Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

SAD: 'Rusija pokušava do opreme i novca, ali joj ne ide'. Aktiviran reaktor nuklearke Zaporižje

A general view of a crater left by a Russian missile strike in Zaporizhzhia region
Foto: VIDEO OBTAINED BY REUTERS/REUTER
1/6
02.09.2022.
u 17:48

Teretni brod koji je prevozio više od 3.000 tona kukuruza iz Ukrajine dotegljen je na sidrište u Istanbulu nakon što se nakratko nasukao i zaustavio promet Bosporom.

Danas je 191. dan rata u Ukrajini. Putin je u četvrtak iznenada posjetio rusku eksklavu Kalinjingrad, smještenu između dviju članica NATO-a., u vrijeme napetosti između Moskve i zapadnih zemalja zbog ruske agresije na Ukrajinu. A teretni brod koji je prevozio više od 3.000 tona kukuruza iz Ukrajine nasukao se u četvrtak u Istanbulu, zaustavivši plovidbu u Bosporu, što je prvi takav incident od potpisivanja sporazuma u srpnju o izvozu žita iz blokiranih ukrajinskih luka.

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događanja:

17:40 -  Reaktor u nuklearnoj elektrani Zaporižja pod ruskom okupacijom u južnoj Ukrajini ponovno je aktiviran, priopćio je u petak operater Energoatom.

Reaktor broj pet u postrojenju bio je ugašen dan ranije zbog minobacačke paljbe. Skupina od pet stručnjaka iz Međunarodne agencije za atomsku energiju trenutno je u prostranom kompleksu kako bi utvrdili njegovo sigurnosno stanje.


17:20 -  Njemačka je unajmila i peti plutajući terminal za iskrcaj ukapljenog prirodnog plina (LNG), koji bi trebao biti spreman za prihvat iduće zime, objavilo je ministarstvo gospodarstva.

Njemačka želi uvozom ukapljenog prirodnog plina nadoknaditi smanjene isporuke ruskog plina, ali trenutno nema dovoljno terminala.

Prema ministarstvu, novi plutajući terminal u Wilhelmshavenu ima kapacitet od najmanje pet milijardi prostornih metara godišnje i trebao bi započeti s radom između listopada i prosinca sljedeće godine.


16:50 -  Rusija pokušava, ali ne uspijeva zaobići zapadne sankcije na visokotehnološke proizvode za vojne svrhe i energetski sektor te se muči da osigura inozemno financiranje, rekao je u petak koordinator Sate Departmenta za sankcije James O'Brien.

Europa, SAD, Kanada, Japan i Britanija uvele su sankcije Moskvi nakon invazije na Ukrajinu u veljači, blokirajući joj pristup deviznim rezervama, financijskim tržištima i naprednoj zapadnoj tehnologiji kako bi smanjili sposobnost Kremlja da vodi rat.

"Vidimo da sankcije djeluju", rekao je O'Brien novinarima tijekom posjeta Bruxellesu radi razgovora s europskim dužnosnicima. "Znamo da se Rusija pokušava domoći opreme i novca. Ali to joj ne ide".


16:06 -  Ministri financija  vodećih svjetskih gospodarstava (G7) žele ograničiti gornju granicu cijene ruske nafte kako bi spriječili Moskvu da izvlači profit iz učinaka rata u Ukrajini. 

U zajedničkoj izjavi koju je primila njemačka agencija dpa, ministri su u petak pozvali sve zemlje koje uvoze rusku naftu da se pridruže toj mjeri.

"Želimo široku koaliciju kako bismo postigli najveći mogući učinak" te mjere, navode. Srž ideje je primorati Rusiju da ubuduće naftu velikim kupcima poput Indije prodaje po mnogo nižoj cijeni.



15:00 Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, tvrdi da je Rusija učinila sve da spriječi nasilni scenarij u Ukrajini, piše ruska novinska agencija TASS.

"Dugo godina činili smo sve da spriječimo da se situacija u Ukrajini pogorša", kaže Zaharova. Tvrdi da su sporazumi iz Minska bili prilika za Kijev, ali da ukrajinske vlasti od samog početka nisu imale namjeru provesti taj plan.

12:30 -  Ruski ministar obrane Sergej Šojgu je optužio Ukrajinu za "nuklearni terorizam" i odbacio tvrdnje Kijeva i zapada da je Rusija dopremila teško naoružanje u najveću europsku nuklearku na jugu Ukrajine koja je od ožujka pod ruskom kontrolom.

"Nemamo teško oružja u elektrani ili u okolici. Nadam se da će se Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u to uvjeriti", rekao je Šojgu u izjavi koju je objavilo ministarstvo obrane. Dodao je da Kijev "stvara realnu prijetnju od nuklearne katastrofe" i da napada elektranu oružjem koje mu je dostavio zapad.

Ustvrdio je da je Ukrajina ispalila 120 granata i izvela napade sa 16 dronova kamikaza u posljednjih šest tjedana. "To nije ništa drugo nego nuklearni terorizam", rekao je Šojgu koji je optužio SAD i EU da "ohrabruju takve "bezobzirne akcije".


11:40 - Britansko Ministarstvo objavilo je izvješće o ratu u Ukrajini. Nastavljaju se bitke oko nuklearne elektrane Zaporižje. Rusi su jučer započeli s vojnim vježbama na kojima su najavili sudjelovanje 50.000 vojnika, no "nije vjerojatno da će ih biti više od 15.000" stoji u izvješću. Dodaju kako vojne vježbe nisu uspješno poboljšale sposobnost Moskve da provodi velike operacije.


10:04 - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da će Moskva svaku akciju u kojoj osjeti prijetnju svojim vojnicima u Pridnjestrovlju smatrati napadom na Rusku Federaciju.

"Ondje (u Pridnjestrovlju) su naše mirovne snage. Tu je naša vojska koja čuva najveće europsko skladište streljiva. Svi bi trebali shvatiti da će se svaka vrsta radnji koja će izazvati prijetnju sigurnosti naših vojnika razmotriti u skladu s međunarodnim pravom kao napad na Rusku Federaciju, kao što je bio slučaj u Južnoj Osetiji kada je Sakašvili napao naše mirovne snage", rekao je Lavrov.

Ustvrdio je i da se u Moldaviji "nameće rusofobija".

"Nažalost, vidimo kako vodstvo Moldavije koketira sa Zapadom. Provokativna priroda usađivanja rusofobije ondje je očita, baš kao i u Ukrajini", rekao je šef ruskog ministarstva vanjskih poslova.


9:17 - Ukrajinske vlasti kažu kako Rusi na jugu i dalje trpe velike gubitke. Tako je vojska jutros objavila da su tijekom jučerašnjeg dana na tom dijelu bojišta ubijena 102 ruska vojnika te da je uništeno šest tenkova. Osim toga, navode da su uništili još cijeli niz naoružanja te pet skladišta oružja.


8:20 - Teretni brod koji je prevozio više od 3.000 tona kukuruza iz Ukrajine dotegljen je u petak na sidrište u Istanbulu nakon što se nakratko nasukao i zaustavio promet Bosporom, što je prvi takav incident od potpisivanja sporazuma u srpnju o izvozu žita iz blokiranih ukrajinskih luka, prenose turski mediji.

Turska državna televizija TRT Haber objavila je da je promet u Bosporskom tjesnacu ponovno otvoren pošto je bio zaustavljen zbog nasukavanja 173-metarskog broda "Lady Zehme" nakon kvara na kormilu. Brodarska agencija Tribeca rekla je da je operacija tegljenja i spašavanja broda "Lady Zehma" započela u 21:10 sati po GMT i da je završena u 23:30 sati.

Nitko nije ozlijeđen u incidentu, priopćio je ured guvernera Istanbula. Tijekom nasukavanja, pramac broda bio je oko 150 metara od obale u prometnoj četvrti Bebek, prema svjedoku i podacima Refinitiv Eikon. Podaci o plovidbi pokazuju da je brod u petak ujutro bio na sidru u Mramornom moru, nedaleko od obale Istanbula.

Ukrajinski izvoz žitarica pao je nakon što je Rusija izvršila invaziju na zemlju 24. veljače i blokirala njene crnomorske luke, podigavši ​​globalne cijene hrane i potaknuvši strah od nestašica u Africi i na Bliskom istoku.

Tri su luke deblokirane prema sporazumu koji su 22. srpnja potpisali Moskva i Kijev, a uz posredovanje UN-a i Ankare. Dosad je prema sporazumu iz Ukrajine izvezeno oko 1,55 milijuna tona žitarica i drugih prehrambenih proizvoda, te omogućeno 139 dolaznih i odlaznih plovidbi. Ovakvi incidenti rijetki su u slikovitom Bosporu, kanalu koji dijeli najveći turski grad i povezuje Crno more s Mramornim morem i dalje s Mediteranom.


6:45 - Teretni brod koji je prevozio više od 3.000 tona kukuruza iz Ukrajine nasukao se u četvrtak u Istanbulu, zaustavivši plovidbu u Bosporu, što je prvi takav incident od potpisivanja sporazuma u srpnju o izvozu žita iz blokiranih ukrajinskih luka.

Ured guvernera Istanbula i brodarska tvrtka istaknuli su da je brod Lady Zehma od 173 metra sigurno usidren nakon kvara na kormilu oko 16 sati po srednjoeuropskom vremenu. Nitko nije ozlijeđen, dodaje ured guvernera. Njegov pramac bio je oko 150 metara od obale u užurbanoj četvrti Bebek, prema podacima Refinitiv Eikona i izjavama svjedoka.

Nakon potpisivanja sporazuma 22. srpnja između Kijeva i Moskve uz posredstvo UN-a i Ankare deblokirane su tri ukrajinske crnomorske luke za izvoz žita.


6:35 - Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je u četvrtak rusku eksklavu Kalinjingrad smještenu između dviju članica NATO-a, u vrijeme napetosti između Moskve i zapadnih zemalja zbog ruske agresije na Ukrajinu.  Putin je posjet započeo sastankom s učenicima na dan početka školske godina pri čemu je odgovarao na  vrlo šarolika pitanja iz područja gospodarstva, preko svemirskog programa do ofenzive Moskve na Ukrajinu, pokazale su snimke koje je izravno prenosila ruska televizija.

 "Naša i misija naših vojnika (...) jest zaustaviti rat Kijeva proti Donbasa (što je naziv za istočni dio Ukrajine) te zaštititi ljude i naravno braniti samu Rusiju", izjavio je Putin.  

Ruski predsjednik također je ustvrdio da stanovnici Donbasa, područja u kojem živi brojno rusofono stanovništvo, "smatra sebe dijelom kulturnog i lingvističkog prostora Rusije".

Komentara 59

BR
Brandfackel2
11:23 02.09.2022.

Baš su čudni ti Moldavci, koketiraju sa zapadom.... Umjesto da objeručke prihvate Ruse i dosegnu životni standard Južne Osetije i Čečenije...

Avatar Pravi Slovenac na kvadrat
Pravi Slovenac na kvadrat
10:47 02.09.2022.

ruska politika: red laži, red prijetnji, red laži, red prijetnji

Avatar Asterix
Asterix
10:43 02.09.2022.

Notorni Lavrov je debelo sazrio za bijelu košulju s izrazito dugim rukavima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije