Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedinstven projekt

Brodska Kuća tambure bit će završena europskim novcem

Muzej tambure u Tvrđavi Brod
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
1/2
31.03.2023.
u 18:22

U Kući tambure bit će i multimedijalni centar, radionica za izradu tamburaških glazbala, suvenirnica, koncertna dvorana

U Slavonskom Brodu europskim novcem gradit će u svijetu jedinstvenu Kuću tambure, interaktivni interpretacijski centar koji će od zaborava sačuvati ovaj tradicionalni slavonski instrument, ali i stvarati inovativne kulturno-umjetničke i edukacijske sadržaje.

Za opremanje 660.000 €

Realizacija ovog, gotovo četiri milijuna eura vrijednog projekta kasnila je zbog dugotrajnog i zahtjevnog procesa javne nabave. Nakon završetka infrastrukturnih radova, sada slijedi druga faza – više od 660 tisuća eura vrijedno opremanje unutarnjih prostora novoobnovljenog sjevernog kavalira brodske Tvrđave, u kojem će biti smještena Kuća tambure, a koji je zahvaljujući novcu iz Europske unije odjenuo novo ruho.

– Zadovoljni smo što ćemo zahvaljujući fondovima Europske unije uspješno privesti kraju i ovaj projekt, koji će obogatiti našu kulturno-turističku ponudu, ali isto tako i što ćemo u Tvrđavi imati jedinstven muzej posvećen tamburici, našem tradicionalnom slavonskom instrumentu – rekla je zamjenica gradonačelnika Marina Martić Puača.

Uz prikupljene izloške, u budućoj Kući tambure nalazit će se i multimedijalni centar, radionica za izradu tamburaških glazbala, u kojoj će majstori moći pokazati ono što proizvedu, te suvenirnica. U dijelu prostora bit će i polivalentna koncertna dvorana te arhivsko-dokumentacijski centar. U Gradu vjeruju da će svi radovi biti završeni do kraja ove godine.

Dovršetkom projekta izgradnje Kuće tambure, kao suvremenog interpretacijskog centra posvećenog tamburi, posjetitelji će dobiti moderan prostor u kojem će taj tradicionalni glazbeni instrument moći doživjeti kroz zvuk i prostor. Slavonski Brod će dobiti moderan i funkcionalan prostor za koncerte, probe, izložbu vrijednih eksponata tambura i edukaciju posjetitelja o povijesnom značaju i tradiciji tambure u Slavoniji.

Bitno i za gospodarski razvoj

Posjetitelji će u novom muzejskom prostoru moći doživjeti tamburu kroz brojne zanimljive interaktivne sadržaje.

– Vjerujemo da će Kuća tambure značajno pomoći u očuvanju kulturne tradicije Slavonije i njenom približavanju mlađim generacijama. Riječ je o projektu koji će značajno doprinijeti turističkoj ponudi, urbanizaciji i kulturnom razvoju Tvrđave Brod, a što će sigurno ojačati i gospodarski razvoj Slavonskog Broda – izjavio je ranije Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda.

VIDEO Jedan od 10 najtraženijih poslova nitko ne želi raditi: 'Svi misle da mogu, ali to nije tako'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije