Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LAKŠE SE DIŠE Nakon ugovora o državnoj potpori brodarima škverani su malo odahnuli

Brodograditelji su čekali premijera kao Spasitelja

16.02.2009.
u 15:50

SPLIT – Čekali smo ga kao Spasitelja. Svi imamo kredite, nitko nije siguran hoće li idući mjesec primiti plaću. Imamo još ugovorene samo dvije narudžbe. Znamo da privatizaciju ne možemo izbjeći, ali najvažnije je da ćemo i dalje graditi brodove – kazuju na navozima Brodosplita škverani, zadovoljni što im je premijer Sanader čvrsto obećao sačuvati brodogradnju i radna mjesta.

Strepe za budućnost, ali ipak im se, tvrde, “ukazalo svjetlo na kraju tunela” u petak kasno poslijepodne, kada su baš u njihovu škveru potpisani ugovori o državnoj potpori od 144 milijuna kuna za gradnju šest brodova za hrvatske brodarske tvrtke.

Zadarska Tankerska plovidba dobiva 56,4 milijuna kuna za 2 aframax tankera, koja su već sagrađena u Splitu, Jadroplov će dobiti 42,8 milijuna kuna za 2 broda za prijevoz rasutih tereta, koji će se također graditi u Brodosplitu, a na račun Uljanika Plovidbe iz Pule sjest će 44,4 milijuna kuna državnih potpora za dva tankera koja će se graditi u riječkom 3. maju.

Pelješki most
Splitskim brodograditeljima, prije svega sindikalistima, “dobro” je sjela premijerova izjava da će u privatizaciji pri odabiru strateškog parnera s Vladom usko surađivati uprave škverova i sindikati te da će budući vlasnik biti onaj koji zajamči nastavak brodograđevne djelatnosti i očuvanje radnih mjesta. Razveselila ih je i najava da će Brodosplit biti ozbiljan sudionik gradnje Pelješkog mosta, a sigurno će posla biti i u drugim, velikim projektima u građevinarstvu.

Nakon posjeta predsjednika Vlade i predsjednika Sabora, koji su u Brodosplit stigli u 16 sati, krenule su priče da su došli kada su škverani otišli doma, da se s njima izravno ne susretnu. Jer, škver je “bomba”!

Splitski brodograditelji kažu da to nije točno. Rade u dvije smjene. Ivo Sanader nije izbjegao razgovor s radnicima, “svojim Splićanima”, ali ni oni se nisu libili reći mu ono što ga pripada. Najvažnije im je da će posla biti, da će Brodosplit opstati i ostati. Poklopilo se to, istina, s predizbornom kampanjom, ali, naglašavaju, oni ionako nisu političari. Koji ih prečesto naljute. Spremni su “krvavo” šljakati. Kao i do sada. Nije im do igara.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije