao se da će stići u posljednji tren, ali nije to dočekao i srijedu između 3 i 4 sata u noći je počinio samoubojstvo. RBA zadruge u Hrvatskoj su veliki problem koji se vuče godinama, te fantomske zadruge rade nezakonito, njihovi krediti su neotplativi i vječni – kazao je Bunjac te dodao kako, nažalost, ovo posljednje samoubojstvo nije jedini tragični kraj života jednog dužnika tih zadruga, već su si kroz godine mnogi dužnici tragično okončali živote "zbog nebrige marionetskih vlada koje brinu o interesima krupnog kapitala i svoga džepa".

- Ako desetine tisuće hrvatskih građana ne mogu vratiti kredite, ako su tisuće izbačene iz svojih domova, onda to nije problem onih koji su kredite dizali i davali, nego oni koji reguliraju tržište novca, a to su HNB, ministar financija i ovaj visoki dom – tvrdi Bunjac. Podsjeća kako su brojne europske zemlje donijele zabranu deložacije iz jedinog doma, a neke su zabranile rad RBA zadrugama, no Hrvatska ne poduzima ništa.

- Do kada ćemo bešćutno promatrati neizdržive patnje naših građana, kada ćemo shvatiti da ljudski životi vrijede više od nečijeg profita – upitao se Bunjac.

Stanku je tražio i Mostov Miro Bulj kako bi ponovno progovorio o plaži Zlatni rat na Braču, ali i mnogim drugim plažama po hrvatskoj obali koje se nepažljivo daju u koncesije čudnim tvrtkama.

- Posljednjih dana izašlo je na vidjelo ono što se događa 25 godina u županijama, kako se upravlja nacionalnim bogatstvima. Priča s plažom Zlatni rat je najočitiji primjer kako se ponaša župan Ževrnja. Narod je jasno kazao da neće dopustiti da im ono najvrednije što imaju uzme tvrtka koja nema nikakav prihod, koja je osnovana iz političkih krugova i interesnih skupina – kazao je Bulj te podsjetio kako je prije donošenja odluke o davanju koncesije nad tom plažom sa saborske govornice pozivao da ne podrže taj kriminal.

- Pozivam da se nadzor obavi nad svim koncesijama nad prirodnim bogatstvima - kazao je Bulj.

O lokalnoj temi progovorio je i Tulio Demetlika iz Kluba zastupnika Istarskog demokratskog sabora, Primorsko-goranskog saveza, Liste za Rijeku koji je upozorio na problem gospodarenja opasnim otpadom u Pazinu koji se, naglasio je, može odraziti na cijelu Istarsku županiju.

>> HRT privremeno odgodio prilog o RBA zadrugama, oštećenici optužuju za cenzuru

>> Milanović o kreditima: To je jedna vrlo mutna priča. To su kamatari

Komentara 7

Avatar dras32
dras32
11:55 21.04.2017.

Hrvatska ne poduzima ništa? Kako ne? Pa spašava gazdu. Tristo tisuća blokiranih su ionako samo stoka sitnog zuba.

Avatar nekakav
nekakav
12:19 21.04.2017.

samoubojstvo je očajnički čin, ali prije svega problem za psihijatriju. oni koji postavljaju pitanje u tome što je vrednije, važnije, ljudski život ili profit, odgovor je jasan, kristalno jasan, a to je profit. ako ćeš ti, 'prosječni radnik', u svomom radnom vijeku zaraditi ukupno, što ja znam, 2.5 mil kun, kroz plaću, ajd ti meni onda reci što je taj jedan život, tj. 2.5 mil kuna, naspram desetaka milijuna eura profita..? ubio se zbog kredita? zanimljivo, ne znam detalje, dužan nekome, nije vratio, krenula, što ja znam, ovrha, pa posljedično deložacija iz sad već tuđe nekretnine, i to nije izdržao? ja znam slučaj da se jedan ubio, radi kredita, tri, koja nije mogao servisirati. sebe je riješio, oslobodio, al svoju obitelj je uništio, ženu i troje djece. nikako da shvatite da kredit nije šala. ako ne možete mjesečno uštediti tolko kolko bi vam bila rata, nemojte uzimati kredit. nećete uspjeti, kako god se zavaravali da ćete uštediti na drugim stvarima. a što se tiče koncesije za dugi rat, zakon je propisao što je propisao. ako nisu domaći priložili svu potrebnu dokumentaciju, automatski se izbacuju iz natječaja. tvrtka bez zaposlenih dobila posao? dal zakon traži da firma koja se natječe za neki posao, uslugu, mora imati tolko i tolko zaposlenih? ne mora. tjerate mak na konac, a sami ste umočeni do grla.

ZA
zagabria1
12:14 21.04.2017.

EU je tu da nas temeljito opljačka a ne da nam pomogne. Pljačka nas žešće nego je to Beogradi ikada mogao ili namjeravao. Sve uz pomoć domaćih 'vladara' koji su ustvari njihove sluge. Mi Hrvati nemamo države, vidjet ćemo dokad će to narod trpjeti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije