Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bruna Esih:

'Ti cinkaroši i denuncijanti žele nas vratiti u mračno doba'

Bruna Esih
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/24
15.12.2017.
u 11:22

Mostov Marko Vučetić stao je u obranu hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice, poručivši kako Crna Gora želi upisati Bokeljsku mornaricu na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine tako da ignorira hrvatski identitet mornarice.

Pred saborskim zastupnicima danas je posljednji radni dan u kojem je na dnevnom redu samo glasovanje o svim raspravljenim točkama, nakon čega idu na "praznike" od mjesec dana zbog ustavne stanke u zasjedanju.

Prije toga, tradicionalno, zastupnici su zatražili niz stanki, što je dobro došlo s obzirom na to da nije radio sustav za elektroničko glasovanje pa je napravljena malo dulja stanka dok se to ne popravi.

Bruna Esih iz Neovisnih za Hrvatsku zatražila je od premijera i Vlade da osigura da društvene mreže poštuju hrvatske zakone i Ustav, a od Odbora za medije da održi tematsku sjednicu na temu Facebookove cenzure.

– Unaprijed smišljena, organizirana i sustavno provođena akcija skupine koja se ne može pomiriti s drukčijim stavovima zloćudno je i sustavno prijavljivala ljude koji su na društvenim mrežama izražavali svoje stavove ili osjećaje u povodu smrti Slobodana Praljka. Temeljem tih prijava Facebook je te objave brisao ili blokirao, a kad su te skupine uvidjele da to pali, počele su prijavljivati sve nepoćudne osobe, pa su mnogi profili i stranice ugašeni. Ti cinkaroši i denuncijanti, koji su naveli Praljka da ispije otrov, žele nas vratiti u mračno doba jednoumlja i Jugoslavije – kaže Esih koja ove prijave Facebooku vidi kao nastavak specijalnog rata.

Bruna Esih
1/24

– Neprihvatljivo je da se u 21. stoljeću nad bilo kime provodi cenzura, svakome treba biti zajamčena sloboda mišljenja. Brisanje objava i blokiranje profila predstavlja ogledni primjer cenzure i kršenja Ustava. I samom premijeru brisane su objave. Jedan državnik sebi i Vladi ne smije dopustiti da se ovo događa bez sankcija. Na sličnim primjerima Njemačke može se vidjeti da država može utjecati na tvrtke poput Facebooka, Twittera ili Googlea, firme koje posluju u Hrvatskoj trebaju postupati sukladno zakonu – poručila je Esih.

Mostov Marko Vučetić stao je u obranu hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice, poručivši kako Crna Gora želi upisati Bokeljsku mornaricu na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine tako da ignorira hrvatski identitet mornarice.

– U Sabor su danas došli članovi hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice, želi ih se istrgnuti od njihove duhovnosti i kulture. Skandalozan je taj proces u Crnoj Gori kojim se mornarica želi otrgnuti od kola svetog Tripuna. Žele uvrstiti Bokeljsku mornaricu na UNESCO-vu listu, ali da se negira bitni hrvatski identitet mornarice. Ovo je za Sabor dramatičan trenutak preko kojeg ne smijemo prijeći i obvezuje sve zastupnike da se odupremo tim pokušajima kojima se pokušava negirati početak mornarice u povijesnom smislu. Godine 809. započelo je nešto hrvatsko, kulturno, univerzalno i svjetsko u Boki, a danas nam prijeti opasnost da nestane to hrvatsko, pa nestaje i to kulturno, univerzalno i istinito. Mi, zastupnici, ne smijemo biti svjedoci koji će dovesti do toga da ovo nestane – kazao je Vučetić te zaradio pljesak prisutnih članova hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice.

SDP-ov Željko Jovanović progovorio je o nefunkcioniranju sustava zdravstva, posebno o problemu Fonda skupih lijekova.

– Sustav zdravstva trenutačno ne funkcionira zbog nebrige i nesposobnosti ministra koji nije ispunio ni jedno svoje obećanje. Sramotno je kako se ponašao prema roditeljima oboljelih od spinalne mišićne atrofije. Obećali su on i premijer pomoći, premijer otišao u Europu, ministar se izgubio, a od obećanja ništa – kaže Jovanović. Prema planu rada Vlade, dodaje, trebao se do kraja ove godine usvojiti niz zakona koji bi unaprijedili sustav zdravstva, no ni jedan od tih prijedloga Vlada još nije predložila Saboru. Objasnio je kako ljudi žive sve dulje, a kroz godine će se pojavljivati čitava paleta novih lijekova koja će omogućiti da se živi i dulje i kvalitetnije.

– Ali toga neće biti u Hrvatskoj jer neće biti sredstava za nove lijekove. Zdravstvo će iduće godine dobiti 1,2 milijarde kuna manje, pa će se dogodine opet sanirati i reći kako je premijer dobar jer je dao zdravstvu, a u biti će samo vratiti ono što im je sad uzeo. Na početku idućeg zasjedanja moramo dobiti paket zdravstvenih zakona kako bi građani imali dostupne skupe lijekove temeljem modernih smjernica. Danas se tri milijuna života spasi zbog cjepiva, pred nama su i najnovija istraživanja koja će dati šansu ženama oboljelima od karcinoma dojke. Prema tome, Kujundžiću, počnite raditi svoj posao – pozvao je Jovanović.

HDZ-ova Ljubica Lukačić pohvalila je inicijativu o zapošljavanju osoba s invaliditetom u Čoko baru Hedonija u Križevcima, koji je jučer otvorila predsjednica Republike prilikom posjeta županiji.

– Ondje rade osobe s invaliditetom. One su našle svoje mjesto na tržištu rada. Proizvodit će i zapošljavati još više osoba s invaliditetom – kazala je Lukačić te dodala kako bombonima na stolovima radnici žele zastupnicima na simboličan način zahvaliti jer donose propise koji promiču zapošljavanje osoba s invaliditetom i profesionalnu rehabilitaciju.

Nakon što su zastupnici iznijeli teme zbog kojih su zatražili stanke, dogovorena je nova kratka stanka kako bi se popravio sustav za glasovanje.

Komentara 63

ST
stefj
11:58 15.12.2017.

Eh, ako maknemo razne pridjeve ostaje nam činjenica da postoji organizirana grupa koja nadzire društvene mreže i prijavljuje sadržaje koji njima nisu po volji. Da li je to udarac na slobodu izražavanja? Naravno da je... Naročito ako znamo da se ta mišljenja ne mogu izraziti kroz mainstream medije. Mainstream mediji danas formiraju "javno mišljenje" kroz razne tekstove, namještene reportaže, ankete koje služe svemu, samo ne istraživanju i sl... Slobodni komentari i postovi na Facebooku, Twitteru i na raznim portalima smetaju toj "izgradnji mišljenja"... Teško da se tu nešto može napraviti, udruge koje bi se borile protiv toga sigurno ne bi dobile novac iz proračuna, a mi smo siromašno društvo da bi građani sami prilozima to financirali. Ako se financira izvana, onda je to opet podložno nečijim tuđim interesima... Postoji jedan detalj koji naši mediji stalno zaobilaze, a to je da je SDP prvi kod nas organizirao grupe koje se bave "odgojem građana" i koje ozbiljno djeluju već nekih 4-5 godina. Te grupe forsiraju teme na mrežama, rade halabuku, plasiraju dezinformacije itd. SDP se ozbiljno toga primio nakon zadnjeg velikog plenuma kada su bili na vlasti, plenuma na kojem je glavni zaključak bio da treba preodgojiti građana (doslovno tim riječima)...

DU
Deleted user
12:36 15.12.2017.

E zlato moje dimnjačarsko!

IL
ilijan
11:56 15.12.2017.

Boka i Kotor su sinonim Hrvatstva kao takvi će uvijek ostati u kulturnom i religijskom sastavu Hrvatske kao i Vojvodina i BiH, Nikada ih nitko neće otrgnuti iz naručja majke domovine Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije