Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Remont helikoptera

Bulj nezadovoljan: Imamo istočnoruske helikoptere, možemo li nabaviti zapadno naoružanje i opremu?

Miro Bulj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
09.11.2016.
u 13:42

Zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić na saborskom Odboru za obranu rekao je da generalni remont jednog helikoptera traje oko 10 mjeseci

Saborski Odbor za obranu jednoglasno se složio s pokretanjem postupka javne nabave usluge remonta 10 helikoptera Mi-171Sh, vrijednog 210 milijuna kuna s PDV-om. Ministarstvo obrane RH, naime, dužno je tražiti prethodno mišljenje Odbora za sve vojne nabave vrijednosti veće od 5 milijuna eura.

Zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić objasnio je da su ti helikopteri nabavljeni 2007. godine od Federalnog državnog unitarnog poduzeća iz Moskve, iz dijela podmirenja državnog duga Ruske Federacije prema Republici Hrvatskoj.

– Riječ je o vojnim transportnim helikopterima namijenjenima za prijevoz ljudi, robe, za sanitetske potrebe, potrebe preleta te za potporu zemaljskim snagama. Opremljeni su sustavom naoružanja pa imaju važnu ulogu u Oružanim snagama te služe za izvršavanje misija i zadaća. Radni i vremenski resursi deset helikoptera u uporabi, ovisno o letjelici, prestaju važiti potkraj studenog 2016. za prvi, a u svibnju 2017. za deseti, odnosno zadnji helikopter – kazao je Ivić te dodao kako generalni remont pojedinog helikoptera traje oko deset mjeseci. Predložio je, također, nastavak suradnje sa Zrakoplovno-tehničkim centrom koji je od 2013. do ove godine ishodio, kako je objasnio, sva potrebna odobrenja i ovlaštenja te je u suradnji s inozemnim partnerima preuzeo remont helikoptera Mi8, Mi8MTV-1 te Mi-17VA.

''Kasni'' remont

Mostov Miro Bulj zamjerio je što ovo pred Odbor dolazi "u zadnji trenutak" te prijeti opasnost da vojska ostane bez važnih helikoptera. Isto je tako zamjerio što imamo "istočnoruske helikoptere" te pitao postoji li mogućnost da se, zahvaljujući članstvu u NATO-u, okrenemo nabavci zapadnog naoružanja i opreme. SDP-ov Joško Klisović odgovorio mu je kako je riječ o redovnom održavanju letjelica koje ne ugrožava stanje Oružanih snaga.

– Isto tako, kada govorite o nabavljanju nove opreme, treba znati da su bez proračuna MORH-a, koji dopušta kupnju nove opreme, ovo samo prazne riječi, pa vas pozivam da se sjetite toga pri glasovanju o novom proračunu – komentirao je Klisović.

Ivić je dodao kako se ne slaže s tvrdnjom da su Oružane snage ovim "kasnim" remontom stjerane pred zid te da se postupak javne nabave ranije nije mogao napraviti zbog pada prethodne Vlade.

Borbena spremnost nije ugrožena

– Nismo u vremenskoj stisci, i nisu to jedini helikopteri u Oružanim snagama, što znači da će vojska imati kapacitete za redovno izvršavanje zadaća – objasnio je Ivić te ustvrdio i kako borbena spremnost nije ugrožena, posebice jer u prosincu dolaze helikopteri OH-58D Kiowa Warrior iz Amerike. Priznaje da bi bilo dobro kad bi Hrvatska imala oružje i opremu iz zemalja zapadnog svijeta, ali s proračunom od 3,8 milijardi kuna, dodaje, MORH ne može razmišljati o novom oružju i tehnici. Podsjeća da je 2008. godine taj proračun iznosio 5,4 milijarde kuna, no od tada se svake godine smanjuje.

HDZ-ov Josip Đakić ustvrdio je kako je pohvalno da naš Zavod može napraviti potrebni remont helikoptera.

Miro Bulj tražio je i izvješće o stanju Oružanih snaga RH, a predsjednik Odbora Igor Dragovan objasnio mu je kako 24. studenog članovi Odbora imaju sastanak u MORH-u, gdje će te podatke dobiti na uvid.

Komentara 19

DU
Deleted user
16:36 09.11.2016.

Ovaj Bulj se razumije u sve....od marihuane ..zdravstva ...poljoprivrede ...šuma ... industrije...po sve do zrakoplovstva i zrakoplovne tehnike!!!! Čudo jedno od čovjeka. Moramo paziti da nam ga Trump ne preotme!!!!

Avatar CORPUS OMNE . . .
CORPUS OMNE . . .
14:42 09.11.2016.

Evo sad ćemo jedan čas povećati ulaganja u OS na 2% proračuna, kako traži Trump, pa kad raspalimo kupovat US opremu i naoružanje gdje će nam biti kraj. A da plaćaš ti zastupniče Bulj najprije svoje račune? Možda bi see i ostali neplatiše poveli za tvojim primjerom. Možda bi i proračun bio u nešto boljem stanju. Možda ... E moj zastupniče ... A što te košta pričati priče za malu djecu ...

KO
kobackobac2
16:17 09.11.2016.

i da ih samo ofarbamo nemozemo bez kredita. Sta ovaj lupa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije