Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTEDNJA Vlada ne odustaje od bjelovarskih projekata

Brza cesta, pruga i bolnica dobili 'zeleno'

18.11.2008.
u 15:28

BJELOVAR - Gradnja četverotračne brze ceste Gradec-Bjelovar, pruge Sv. Ivan Žabno-Gradec i nove bjelovarske bolnice nisu na listi projekata od kojih će Vlada odustati zbog najavljenih mjera štednje. Potvrdio je to danas župan Miroslav Čačija, čime su ujedno dokinuti i strahovi Bjelovarčana kako će ih proračunsko “stezanje remena” ponovno baciti na sporedni kolosijek, barem kada su u pitanju značajni projekti koji bi im uvelike olakšali svakodnevicu.

Čačija je istaknuo i kako je projekt gradnje 27 kilometara brze ceste vrijedne 540 milijuna kuna dovršen, a prve radove treba očekivati možda krajem ove godine, ali zasigurno najkasnije u proljeće iduće. Izvođač radova trebao bi vjerojatno ostati austrijski Strabag, a kao konačni rok dovršenja te prometnice najavljuje se kraj 2011. godine. Prema sadašnjim procjenama, iduće će godine početi i gradnja kraka prema Koprivnici, time bi se konačno riješio najveći dio prometnih problema ovog dijela Hrvatske.

Premda se trasa pruge Sv. Ivan Žabno-Gradec dužine 12,5 kilometara “gradi” već isto toliko godina (ako ne i duže), čini se kako više nema nikakvih zapreka koje bi dogodine zakočile početak radova. Prema dinamici gradnje, Bjelovarčani će već za dvije godine do Zagreba stizati za 40-ak minuta, a vrijednost cijelog projekta prema posljednjim izračunima iznosit će oko 140 milijuna kuna. Konačno, listu čekanja Vladine potpore izbjegla je i gradnja nove bjelovarske bolnice, za koju župan Čačija tvrdi da će biti jedna od najmodernijih u Hrvatskoj.

- Iduće godine raspisujemo natječaj za izvođača radova vrijednih 190 milijuna kuna. Gradnju s 65 posto novca pomaže mjerodavno ministarstvo, dok je za preostali dio Županija kreditom osigurala novac - dodaje Čačija. Kako je najavljeno, prvi pacijenti trebali bi u novu bolnicu krenuti početkom 2012. godine. (čr)


Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije