Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Bruxelles prihvatio hrvatski non paper: EU traži od BiH izmjenu izbornog zakona ove godine

Grlić Radman upozorit će EU i da Beograd mora početi rješavati pitanje nestalih i manjina
09. svibnja 2021. u 19:47 119 komentara 51293 prikaza
Dolazak na Neformalni sastanak ministara vanjskih poslova država Europske unije
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Europska unija traži od Bosne i Hercegovine da se ove godine pozabavi ključnim reformama, prije svega izmjenom izbornog zakona. Tako, među ostalim, piše u dokumentu Europske službe za vanjsko djelovanje, koja upravlja diplomatskim odnosima s državama izvan Unije i provodi vanjsku i sigurnosnu politiku, sastavljenom prije današnjeg sastanka ministara vanjskih poslova u Bruxellesu. Tema je to koju Hrvatska intenzivno promiče, a koja je i navedena u hrvatskom non-paperu predanom u ožujku ove godine, a sada je postala i službena EU politika. U EU se napokon aktivirala tema zapadnog Balkana, koju je pokrenula Hrvatska, i lanjskim summitom u Zagrebu za predsjedanja Vijećem EU te političkim i diplomatskim putem, kao i non-paperom koji je tu temu napokon stavio na dnevni red Vijeća za vanjske poslove nakon dvogodišnje pauze. U dokumentu Europske službe za vanjsko djelovanje o pojačanom angažmanu EU na zapadnom Balkanu, u koji smo imali uvid, ugrađene su teme i stajališta Hrvatske, koja će izlaganjem ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana i otvoriti današnji sastanak.

Zagreb: Otvorenje izložbe Fasces of Europe u Francuskom paviljonu 'bježanje od odgovornosti' Grlić Radman optužio Vulina da promovira poraženu velikosrpsku politiku

Američki utjecaj

Integracija zapadnog Balkana u EU u političkom, sigurnosnom i ekonomskom je interesu kao geostrateško ulaganje u stabilnu i uspješnu Uniju. Trideset godina nakon raspada Jugoslavije ujedinjenje kontinenta postalo je politički imperativ za EU, kaže se, među ostalim, u dokumentu službe koju vodi Josep Borrell. Unatoč velikim ulaganjima u krizi izazvanoj koronavirusom, u regiji postoji razočaranje procesom proširenja, pa i predodžba da je on zaustavljen, i tako nestaje prostor za pluralnost nacionalnih identiteta, a zamah dobivaju nacionalističke politike.

Hrvatska, kojoj je jugozapadno susjedstvo u fokusu zbog blizine i utjecaja, na današnjem će sastanku tražiti više političkog angažmana i strateškog pristupa regiji, ulaganje u stabilnost te početak projekata na području povezivosti gospodarstva, kako tema ne bi bila samo puko proširenje, već osnaživanje dijaloga drugim instrumentima.

Zadar: Sastanak ministara vanjskih poslova Hrvatske, Albanije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije BILATERALA U PODGORICI Kopnena granica za RH riješena, za Crnu Goru nije

Kad je riječ o BiH, Hrvatska će naglasak staviti na koncept tri konstitutivna naroda koji je kompatibilan s presudom Sejdić i Finci te na inzistiranje da se ova, neizborna godina iskoristi za promjenu izbornog zakona. To je i stav EU – kao i u hrvatskom non-paperu, naglašavaju da je Komisija odredila 14 ključnih prioriteta za tu državu, tako da okvir postoji, samo se treba ispuniti. Funkcioniranje zemlje treba poboljšati, ponajprije izmjenom izbornog zakona/ustava, a ovoga se puta i formalno navodi kako će EU raditi na tome preko svog predstavnika u toj državi, ali i preko Sjedinjenih Država. Inače, tema BiH, a posebno izbornog zakona, za koju mnoge države nemaju sluha, već se bave svojim partikularnim problemima i problematičnim susjedstvom, u posljednje je vrijeme dobila pozornost i Njemačke, u čijem se ministarstvu vanjskih poslova o tome raspravlja, Italije, ali i SAD-a. Namjera nove američke administracije jest ta da radi na pojačanom zajedničkom djelovanju na zapadnom Balkanu, uz učvršćivanje uloge NATO-a u regiji. Američka politika u regiji temelji se na pretpostavci da će EU učvrstiti jedinstvo Europe i integrirati zapadni Balkan. SAD aktivno podržava taj proces i temeljne reforme, ali očekuje da će EU voditi i ostvariti tu viziju pa uskoro slijedi sastanak s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom i njegovim timom.

Trzavice sa Srbijom

Hrvatska će predložiti da se EU snažnije angažira u komunikaciji s BiH, da bude više sastanaka s BiH i razmjena mišljenja te neformalnih sastanaka s pojedinim ministrima ili pak da se na marginama Vijeća održavaju sastanci kako bi upoznali svoje EU partnere te da se osnuje svojevrsna skupina prijateljstva unutar EU s BiH, gdje bi se dijalog mogao aktivirati.Što se tiče Srbije, s kojom su se opet povukle trzavice, i kod uvođenja tzv. bunjevačkog jezika te preko optužbi o hrvatskom angažmanu u okviru KFOR-a na Kosovu, u dokumentu se traži ubrzavanje procesa, ali ta država, kao i Crna Gora, treba pojačati reformske procese, posebno u području vladavine prava, konsolidirati svoju geopolitičku orijentaciju te ispuniti sve kriterije. Ministar Grlić Radman upozorit će na to da se Beograd konačno mora pozabaviti reformama i početi rješavati ključna pitanja koja su ugrađena u mjerilima, poput procesuiranja ratnih zločina, pitanja manjina te nestalih i da je to pitanje na kojem se mora inzistirati.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Ivana Paradžiković
Novi izazovi
Pogledajte koji je prvi javni angažman Ivana Paradžiković odradila nakon odlaska s Nove TV
Renault Twingo
DOBRA ODLUKA
Nakon dugo vremena sjela u auto i oduševila se
  • medvedgrad:

    Nevjerojatno je da u Europi postoji država u kojoj živi narod spreman birati predstavike drugom narodu i da je brojka obzirom na konstitutivnost, bitna, kao da se radi o divljim drustvima. Ocigledno Muslimani tj današnji Bošnjaci nisu spremni za drzavu ... prikaži još!vu i sami ju urušavaju.

  • ekv:

    Ne postoji civilizirani narod koji bi birao drugom narodu predstavnike. To govori sve. A nekuže da su oni manjina u regiji.

  • jadranko111:

    Svaka čast,ovo je velika pobjeda za Hrvate u BiH I veliki poraz bošnjačke politike preglasavanja hrvatskog naroda i izabiranja mu predstavnika od strane istih,kao što je to slučaj s tzv. Predsjednikom iz hrv.naroda Željkom Komšićem koji sve radi protiv interesa ... prikaži još! onih koje bi na papiru trebao zastupati,što je i logično jer su ga izabrali Bošnjaci.Ipak tiha hrvatska diplomacija daje rezultata,iako se ponekad čini da smo stalno u plitičkoj i diplomatskoj defenzivi.