Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATI REAGIRALI

Buduća ravnateljica škole u Baranji objavila na Facebooku kartu 'Velike Mađarske'

Sporna objava
Foto: Facebook/Screenshot
05.06.2023.
u 18:40

Da je zaista objavila spornu kartu, potvrdila nam je i sama Viktorija Kelemen, no tvrdi kako joj nije bila namjera povrijediti nečije osjećaje

Kartu "Velike Mađarske" na svom je Facebook profilu proteklog vikenda objavila Viktoria Kelemen iz Baranje koja je sasvim izvjesna buduća ravnateljica tamošnje mjesne Osnovne škole Lug, budući da je i jedina kandidatkinja. Iznad karte, obgrljene mađarskom zastavom, natpis je na mađarskom jeziku koji, po Google prevoditelju, glasi "Pripadamo zajedno", dok ispod stoji citat "Ne zaboravi ni na trenutak da su sva tvoja braća Mađari, ma gdje bili", čiji je autor književnik i plemić Wass Albert.

Uznemirilo je to Hrvate u Baranji pa su na to upozorili i medije, shvativši njezin istup kao provokaciju, posebice zbog činjenice da će Viktoria Kelemen, najvjerojatnije, zasjesti na mjesto ravnateljice OŠ Lug, o čemu će se vijećati baš ovoga tjedna.

Skrenuli su pažnju i da se, kako ističu, incident dogodio na obljetnicu Trianonskog ugovora, potpisanog 4. lipnja 1920. u Francuskoj između Kraljevine Mađarske i zemalja Antante. Njime je, među ostalim, Mađarska ustupila Kraljevini SHS zapadni Banat, Bačku, južnu Baranju te Međimurje i Prekmurje, kako je objašnjeno na stranicama Leksikografskog saveza Miroslava Krleže.

VEZANI ČLANCI:

Da je zaista objavila spornu kartu, potvrdila nam je i sama Viktoria Kelemen.

- Četvrti lipnja dan je pripadnosti mađarskom narodu, i obilježava se u cijelom svijetu gdje god Mađari živjeli. Žao mi je ako sam svojom Facebook-objavom povrijedila nečije osjećaje, nije mi to bila namjera. Facebook status sam obrisala u međuvremenu – kazala nam je V. Kelemen.

Na naš upit misli li da će ta objava ugroziti njezinu poziciju kao kandidatkinje za ravnateljicu škole, odgovorila je kako joj je "plan raditi u interesu mađarske zajednice u Hrvatskoj".

- Budem li dobila priliku da to radim kao ravnatelj, dat ću sve od sebe da dam svoj daljnji doprinos. Ali ja sam vjerna i lojalna državljanka Republike Hrvatske, mađarske nacionalnosti – odgovorila je.

Njezina objava karte "Velike Mađarske" iznenadila je i Osječko-baranjsku županiju, koja je i osnivač OŠ Lug.

- Žalosno je što je kartu "Velike Mađarske" na svom Facebook profilu podijelila nastavnica koja živi i radi u Hrvatskoj. Osobito neodgovorno za osobu koja je dio odgojno-obrazovnog sustava i još k tome s ambicijom da bude ravnateljica škole. Karta je objavljena ovaj vikend kad se obilježava 103 godine od potpisivanja Trianonskog ugovora, odnosno 103 godine hrvatske Baranje. Riječ je o sve učestalijim provokacijama pa tako i termini tih provokacija nisu slučajni. Stoga je ovakvo ponašanje zabrinjavajuće osobito kada znamo da je riječ o djelatnicima u prosvjeti – poručuju iz Osječko-baranjske županije.

Komentara 63

VA
vapor
19:59 05.06.2023.

Ova nam uči djecu?! I još će biti ravnateljica? Zemljo, otvori se.

Avatar gusjenica
gusjenica
19:06 05.06.2023.

Izgleda da ova žena nije sasvim normalna. To je sasvim dozvoljeno i neka mirno živi u RH i dalje. Jedino ta žena ne može raditi u školstvu.

Avatar Idler
Idler
21:47 05.06.2023.

Ak negdo "slučajno" dene kartu NDH na fejs, brez ikakšne loše namjere...kolk je ono globa ? Pitam za pajdaša.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije