Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Brnabić niječe izjave o prijetnji vojskom: 'Dosta smo ratovali'

U srijedu je rekla da je upotreba vojske, nažalost, jedna od opcija na stolu
06. prosinca 2018. u 18:05 29 komentara 1990 prikaza
Ana Brnabić
Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/PIXSELL

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u četvrtak da je bila neugodno iznenađena izvješćima s njezine jučerašnje tiskovne konferencije iz kojih se mogao steći dojam da, u kontekstu najave formiranje vojske Kosova, Srbija prijeti svojom vojskom.

Ana Brnabić Ana Brnabić: 'I vojska je opcija, nećemo gledati novo etničko čišćenje Srba i nove oluje'

Brnabić je rekla da je nezadovoljna kako su pojedini inozemni mediji prenijeli njenu izjavu o vojsci, jer je u svom obraćanju novinarima, kako je kazala, "10 puta pozvala na priču o školama i obrazovanju, a ne o vojsci i puškama".

"Rekla sam kako se nadam da Srbija nikada u budućnosti neće morati upotrijebiti svoju vojsku, dosta smo ratovali", objasnila je Brnabić svoju jučerašnju ocjenu da je na stolu i vojna opcija.

"Nadam se da nikada nećemo morati upotrijebiti svoju vojsku, ali, nažalost, mislim da je to u ovom trenutku jedna od opcija na stolu, jer ne možemo gledati novo etničko čišćenje i nove oluje iako (premijer Albanije) Edi Rama na njih poziva", rekla je Brnabić u srijedu novinarima u srbijanskoj vladi.

Enver Hoxhaj Odbacuju optužbe Crna Gora: Nismo razgovarali o osnivanju pakta protiv Srbije

Komentirajući danas izvješća s te konferencije, Brnabić je rekla kako je bila neprijatno iznenađena kako su Reuters i AP prenijele njezinu tiskovnu konferenciju  i zatražila od svog tima da ponovno pregledaju snimku, inzistirajući da je pozivala na mir i razum i na razgovor, što nije istaknuto u izvješćima.

Izvukli su pola moje rečenice i ispalo je da Srbija prijeti nečim, što je nevjerojatno i žao mi je, jer se radi o duboko ukorijenjenoj percepciji, rekla je Brnabić.

Najviše mi je žao, naglasila je Brnabić, što u inozemnim medijima nigdje nisam vidjela (vijest) da je 15 dana zabranjen tisak na srpskom jeziku na teritoriju Kosova.

Ona je ponovila da poziva na mir i razum i na to "što možemo uraditi za mlade ljude, bez obzira na nacionalnost, da ostanu u regiji i da im pružimo drugačiju perspektivu".

Edi Rama, Premijer Albanije, doveo je jučer cijelu svoju vladu u Kosovo, u Peć, na zajedničko zasjedanje s kosovskim kabinetom ZAJEDNIČKA SJEDNICA Ekonomska Velika Albanija: Priština i Tirana ujedinit će svoja gospodarstva

Reagirajući na izjavu Brnabić, kosovski premijer Ramush Haradinaj jučer je rekao kako Kosovo svoju vojsku formira "za Afganistan i Irak" i "da bi pomogli drugim zemljama“ , a ocjene kako Kosovo "formira vojsku za sjever", većinski naseljen Srbima, ocijenio je kao "čistu laž“, naglašavajući da "neće biti rata".

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u četvrtak je rekao kako vjeruje da tenzije na Kosovu i Metohiji neće dovesti do rata, ali da Srbija svakako "neće dopustiti pogrom svog naroda, gdje god da živi".

Ne volim ni koristiti riječ rat, a čini mi se da ljudi u Prištini ne razumiju razmjere katastrofe koje mogu izazvati i molim ih da to pokušaju shvatiti. Ali, kad imate takvog nepredvidivog protivnika, onda je to svakako problem", rekao je Vučić za TV Pink.

Branka Milić LOV NA TERORISTE Crna Gora traži da njena policija uđe u srbijansko veleposlanstvo u Podgorici

Vučić je u četvrtak, u  telefonskom razgovoru s glavnim tajnikom NATO Jensom Stoltenbergom u povodu najave formiranja vojske Kosova, dogovorio da "ostanu u stalnom izravnom kontaktu" te da "Vojska Srbije ponovo uspostavi svakodnevne kontakte" s KFOR-om na Kosovu kako bi "razmjenjivali informacije i pratili razvoj situacije".

U priopćenju iz Vučićeva ureda navodi se da je on izrazio zabrinutost zbog namjera Kosova o formiranju vojske i opasnosti koje taj korak nosi "po opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, sigurnost Srbije, kao i mir i stabilnost u regiji".

Vučić i Stoltenberg ocijenili su da su "očuvanje mira i stabilnosti najveći interes Srbije i regije".

Prosvjed u selu Rudare u Kosovu Prijeti eskalacija Carinski boj na Kosovu: Novi sukob Prištine i Beograda

Stoltenberg je u srijedu, poslije ministarskog sastanka članica NATO-a u Bruxellesu, rekao da nije vrijeme za formiranje vojske Kosova.

"Takav korak dolazi u pogrešno vrijeme, suprotan je preporukama brojnih NATO saveznika i može imati ozbiljne posljedice po kosovske euroatlantske integracije", poručio je u srijedu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

On je naglasio kako NATO podupire Kosovske sigurnosne snage (KBS) u sadašnjem mandatu i da svaka transformacija mora biti sukladna Ustavu Kosova.

Pogledajte obuku kosovske vojske:

PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Evo kako nas mentalno računovodstvo sprječava u donošenju racionalnih financijskih odluka