Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednički izbori

Budu li izbori 11. siječnja, neće se kršiti Ustav RH

Josipović Grabar Kitarović Kujundžić
Foto: Pixsell
Autor
Ivanka Toma
10.11.2014.
u 15:27

Prigovor - 
Kujundžić je najavio žalbu Ustavnom sudu budu li izbori na taj datum

Budu li predsjednički izbori raspisani za 11. siječnja, kako je to neslužbeno najavljivano iz vladinih izvora, neće se kršiti ustavni rokovi niti će biti dovedena u pitanje njihova regularnost ako se predsjednika izabere tek u drugom krugu.

Mišljenje je to jednog od ustavnih sudaca koji je proanalizirao propise ponukan najavom predsjedničkog kandidata Milana Kujundžića da će, ako Vlada doista raspiše izbore za 11. siječnja, tražiti od Ustavnog suda ocjenu te odluke. Ustav, naime, u članku 95. kaže da izbor predsjednika Republike obavlja se najmanje 30, a najviše 60 dana prije isteka mandata. Budući da je predsjedniku Ivi Josipoviću mandat započeo 18. veljače, to znači da se izbori moraju obavljati najkasnije do 18. siječnja.

Treći izborni krug

Do toga datuma će se održati prvi krug izbora, no ako nitko ne dobije većinu glasova svih birača koji su glasali, ide se u drugi krug. On se održava za 14 dana, znači 25. siječnja, stoga izbori ne mogu biti dovršeni u roku od 30 dana prije isteka Josipovićeva mandata.

A Kujundžić upravo tu činjenicu smatra spornom. Naš sugovornik iz redova ustavnih sudaca kaže da bi bilo pogrešno tumačiti ustavnu odredbu na način da predsjednički izbori moraju biti dovršeni u roku od najmanje mjesec, a najviše dva dana od isteka mandata. Izraz “obavljaju se” znači dinamičku komponentu i znači da oni moraju u tome roku započeti. Naš sugovornik svoje tumačenje potkrepljuje i malo vjerojatnom, ali teoretski ipak mogućom situacijom, a to je da se predsjednika ne izabere ni u drugom krugu. To bi se moglo dogoditi kada bi oba kandidata u drugom krugu dobila jednak broj glasova. Tada se predsjednika ne bi izabralo bacanjem novčića, nego bi se, iako to nije nigdje propisano, išlo u treći izborni krug.

>>Ruža Tomašić i dalje stoji uz HDZ i Kolindu Grabar Kitarović

>>Dobro raspoloženi Josipović popio kavu na Cvjetnom trgu

Komentara 31

BA
barbaizamerike
16:08 10.11.2014.

josipovic bi izbore 11 sjecnja tako da hrvati koji zive vani i dodu u hr za bozicne blagdane nemogu izici na izbore jer se 11 sjecnja vec vrate u dijasporu. to je josipoviceva poruka hr dijaspori da nije dobrodosla na izbore ali su dobrodosle devize iz dijaspore to nije fer

MS
mare_split
16:29 10.11.2014.

Drug sudac je težak problem US-a! Čovjek ne zna što su glagolski oblici obavljati i obaviti! No, puno je vjerjatnije da je i ovaj napis piskarala i jasnog Izdajnikovog 'igrača' naručen te da 'neimenovani' sudac ne postoji! Izmišljotina nema vezee s činjenicom, kako već nekto napisa, koja kazuje da u članku ZIPRH-a piše rok u kom se propisuje rok u kom će se OBAVITI, a ne OBAVLJATI, izbori! Jadno! ... Do kada Narode? Vrijeme je za revoluciju i rušenje HRVATSKOG komunističkog 'zida'! Ovo postaje preopasno! (Admine, briši!)

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
16:17 10.11.2014.

Ivanka prvi ženski vojvoda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije