Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Brođani zabrinuti: 'Osamdesetak sati smo u ljubičastom, a nitko ne reagira'

Bilo bi veoma bitno da reagira netko iz hrvatskih institucija reagira i zatraži objašnjenje što se događa u Rafineriji – dodaje Tot-Đerđ.
19. prosinca 2019. u 16:30 4 komentara 769 prikaza
Slavonski Brod: Konferencija za medije udruge Eko-Integral o zagađenju zraka
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Četrnaest mjeseci nakon havarije u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, zrak u Slavonskom Brodu ponovno je zagađen. Nakon duljeg razdoblja "ugodnog" i neonečišćenog zraka, osim možda prisutnosti tu i tamo povećanog prizemnog ozona, stanovnici Slavonskog Broda opet se našli u teškoj situaciji, možda najtežoj u posljednje tri–četiri godine. Članovi udruge Eko-Integral upozorili su danas (četvrtak) na najnovije alarmantne pokazatelje o visokim koncentracijama lebdećih čestica PM2,5 i PM10 te poručili kako nema sumnje da je uzrok onečišćenja u Bosni i Hercegovini. Osim zagađenja iz Rafinerije, Brođani su izloženi i pozadinskom zračenju iz termoelektrana u Stanarima, Lukavcu, Ugljeviku, Zenici i Tuzli.

Đuro Đaković 'ŽIVIMO U AGONIJI' Dva mjeseca rade bez plaće: Što ću na Badnjak reći djetetu? Čeka dar!

- Na mjernoj stanici u Rafineriji u srijedu u ponoć zabilježeno je onečišćenje lebdećim česticama PM10 u visini od 387 mikrograma po kubnom metru, a granica je 50. Najtragičnije je to što je Brod osamdesetak sati u Europskoj agenciji za zaštitu okoliša označen ljubičastom bojom, koja predstavlja ekstremno onečišćenje zraka. Nažalost, ne reagira ni gradska niti županijska vlast, o Ministarstvu da i ne pričam, iako znam da su o svemu informirani jer sam im osobno poslao više mailova – kaže predsjednik Eko-Integrala Peter Tot-Đerđ.

Unatoč najavama resornog ministarstva u RS-u kako će Rafinerija s radom krenuti tek sredinom iduće godine, očito je kako se ondje već sada nešto intenzivno radi. Navodno je riječ o radu u tzv. duvalištu bitumena, a svakako i o održavanju temperature i tlaka u postrojenjima u pogonu.

- Bilo bi veoma bitno da reagira netko iz hrvatskih institucija reagira i zatraži objašnjenje što se događa u Rafineriji – dodaje Tot-Đerđ.

Sarajevo ZAGAĐENJE Nakon Sarajeva i u Srbiji zabrinuti zbog zagađenja zraka

Brodski ekološki aktivisti napominju kako je situacija iz dana u dan sve gora i kako takvo stanje traje već desetak godina. Apeliraju da se dva postojeća povjerenstva, od kojih jedno djeluje na županijskoj, a drugo na međudržavnoj razini, sastanu i uđu u pravi analitički proces sankcioniranja stanja u Rafineriji.

- Neizvjesnost ubija. Naši ljudi koji žive u zagađenom zraku pitaju do kada će to trajati, pa bih volio da ta povjerenstva prorade i daju vremenske rokove kada će se završiti sanacija Rafinerije te kako i kada ćemo živjeti bolje – rekao je Ante Nikolaš, tajnik udruge.

Vrtovi Hrvatske
Mala škola imuniteta:
Koji vitamini i minerali brane naše tijelo?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
  • Prigor:

    Pa da ,kolinda je rekla na tv da je sa putinom rešila smrad i bilo bi lepo kada biste kolindi kao veliko fala dali u nedjelju glasove .Zaslužili ste da vas se voza još 5 godina.

  • Žegarni:

    "Bilo bi veoma bitno da reagira netko iz hrvatskih institucija reagira i zatraži objašnjenje što se događa u Rafineriji – dodaje Tot-Đerđ." Kakva je ovo recenica? Zar je stvarno nepismenost od posebne vaznosti da postanes novinar?

  • mala_sova:

    Pa zar Kolinda to već nije riješila, već 5 godina laže kako se to rješava.