Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.02.2015. u 09:04

Kao predsjednica države Grabar-Kitarović morat će se, želi li odgovorno obnašati dužnost, izdići iznad stranačke politike, ali to ne znači da treba biti politički bezbojna

Bude li Kolinda Grabar-Kitarović obnašala mandat onako kako ga je najavila u inauguracijskom govoru, to znači da ćemo idućih pet godina na čelu države imati konzervativnu, ali umjerenu i pristojnu političarku. Nekoliko je elemenata njezina nastupnog govora koje valja istaknuti u pozitivnom smislu. To su poruke da će biti predsjednica svih građana Hrvatske, što znači zastupati interese svih bez obzira na njihova politička i druga opredjeljenja.

Daljnju bitnu poruku sadrži njezina opaska da je kampanja iza nas i da valja surađivati u obnašanju vlasti. To znači da je, barem retorički, svjesna kako predsjednik(ca) Republike obnaša manji dio izvršne vlasti, a i u tome segmentu mora surađivati s Vladom. Posebno kada su posrijedi gospodarske teme u kojima, doduše, Vlada ima isključivu ulogu, a predsjednica države može biti poticajni faktor, posebno pri stvaranju pozitivne klime. Valja pozdraviti i najavu kako će u svome djelovanju naglasak staviti na položaj mladih koji su, osobito kada je riječ o obrazovanju i egzistenciji, u vrlo nezavidnom položaju. Zaključujući predizbornu kampanju, predsjednica se osvrnula na ideološke podjele kojima je opterećeno hrvatsko društvo te istaknula kako ih valja napustiti jer od njih nitko neće bolje živjeti. Kako će se s tim boriti tijekom mandata, ona sama vjerojatno najbolje zna, to prije što iza njezine kandidature i kampanje stoji stranka koja ih najviše raspiruje ne bi li na njima politički profitirala. Odmakne li se od ideoloških rasprava kao što je obećala netom je prisegnula, predsjednica Grabar-Kitarović učinit će veliku stvar, to prije što smo u izbornoj godini i što je pred nama još jedna žestoka kampanja, u kojoj teško da će se birati sredstva. Jasna i nedvosmislena Grabar-Kitarović bila je u odnosu na susjede. Uz naglasak da svima želimo integraciju u EU i NATO, kao i da Hrvatska poštuje svoje manjine smatrajući ih bogatstvom, poručila je da isto tako očekuje od susjednih zemalja da poštuju prava Hrvata. U odnosu na Srbiju imperativ je rješavanje pitanja nestalih, a u odnosu na BiH ravnopravnosti i konstitutivnosti Hrvata.

Dakako da dio inauguracijskog govora u svojem izričaju i pojedinostima koje se ponajprije tiču Domovinskog rata, branitelja, dijaspore, kao i evociranje prvog predsjednika Franje Tuđmana i njegove politike spada u retoriku HDZ-a. No, tu nema ničega spornog ni nepoželjnog. Kao predsjednica države Grabar-Kitarović morat će se, želi li odgovorno obnašati dužnost, izdići iznad stranačke politike, ali to ne znači da treba biti politički bezbojna. Ipak, dok je osobni stav dobar i poželjan, nije dobro podlijegati vlastitoj taštini. A ona se kod Grabar-Kitarović probila opaskom da je Hrvatska izborom žene za šeficu države napravila civilizacijski iskorak. To naprosto ne stoji. Iskorak bi bio da se publika na Markovu trgu suzdržala od zvižduka dok je zahvaljivala prethodnicima Mesiću i Josipoviću. Žene koje su se prije nje kandidirale za predsjednicu nisu bile izabrane zbog politike koju su zastupale, a ne zbog spola.

>> Suza u Kolindinom oku, povratak Tuđmanu te zviždanje Josipoviću i Mesiću

Komentara 22

Avatar Becarina
Becarina
09:23 16.02.2015.

Surađivati sa nesposobnom vladom je kao da s njom ides u ponor. U toj stvari nisam optimist .

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
09:09 16.02.2015.

Poštovana gospođo to nije retorika HDZ nego većinskog Hrvatskog naroda ,što prije počnete cijeniti Hr vrijednosti biće vam lakše na srcu i duši.

DR
drugPlenky
09:24 16.02.2015.

Bude li Večernjak i dalje na strani Josipovića imat ćemo dva Jutarnja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije