Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ŽIVIMO U AGONIJI'

Dva mjeseca rade bez plaće: Što ću na Badnjak reći djetetu? Čeka dar!

Đuro Đaković
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/6
18.12.2019.
u 21:02

Radnici Đure Đakovića Industrijskih rješenja rade bez plaće

Uopće nije lijepo, živimo u agoniji. Slušamo razne priče kako će nam pomoći, kako će nam dati, kako ćemo biti svi isti. No mi se uopće ne osjećamo dijelom priče o Đuri Đakoviću. Imamo osjećaj da su nam svi okrenuli leđa. Dolazi Božić i Nova godina. Svi imaju svoje potrebe, pa tako i mi i naše obitelji. Što ja ili bilo tko od nas možemo reći svom djetetu na Badnjak? Eto, tata nije imao novaca da ti kupi poklon zato što čike nisu imale novaca da mu isplate plaću. Zar to nije žalosno?

Poziv ministru Horvatu

Tako je Dejan Smajić, radnik Đuro Đaković Industrijskih rješenja odgovorio na pitanje kakav je osjećaj dva mjeseca dolaziti na posao bez plaće.

Članovi štrajkaškog odbora ĐĐ Industrijskih rješenja na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Slavonskom Brodu požalili su se kako 60 radnika ove tvrtke, za razliku od ostalih radnika grupacije, još nisu dobili plaće za listopad. Radnici se zato osjećaju manje vrijednima i diskriminiranima, pogotovo jer se rješenje njihovog problema još ne nazire. Razlog neisplate plaća je to što su bivši radnici koji su sporazumno napustili tvrtku blokirali njezin račun zbog neisplaćenih otpremnina.

– Osjećamo se jadno. U svakoj državi je normalno da čovjek koji zaradi plaću i dobije tu plaću. Još uvijek se nadamo da će ministar Horvat, predsjednica i ostali ispuniti svoja obećanja i da to neće ostati mrtvo slovo na papiru – rekao je Smajić.

U štrajkaškom odboru kažu kako od petka 13. prosinca ministra gospodarstva Darka Horvata smatraju najodgovornijim za neisplatu plaća u Đuri Đakoviću. Država je taj dan pomogla u isplati plaća za 700 radnika ĐĐ Grupe i ĐĐ Specijalnih vozila, pa oni ne vide zašto se nije mogao pronaći novac i za njih.

– Ako se ministar već upustio u pomaganje Đuri Đakoviću, onda smo trebali biti svi jednaki ili je jednostavno trebao reći da neće pomoći. Onda bismo barem svi bili u istoj kaši – rekao je Igor Safundžić, zamjenik predsjednika sindikata ĐĐ Industrijskih rješenja.

Iz štrajkaškog odbora napominju kako su se radnici naslušali brojnih obećanja. S različitih strana poručivano im je kako će plaće za Industrijska rješenja biti isplaćene najkasnije do 16. prosinca, no pokazalo se da od toga nema ništa. Kažu da, kako čuju, tri tvrtke unutar grupacije 29. prosinca idu u predstečaj, iako je ministar obećao da stečaja u Đakoviću neće biti.

– Moramo upitati gdje su silni milijuni koji su upumpani u Đuru Đakovića. Zašto nitko ne provodi istragu o tome? Đuro Đaković ponovno traži kredit za daljnje financiranje, ali time se ništa neće dobiti ako ostanu svi čelni ljudi koji su i sada ovdje. Uz kredit mora i ići i smjena Nadzornog odbora te imenovanje nove uprave – poručuje Safundžić.

Nema ni za otpremnine

Glavni sindikalni povjerenik ĐĐ Industrijskih rješenja Stjepan Mirković ispričao je kako je u ovoj tvrtki nekad bilo posla preko glave. Radili su poslove koje ne radi nitko u Hrvatskoj, pa i šire, od mlinova, spremnika, peći, posuda pod tlakom itd., da bi im na kraju netko jednim potezom pera poručio kako nisu profitabilni.

– Čini se da bi nama bilo najbolje uzeti otpremnine i otići, ali ne možemo više ni to, jer više nema novca ni za otpremnine. Možda ovi iz uprave čekaju da damo otkaze i odemo, ali nećemo. Nadamo se da će danas-sutra netko ipak doći tu i da će trebati ove poštene i dobre radnike – poručio je Mirković.

Ključne riječi

Komentara 11

BO
boginjakuga
21:12 18.12.2019.

Kolinda i njen anemicni nemaju tih problema oni ce svojoj djeci kupiti poklone

RO
ronyday
09:23 19.12.2019.

Od direktora pa do najmanjeg radnika svi su doprinosili propasti tog poduzeća kao i svih sličnih gdje se ne zna gazda i gdje svi mogu krasti što im je dostupno, raditi prosjčeno 2 sata dnevno, praviti škart, zdravi na bolovanjima sve ono što se ne može u jednoj tvrtki u kojoj se zna tko je gazda i tko pazi na sve nepravilnosti.

Avatar lasta mala
lasta mala
23:29 18.12.2019.

Ovo je tako tužno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije