Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPAD AUTOBOMBOM

Broj mrtvih u terorističkom napadu u Somaliji narastao na više od 70. Većina žrtava studenti

Teroristički napad u Somaliji
Foto: FEISAL OMAR/REUTERS/PIXSELL
1/2
28.12.2019.
u 11:59

"Potvrđeno je da je 76 mrtvih i 70 ozlijeđenih. Broj bi mogao biti i veći", rekao je za francusku novinsku agenciju Afp ravnatelj službe hitne pomoći Abdukadir Abdirahman Hadži.

Broj mrtvih u terorističkom napadu u subotu u somalskoj prijestolnici narastao je na više od 70, objavili su bolnički izvori, prenose agencije.

"Potvrđeno je da je 76 mrtvih i 70 ozlijeđenih. Broj bi mogao biti i veći", rekao je za francusku novinsku agenciju Afp ravnatelj službe hitne pomoći Abdukadir Abdirahman Hadži.

Ravnatelj bolnice Medina Mohamed Jusuf je kazao kako su u napadu, prema njegovim informacijama, ubijene 73 osobe, a nakon napada automobilom bombom na kontrolnu točku u Mogadišu u bolnicu je dopremljeno 54 ozlijeđenih, prenosi dpa.

"Sve što sam vidio bila su rasuta trupla uslijed eksplozije, a neka od njih toliko su izgorjela da su neprepoznatljiva", kazao je za BBC Sakarije Abdukadir koji se našao u blizini napada. 

Nakon snažne eksplozije 55-godišnji Sabdow Ali, koji živi u blizini, kazao je da je izašao iz kuće i prebrojao u blizini najmanje 13 mrtvih.

"Deseci ozlijeđenih vrištali su i zvali u pomoć no policija je otvorila vatru i pobjegao sam natrag u kuću", kazao je za Reuters.

Gradonačelnik Mogadišua Moar Muhamoud kazao je da su većina stradalih studenti, prenosi Reuters. 

Policija zasad nije objavila službeni broj mrtvih.

Vlasti su ranije medicinskom osoblju rekle da ne otkrivaju tu brojku kao što su to činile ranije, a novinarima je zabranjen pristup mjestu napada. Somalija je poprište sukoba od 1991., kad su klanske paravojske zbacile diktatora Siada Barrea i potom se međusobno sukobile. 

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za ovaj čin, no na tom području česti su napadi militantne skupine al-Šabab. Riječ je o organizaciji povezanoj s Al Kaidom koja već deset godina vodi borbu protiv tamošnjih vlasti.

Protjerana je iz prijestolnice 2011., no i dalje kontrolira dijelove države, piše BBC. Petero ljudi ubijeno je ranije ovaj mjesec kad je al-Šabab napao hotel u Mogadišu, popularan među političarima, diplomatima i vojnim licima. 

Komentara 4

ZO
Zooltan
14:11 28.12.2019.

Bog sve vidi i kaznit će teroriste

JJ
Jokoovo Jokoono
14:15 28.12.2019.

Da bi nastale fundamentalne promjene u našoj civilizaciji potrebno je mnogo učiniti. Naša civilizacija počiva na relativno zločinackoj osnovi i to je velika tragedija za ljudski rod i za čovjeka kao pojedinca. Religija kso i princip rata kao tobože odbraneane dobra od zla su najveći krivci nesreće čovječanstva. IS vodi „džihad” koji ima tri različita konteksta u Kuranu: Unutrašnja borba za očuvanje islamske vjere Borba za očuvanje islamskog društva Općenita borba za obranu islama U zapadnom svijetu naziv džihad često se prevodi kao „sveti" rat koje islamski intelektualci odbaciju ali realne etičke i intelektualnointelegentne refutacije nemaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije