Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grlić Radman optužio Vulina da promovira poraženu velikosrpsku politiku

Istaknuo je da je Hrvatska podržavala te da i dalje podržava europski put Srbije, ali i upozorio da taj put "ide preko Hrvatske"
09. svibnja 2021. u 16:37 36 komentara 4704 prikaza
Zagreb: Otvorenje izložbe Fasces of Europe u Francuskom paviljonu
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Srbijanski ministar unutarnjih poslova promovira poraženu velikosrpsku politiku i neutemeljeno prigovara Hrvatskoj koja nikada nije imala aspiracije na tuđi teritorij niti je tražila reviziju granica, rekao je u nedjelju ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Russian Foreign Minister Lavrov meets his Serbian counterpart Selakovic in Moscow ZAOŠTRENA RETORIKA Srbijanski šef diplomacije: Kako bi reagirali da se u Srbiji dogodila provokacija kao u Borovom Selu

Nakon izložbe "Faces of Europe" u povodu Dana Europe, šef hrvatske diplomacije je komentirao izjave Aleksandra Vulina koji je  Hrvatsku i Kosovo nazvao "braćom po oružju" i dodao kako bi Grlić Radman volio da može rasporediti "okupacijske snage na prostoru Srbije", ali da će mu za to trebati "mnogo više od onog što s (premijerom Kosova Albinom) Kurtijem može smisliti".

"Vulin promovira zapravu onu poraženu politiku Slobodana Miloševića, velikosrpsku politiku koja je osvajala, koja je tražila ono što joj ne pripada. Hrvatska nikada nije imala aspiracije na ničiji teritorij, dapače, nikada nije tražila neku reviziju granica", kazao je Grlić Radman novinarima.

Slične i vrlo oštre izjave o "braći po oružju" dao je i predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio da se varaju oni koji misle da će biti novih Oluja i pogroma.

"Vučić je 1995. u Glini rekao da Glina neće biti Hrvatska (...) tko će o oružju nego baš on", rekao je Grlić Radman

Ocijenio je da je prigovaranje Hrvatskoj "bježanje od vlastite odgovornosti i skretanje s jedne teme, koja nije tema, od drugih problema s kojima je Srbija opterećena".

Gordan Grlić Radman POSJET TIVTU Ministar Grlić Radman Hrvatima u Crnoj Gori poklonio knjigu Večernjeg lista

"Srbija je svjesna određenog međunarodnog pritiska kada je u pitanju priznanje Kosova, jer je to realnost, a onda određene frustracije žele projicirati na Hrvatsku", kazao je Grlić Radman.

Istaknuo je da je Hrvatska podržavala te da i dalje podržava europski put Srbije, ali i upozorio da taj put "ide preko Hrvatske".

Zapadni Balkan jedna je od dviju glavnih tema redovitog mjesečnog sastanka ministara vanjskih poslova koji se sastaju u ponedjeljak u Bruxellesu, a o pitanjima proširenja EU-a i Procesu stabilizacije i pridruživanja, koji je osmišljen za zemlje nastale raspadom Jugoslavije i Albaniju raspravljat će se i u utorak na sastanku Vijeća za opće poslove koje čine uglavnom ministri vanjskih poslova ili ministri zaduženi za europske poslove

Hrvatski ministar kaže da je Hrvatska "subjekt" i da će Srbija biti jedna od zemalja o kojoj će službeni Zagreb na toj raspravi morati dati neko mišljenje.

"Mi nismo zadovoljni sa stanjem demokracije, sa stanjem ljudskih prava, borbom protiv korupcije i općenito reformama koje se ne provode", rekao je Grlić Radman.

Zagreb: Ministar vanjskih poslova Grlić Radman sastao se s češkim kolegom Tomašom Petričekom MINISTAR VANJSKIH POSLOVA Grlić Radman odgovorio na optužbe srbijanskih dužnosnika: Antihrvatska histerija u Srbiji je nepotrebna

Hvatska je "odgovorna članica NATO-a i EU-a i sigurno da europski put Srbije ide i preko Hrvatske", naglasio je.

Grlić Radman dodaje da će Hrvatska sudjelovati u evaluaciji dostignuća Srbije u poglavljima 23 i 24, ističući pritom da je Hrvatska, što se manjinskih prava tiče, "paradigma u europskom kontekstu, najbolji primjer ostvarivanja tih standarda".

Podsjeća da srpska manjina ima tri zajamčena mjesta u Saboru te da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u Europskoj uniji koja ima na taj način razvijenu manjinsku politiku.

"Toga sa srbijanske strane nema, Beograd ne poštuje međunarodni ugovor iz 2004. kojim je osiguran reciprocitet", rekao je šef diplomacije, podsjećajući da je bilateralni ugovor međunarodni ugovor i da Hrvatska tu očekuje rješenje.

Što se tiče ostalih zemalja zapadnog Balkana i njihovim izgledima za pridruživanje europskom bloku, kazao je da je to proces na temelju vlastitih postignuća, izdvojivši pritom Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru.

"Mislim da bi tim redoslijedom zemlje mogle pomalo ulaziti u EU, ubrzati svoj proces", rekao je ministar, istaknuvši pritom da će najvažniji kriterij biti postignuće svake pojedine zemlje u ispunjavanju kriterija.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

piton
Uhvaćen trenutak
Nevjerojatna scena iz divljine: Piton je kao od šale progutao krokodila...
Renault Twingo
DOBRA ODLUKA
Nakon dugo vremena sjela u auto i oduševila se
 • Svevid:

  Vučić , Dačić, Vulin i mnogo drugih neće nikad priznati poraz velikosrpske politike, jer bi to bio i njihov osobni poraz. Treba biti oprezan na njihova podmetanja i vraćati još jače, jer oni su odgajani na mržnji.

 • Avatar S.kim.si.Takav.si.
  S.kim.si.Takav.si.:

  Jadniji ste vi i od Vulina i Daćića. Oni bar brane svoje a vi radite protiv naroda koji vam je dao povjerenje.

 • lider:

  Vučić je svojom politikom, cenzurom, kolektivnom lobotomijom stvori kult ličnosti u Srbiji i ja fa ne bih podcjenjivao.