Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OČEKIVAN RAST ZARAZE

Bruxelles ubrzava isporuku dodatnih doza cjepiva članicama zbog širenja omikrona

Sarajevo: Cijepljenje građana u trgovačkom centru Importanne
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/2
19.12.2021.
u 18:06

U prvome tromjesečju 2022. Pfizer/BioNtech će isporučiti 20 milijuna dodatnih doza cjepiva (5 milijuna u siječnju, 5 milijuna u veljači i 10 milijuna u ožujku)

Europska komisija u nedjelju je objavila da je sklopila sporazum s tvrtkom Pfizer/BioNtech o isporuci 20 milijuna dodatnih doza cjepiva protiv covida državama članicama u prvoj polovici 2022. kako bi se olakšale kampanje cijepljenja.

Komisija je izvijestila i da je istodobno aktivirala "prvu opciju naručivanja više od 200 milijuna doza u skladu s trećim ugovorom s Pfizer/BioNTechom".

"Spomenuta narudžba pokriva i cjepiva prikladna za varijantu omikron, ako takvo cjepivo postane dostupno" u dogledno vrijeme, stoji u objavi Komisije te se dodaje da bi isporuke trebale početi od drugog tromjesečja 2022. godine.

U prvome tromjesečju 2022. Pfizer/BioNtech će isporučiti 20 milijuna dodatnih doza cjepiva (5 milijuna u siječnju, 5 milijuna u veljači i 10 milijuna u ožujku). Ove se doze pridodaju na 195 milijuna doza čiju je isporuku Pfizer/BioNTech već planirao, što znači da bi ukupan broj isporuka u prvome tromjesečju iznosio 215 milijuna", stoji u priopćenju Europske komisije za javnost. 

Postignut je i dogovor s farmaceutskom tvrtkom Modernom o isporuci dodatnih doza cjepiva tijekom prvog tromjesečja 2022. godine, dodaje se u priopćenju.

"To će se pokazati osobito korisnim za države članice s kratkoročnom potrebom za dodatnim dozama cjepiva", pojasnila je Komisija.

"Proširenje cijepljenja za sve građane i primjena dodatnih, booster doza ključni su i hitni", rekli su čelnici država i vlada EU-a u četvrtak nakon sastanka na vrhu u Bruxellesu.

"S obzirom na očekivano brz porast zaraza sojem koronavirusa, omikronom, ovaj je potez hitniji nego ikada dosad", ističe se u priopćenju Komisije.

Europska komisija, na čelu s Ursulom von der Leyen izvješćuje "da će tijesno surađivati s proizvođačima cjepiva kako bi se dodatno ubrzala isporuka doza državama članicama te da bi se cijepljenje prvi i drugi put, kao i primjena booster doza mogle pojačati u tjednima i mjesecima koji su pred nama".

Komisija ističe da bi omikron u državama članicama EU-a, gdje je dosad u potpunosti cijepljeno samo 67 posto stanovnika, mogao postati dominantan soj već do sredine siječnja. 

>> VIDEO HZJZ dopunio preporuke o cijepljenju, Pfizerovo cjepivo odobreno i za djecu stariju od 5 godina

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
20:13 19.12.2021.

Čemu ta isporuka obzirom da cjepivo nije učinkovito za omikron soj ... bit će da je cilj isprazniti skladišta . Triba biti baš extremni multivakser pa dozvoliti da ti taj experimentalni pripravak ubrizgaju u vene ...

WT
WTF!
23:41 19.12.2021.

Ovi ko opsjednuti tim eksperimentalnim pripravkom koji uništava prirodni imunitet.

DU
Deleted user
21:06 19.12.2021.

doktorica iz Južne Afrike Angelique Coetzee koja je otkrila Omikron, rekla da se radi o vrlo blagim simptomima i da joj je potpuno nestvarna ova pretjerana reakcija. Izjavila je: „Čini se da je novi soj neko vrijeme cirkulirao u JAR-u,, a prethodno je zabilježen u Bocvani. Moja dužnost je bila da prijavim zabrinutost. Ne žalim što sam to učinila, ali sam zapanjena reakcijom svjetskih čelnika koja je uslijedila, kada su Velika Britanija i neke druge europske države nametnule stroga ograničenja na putovanja te produžile karantenu.“ Čak je i sama Svjetska Zdravstvena Organizacija priznala da nitko nije umro od tog strašnog virusa. Dakle, jasno je da se ne radi ni o kakvoj bolesti nego o običnoj šmrkavici. I kakva je bila reakcija one bande tirana koji se laskavo nazivaju „svjetski čelnici“?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije