Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPLAŠILO IH TESTIRANJE MIG-A

Brojni građani mislili su da se dogodio potres, EMSC: Ovo je karta stotina prijava

Dojava o potresu
Foto: EMSC
1/3
03.07.2022.
u 08:44

Nakon što su prijave počele stizati jučer iza 12 sati, EMSC je objavio kako građani javljaju da se dogodilo podrhtavanje, no kako ga oni nisu registrirali

Snažan tutanj uznemirio je i uplašio stanovnike Zagreba i okolice jučer oko 12.20 sati. Ispostavilo se da je riječ o testiranju MIG-a koji je probio zvučni zid, no mnogi su prvotno smatrali da se dogodila eksplozija ili - potres. Stotine ljudi tako je podrhtavanje tla prijavilo preko aplikacije Euromediteranskog seizmološkog centra (EMSC). 

EMSC je objavio kartu zaprimljenih prijava građana, a na njoj se može vidjeti kako ih je najviše pristiglo iz Zagreba, a potom Velike Gorice i Siska. 

Nakon što su prijave počele stizati jučer iza 12 sati, EMSC je objavio kako građani javljaju da se dogodilo podrhtavanje, no kako ga oni nisu registrirali. 

- Trenutačno nemamo seizmičkih podataka koji potvrđuju ovu detekciju - izvijestio je jučer EMSC, prije nego što je bilo poznato što se zapravo dogodilo. 

Građani su bili zbunjeni zbog toga što nije bilo najave i obavijesti o letovima, iako je to uobičajena praksa. Naime, MORH inače i nekoliko dana unaprijed javlja kada će se letovi odvijati, na kojem području i u koje vrijeme. Jučer su to napravili oko sat vremena nakon što je odjeknuo glasan tutanj. 

- U okviru zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila u subotu, 2. srpnja 2022., u vremenu od 12 do 14 sati provode letove tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida - dio je njihova priopćenja u kojem su građane zamolili za razumijevanje. 

Treba li zabraniti prelete supersoničnih zrakoplova iznad naseljenih područja?

Zagrepčane je glasan zvuk dodatno uplašio zbog toga što su se u podne čule i sirene. One su, naime, uobičajene za svaku prvu subotu u mjesecu jer se radi o, kako navodi Civilna zaštita, provjeri sustava javnog uzbunjivanja. 

- Redovno ispitivanje ispravnosti sustava javnog uzbunjivanja provodi se svake prve subote u mjesecu u 12:00 sati oglašavanjem znaka "prestanak opasnosti“, čime se kontrolira funkcionalnost sustava javnog uzbunjivanja, a ujedno uvježbava rukovanje sustavom i provjerava djelotvornosti protokola potpisanih s elektroničkim medijima - navodi Civilna zaštita.

Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Hazl113
Hazl113
08:47 03.07.2022.

Ok, i čemu sada to ponavljat od jučer. Glupost.

DU
Deleted user
09:24 03.07.2022.

Građani iz vl-a nametljivo uporni. Nevjerojatno.

SO
soovls
12:00 03.07.2022.

Eto šta se dogodi narodu kada im uskratiš obavezno služenje vojnog roka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije