Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Brza cesta, pruga i bolnica dobili 'zeleno'

18. studenoga 2008. u 15:28 2 prikaza

BJELOVAR - Gradnja četverotračne brze ceste Gradec-Bjelovar, pruge Sv. Ivan Žabno-Gradec i nove bjelovarske bolnice nisu na listi projekata od kojih će Vlada odustati zbog najavljenih mjera štednje. Potvrdio je to danas župan Miroslav Čačija, čime su ujedno dokinuti i strahovi Bjelovarčana kako će ih proračunsko “stezanje remena” ponovno baciti na sporedni kolosijek, barem kada su u pitanju značajni projekti koji bi im uvelike olakšali svakodnevicu.

Čačija je istaknuo i kako je projekt gradnje 27 kilometara brze ceste vrijedne 540 milijuna kuna dovršen, a prve radove treba očekivati možda krajem ove godine, ali zasigurno najkasnije u proljeće iduće. Izvođač radova trebao bi vjerojatno ostati austrijski Strabag, a kao konačni rok dovršenja te prometnice najavljuje se kraj 2011. godine. Prema sadašnjim procjenama, iduće će godine početi i gradnja kraka prema Koprivnici, time bi se konačno riješio najveći dio prometnih problema ovog dijela Hrvatske.

Premda se trasa pruge Sv. Ivan Žabno-Gradec dužine 12,5 kilometara “gradi” već isto toliko godina (ako ne i duže), čini se kako više nema nikakvih zapreka koje bi dogodine zakočile početak radova. Prema dinamici gradnje, Bjelovarčani će već za dvije godine do Zagreba stizati za 40-ak minuta, a vrijednost cijelog projekta prema posljednjim izračunima iznosit će oko 140 milijuna kuna. Konačno, listu čekanja Vladine potpore izbjegla je i gradnja nove bjelovarske bolnice, za koju župan Čačija tvrdi da će biti jedna od najmodernijih u Hrvatskoj.

- Iduće godine raspisujemo natječaj za izvođača radova vrijednih 190 milijuna kuna. Gradnju s 65 posto novca pomaže mjerodavno ministarstvo, dok je za preostali dio Županija kreditom osigurala novac - dodaje Čačija. Kako je najavljeno, prvi pacijenti trebali bi u novu bolnicu krenuti početkom 2012. godine. (čr)


ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?