Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Miro Bulj:

Elitama koje su grabile iz džepova tvrtki poručujem: Nećete!

Miro Bulj
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
Autori: Tea Romić, Hina
14.12.2017.
u 13:27

Nešto kasnije stanku je tražio i HSS i to kako bi kritizirao činjenicu da zastupnici sutra idu na "praznike" od mjesec dana zbog ustavne stanke u zasjedanju Sabora od 15. prosinca do 15. siječnja.

Saborska zastupnica SDP-a Romana Jerković upozorila je u četvrtak na problem rastućeg siromaštva djece u Hrvatskoj te poručila kako se u socijalnoj državi ne bi smjelo dozvoliti da nema novca za djecu, a da ima za blindirane automobile ili borbene zrakoplove te je najavila kako SDP u saborsku proceduru šalje prijedlog zakona o dječjem doplatku kojim traže povećanje doplatka za 50 posto.

"Vlada ne čini ništa, ima u planu povećati broj obitelji koje će koristiti dječji doplatak... Brine li nekog iz vlade to što su djeca u nekim školama gladna, stupanj relativnog siromaštva djece u Hrvatskoj veći za 7 posto od europskog, a stopa dugotrajnog siromaštva tako visoka da su Bugarska i Rumunjska jedine lošije od nas. Dječji doplatak se nije mijenjao 17 godina i iznosi 200, 250 ili 290 kuna", navodila je Jerković nakon stanke koju je zatražila na početku saborskog zasjedanja.

Obitelji motiviraju stalan posao, vrtić, topli obrok i besplatni prijevoz. "Vlada šalje pogrešnu poruku dijeljenjem darova u privatnim vrtićima, djeci iz dobrostojećih obitelji", ustvrdila je.

Podsjetila je da u Hrvatskoj u 76 općina uopće nema vrtića.

Babić (HDZ): Demografska reforma je "reforma svih reformi" 

Njezine prozivke da se ne vodi briga o siromašnima odbacio je HDZ-ov Ante Babić.

Vlada ne zatvara oči pred siromaštvom, činjenica je da ono postoji u Hrvatskoj, ali podaci govore da se siromaštvo, srećom, ne povećava već smanjuje, rekao je Babić.

Točno je, kaže, da se dječji doplatak nije mijenjao 17 godina, ali Vlada zato mijenja dio vezan za doplatak tako da se gornji prag za djecu povećava s 50 na 70 posto proračunske osnovice, odnosno s 1663 na 2328 kuna, a broj korisnika sa 186 tisuća na 278 tisuća, odnosno za 50 posto, a broj djece u kućanstvima korisnika za 41 posto.

Babić je također dodao da je Vlada formirala Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje donosi konkretne mjere za smanjivanje siromaštva, ocijenivši također da je za Vladu demografska reforma "reforma svih reformi".

Strenja Linić (Most) pozvala premijera da održi obećanje

Saborska zastupnica Mosta Ines Strenja Linić pozvala je premijera Andreja Plenkovića da održi obećanje dano roditeljima djece oboljele od spinalne mišićne atrofije i da se donese plan njihova liječenja.

"Premijer je prije dva tjedna dao obećanje da će u roku dva tjedna donijeti plan liječenja za djecu oboljelu od spinalne mišićne atrofije. Međutim, dogodilo se nije ništa. Danas ističe taj rok i nijednog roditelja nitko nije pitao da dostave medicinsku dokumentaciju", rekla je Strenja Linić nakon stanke u Hrvatskom saboru te pozvala premijera da "održi svoje obećanje".

Strenja Linić: Fond s donacijama građana nije rješenje

Za "francuski model" osnivanja fonda za inovativne lijekove u koji bi građani uplaćivali donacije, a kojeg je predložio ministar zdravstva Milan Kujundžić, rekla je da nije rješenje. Umjesto toga, predložila je formiranje posebnog fonda za inovativne lijekove koji nisu na listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) , mimo već postojećeg Fonda za skupe lijekove za koje sredstva osigurava HZZO i koji je namijenjen samo za lijekove koji se nalaze na listi.

Taj fond bio bi za lijekove koji se ne nalaze na listi HZZO-a, ali koji su na listi Europske agencije za lijekove i koji bi, po ubrzanoj proceduri i na temelju jasnih medicinskih indikacija, dodjeljivao lijekove djeci kojoj su potrebni, pojasnila je.

Pogledajte zajedničku izjavu o presudi ICRY-a u Saboru:

Miro Bulj
1/24

Živi zid predlaže kako riješiti probleme zviždača

Saborski zastupnik Živog Zida Ivan Vilibor Sinčić najavio je kako u proceduru šalju Zakon o zviždačima kojim će se, kaže, temeljito i trajno riješiti njihov problem, a s tim ciljem predlažu ustanovljavanje institucije pravobranitelja za zaštitu prijavitelja nepravilnosti.

"Zakon predlaže instituciju pravobranitelja koji bi vodio skrb o onima koji se usude progovoriti o nepravilnostima", naglasio je Sinčić nakon saborske stanke na početku zasjedanja Hrvatskog sabora.

Živi zid je, kaže, prijedlog radio u suradnji sa zviždačima i po uzoru na neke druge zemlje.

"Predlaže se način prijavljivanja nepravilnosti u radu poslovnih subjekata, stjecanje i trajanje statusa prijavitelja nepravilnosti u radu poslovnih subjekata, status prijavitelja s invaliditetom, status člana obitelji smrtno stradalog prijavitelja, zaštita i prava prijavitelja i člana njegove obitelji, rehabilitacija prijavitelja, djelokrug rada pravobranitelja za zaštitu prijavitelja nepravilnosti", isticao je Sinčić.

Mostov Miro Bulj zatražio je stanku kako bi podsjetio na teško stanje radnika Dalmacijavina, koji su nakon prosvjeda na Markovom trgu ušli u Sabor i odslušali Buljevu stanku sa saborske galerije.

- Radnici Dalmacijavina su ljudi koji su tolike godine radili, a jedino što traže su njihova prava, mukom zarađene plaće... Godinama su, i prije stečaja teško preživljavali. To je jauk do neba da se radnicima brojnih hrvatskih tvrtki, a Dalmacijavino je eklatantan primjer, ne isplaćuju zarađene plaće. Osim toga, radnici dolaze ovdje i s konstruktivnim prijedlogom kojim se odriču svoje imovine kako bi se riješio problem. Radnicima se zahvaljujem na posjeti, konstruktivnim prijedlozima i borbi za prava radnik, a političkim elitama koje su grabile iz njihovih, i džepova mnogih drugih tvrtki-problema poručujem #NE_ĆE_TE" – kazao je Bulj. Od 64 milijuna kuna svojih potraživanja dosad nisu dobili ni kune, zaključuje.

Nešto kasnije stanku je tražio i HSS i to kako bi kritizirao činjenicu da zastupnici sutra idu na "praznike" od mjesec dana zbog ustavne stanke u zasjedanju Sabora od 15. prosinca do 15. siječnja.

- Sutra idemo svi zajedno na nezasluženi godišnji odmor u trajanju od mjesec dana, no mi u HSS-u smatramo da bismo se, zbog svih birača, svih stranaka i svih građana te privilegije trebali odreći. Neka zastupnici budu slobodni, primjerice, kad i blagajnice u trgovačkim centrima. To je najbolji način da hrvatski preplaćeni političari pokažu dozu solidarnosti prema hrvatskoj sirotinji. Dok će vas većina uživati u stranim zemljama na skijanju na račun poreznih obveznika, hrvatski će radnici cijelo vrijeme raditi kako bi zaradili svoje minimalne plaće – kazao je HSS-ov Mladen Madjer.

Komentara 42

Avatar BuzzLightyear
BuzzLightyear
12:23 14.12.2017.

A zašto drugarica Jerković ne predloži da se 950 mil kn koje RH godišnje izdvaja za partizanske boračke penzije ne usmjere na djecu? Tad bi bila dosljedna i "faca". Ovako samo čisti populizam.

DU
Deleted user
12:50 14.12.2017.

šljuko bila si na vlasti,što si napravila,kafenišeš sa pipl mast trast as i dogovarate strategiju,srami se sramoto

BE
BeroII
12:57 14.12.2017.

Drugarice Jerković, koliko ste vi za svoje vladavine povećali dječje doplatke ? ? ? Koliko ste svojim "mnogim rebalansima proračuna", namaknuli sredstava za djecu i dječje doplatke ? ? ? Imali ste od kuda namaknuti, npr. od mirovina "boraca" koji ju dobivaju i 72 godine nakon završetka II sv. rata. Od razno raznih udruga koje jedino rade "u korist štete" Hrvatske. Ma ništa pohvalno vi niste napravili osim što ste nas rekordno zadužili. A i ono što ste pozitivno napravili, vrlo ste brzo prestali primjenjivati. I drugarice SKOJ-evko, ubuduće, prije nego otvoriš zločestu gubicu, uključi mozak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije